Evenimentul Zilei > International > Mesaj dur pentru terorişti. Atacatorul din trenul Thalys dus la tribunal ca-n Evul Mediu
Mesaj dur pentru terorişti. Atacatorul din trenul Thalys dus la tribunal ca-n Evul Mediu

Mesaj dur pentru terorişti. Atacatorul din trenul Thalys dus la tribunal ca-n Evul Mediu

Teoristul marocan care a deschis focul asupra pasagerilor din trenul Thalys Amsterdam-Paris a fost dus la tribunal, desculţ, legat la ochi şi în pijamalele. Bărbatul în vârstă de 25 de ani,a fost prezentat unui judecător cu propunerea de inculpare pentru tentativă de omor şi terorism.

În momentul atacului, Ayoub El-Khazzani, în vârstă de 25 de ani, avea asupra să un pistol mitralieră AKM cu 270 de gloanţe, un pistol Luger şi o sticlă cu benzină. Potrivit procurorului, nu doar acest arsenal justifică încadrarea infracţiunii la “terorism”, ci şi faptul că atacatorul se află în evidenţă autorităţilor “pentru apartenenţa să la o mişcare radicală”. În plus, el a fost recent în Turcia şi probabil chiar şi în Siria, revenind în Europa pe dată de 5 iunie cu un avion care a decolat de la Antakya, un oraş turcesc din apropierea frontierei siriene, relatează stirileprotv.ro.

Aşadar, iniţiativa sa a fost “premeditată şi precisă”, mai ales că în timpul atacului a manifestat o “atitudine hotărâtă”, adaugă procurorul François Moulins, care mai subliniază că, odată ajuns în tren, marocanul a consultat pe telefonul mobil un fişier de pe Youtube ce instigă la acţiuni violente în numele islamului. Procurorul care se ocupă de caz a anunţat că suspectul, un marocan de 25 ani, şi-a cumpărat bilet la clasa întâi, plătind 149 de euro, ceea ce contrazice din start afirmaţiile lui, cum că era sărac lipit şi dormea pe străzi.În tren, şi-a folosit telefonul mobil că să vadă un filmuleţ jihadist pe internet, apoi s-a închis în baie pregătindu-se de atac.

Cât despre explicaţiile dată de atacator în urmă arestării – după ce în tren a fost imobilizat de mai mulţi pasageri, printre care trei americani şi un britanic decoraţi ulterior de guvernul francez – acestea au fost “fanteziste”, în cursul audierilor el oferind răspunsuri evazive şi pretextând că are goluri de memorie, pentru că în final să se prevaleze de dreptul sau la tăcere, explică procurorul.

Sursa foto: Paris Match

Acum autorităţile franceze încearcă să afle provenienţă armelor aflate în posesia atacatorului, parcursul sau şi eventualele complicităţi. Între timp, contul de Facebook al lui Ayoub El Khazzani a fost închis, a confirmat procurorul, fără să precizeze cum s-a procedat pentru acest demers.

Profilul lui Ayoub El Khazzani pare să indice – în spatele imaginii unui trăgător slab, culcat la podea de unul mai puternic ca el într-un tren Thalys – un marginal, un infractor mărunt ocazional, atras de promisiunile islamului radical, scrie Agenţia France Press, citată de mediafax.ro.

În faţa toaletei vagonului cu numărul 12 al trenului Thalys Amsterdam-Paris, un călător francez se trezeşte nas în nas cu un bărbat cu un Kalaşnikov la umăr. Urmarea ar fi putut să fie un masacru, dacă trei tineri americani şi un tată britanic n-ar fi neutralizat agresorul.

Armament greu, profil de islamist radical, semnalarea serviciilor antiteroriste – ancheta se orientează către pista unui atac terorist.

Dar, începând de sâmbătă, în sediul unităţii antiteroriste de la Levallois-Perret, lângă Paris, unde este reţinut, presupusul atacator se joacă cu nervii anchetatorilor." Este încăpăţânat ca un catâr", dezvăluie o sursă apropiată anchetei.

Marocanul, care împlineşte 26 de ani pe 3 septembrie, a început prin a nega orice plan terorist sau că a fost în Siria, explicând că şi-a găsit Kalaşnikovul într-o "valiză", într-o grădină publică, în apropiere de Gara Bruxelles-midi, "acolo unde doarme frecvent împreună cu alte persoane fără domiciliu stabil (SDF)", a declarat într-un interviu difuzat duminică de BFMTV Sophie David, avocata numită din oficiu care l-a consiliat imediat după ce a fost arestat în Gara din Arras, vineri.

Potrivit versiunii clientului ei, "foarte slab", care nu vorbeşte franceza, el ar fi vrut să jefuiască pasagerii trenului, ca şi cum ar fi atacat o diligenţă, "pentru a se putea hrăni". "Este uluit de caracterul terorist atribuit faptei sale (…). Mi-a spus inclusiv că «în ceea ce mă priveşte nu s-a întâmplat nimic»", a adăugat avocata.

Un singuratic inspirat de cauza jihadistă? Un marginal oportunist? Anchetatorii fac săpături în trecutul său de "mic delincvent", "uşor influenţabil", potrivit unei surse apropiate anchetei.

 

"Trăia în Belgia, a urcat într-un tren în Belgia, cu arme, fără îndoială, procurate în Belgia. Şi avea documente emise în Spania", rezumă o sursă apropiată dosarului.

Acoperit parţial de zone de umbră, trecutul său cunoscut în Europa începe în Spania, unde locuieşte din 2007 şi până în martie 2014.

El soseşte în această ţară la vârsta de 18 ani, se instalează mai întâi la Madrid, iar apoi la Algesiras, în Andalusia, unde se face cunoscut prin discursuri dure de legitimare a jihadului. Aproape marginal, tânărul trăieşte de pe urma unor locuri de muncă mărunte şi traficului de droguri, ceea ce-i aduce un "sejur" la închisoare, potrivit unei surse din cadrul serviciilor antiteroriste spaniole, primele care-l reperează.

Antiterorismul spaniol alertează autorităţile franceze în legătură cu profilul tânărului, aflat în legătură cu mişcarea islamistă radicală, ceea ce determină DGSI că emită o fişă "S" cu privire la el. Pe 10 mai, această fişă "S" "sună" la Berlin, când tânărul zboară către Turcia. Apoi – absolut nimic.

Potrivit serviciilor spaniole de informaţii, bărbatul ar fi plecat din Franţa în Siria şi ar fi revenit, după aceea, în Hexagon, dar misterul înconjoară în continuare această călătorie ipotetică.

Trecutul lui Ayoub El Khazzani aminteşte, în unele privinţe, de cele ale lui Mehdi Nemmouche şi Mohamed Merah, nişte infractori mărunţi care s-au radicalizat şi apoi au comis atacuri armate. Este vorba despre o formă de terorism teoretizată de către predicatorul sirian Abu Musab al-Suri (născut Mustafa bin Abd al-Qadir Setmariam Nasar).

În opinia acestuia un alt 11 septembrie este imposibil, deoarece serviciie de informaţii reperează reţelele şi comandourile destul de rapid. El consideră că este necesară radicalizarea tinerilor pe teritoriul occidental, cu ajutorul Internetului, şi îi incită să comită acţiuni izolate, care să instaureze o atmosferă de teroare.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: