Mesaj de la Poliția Română pentru șoferi. După numeroasele reacții pe site-uri de socializare care criticau radarele neinscripționate, amplasate pe drumurile naționale și pe autostrăzi, oficialii Inspectoratului General al Poliției Române au transmis o scrisoare deschisă, adresată conducătorilor auto.

„Dragă șoferule,

Noi, cei care monitorizăm, zilnic, traficul auto cu aparatele radar aflate în dotarea Poliției Române, îți cerem să nu te superi – facem acest lucru pentru că ținem la tine și la familia ta.

Nu este plăcut să mergi la rudele victimelor accidentelor rutiere și să le dai vești proaste.

Dorim ca fiecare participant la trafic să ajungă în siguranță, acolo unde își dorește.

Îți mărturisim că dorința fiecărui polițist aflat în stradă e să împartă zâmbete și nu amenzi.

Pentru că avem încredere în tine că te poți purta pe șoselele din România la fel cum te porți în țările pe care le vizitezi, te asigurăm că suntem în trafic pentru a te proteja!”

Mesajul, susțin polițiștii, poate fi completatși cu următoarea afirmație: „Tu ești obișnuit să vezi un polițist în trafic pentru a respecta regulile de circulație”. Oamenii legii, chestionați de noi, susțin că nu se stă la pândă, așa cum s-a înțeles, dar majoritatea șoferilor au tendința de a călca pedala de accelerație atunci când nu văd un agent sau un echipj de poliție. Din acest motiv se produc numeroase accidente.

La nivel național sunt circa 450 de radarea amplasate pe drumuri naționale și autostrăzi, inscripționate și neinscripționate, inclusiv cel denumit „pistol”, un aparat performant care înregistrează viteza de la o distanţă de un kilometru.