Merkel încearcă să-și PETICEASCĂ coaliția făcută FRANJURI
- Radu Pădure
- 27 iunie 2018, 09:47
Cancelara dă semnale de bunăvoință către aliații săi de dreapta, într-o tentativă de a-și salva scaunul și cariera politică.
Cancelara germană Angela Merkel, angajată într-o confruntare cu aripa dreaptă a coaliţiei sale privind politica în domeniul imigraţiei în Germania, a lansat marţi semne că ar dori să aplaneze disputa cu aliatul bavarez, care părea de asemenea dispus la o rezolvare a situaţiei, comentează France Presse, citată de Agerpres.
„Avem un destin comun”, a spus Merkel, adăugând: „Ne-am demonstrat forţa şi o vom demonstra şi în viitor”, conform participanţilor la o reuniune parlamentară a creștin-democraților.
Angela Merkel se referea la alianţa istorică încheiată după războiul între partidul său conservator Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi formaţiunea bavareză CSU, cu care se află într-un conflict acut care pune în pericol stabilitatea guvernului.
Un înalt responsabil al CSU, Alexander Dobrindt, a evocat de asemenea un „destin comun” al celor două partide. „Obiectivul nostru este să rămânem aşa”, a asigurat el.
În acelaşi timp, ministrul de Interne şi totodată liderul CSU, Horst Seehofer, care a avut schimburi de replici dure cu cancelarul privind problema migraţiei, a exclus marţi destrămarea coaliţiei guvernamentale CDU/CSU şi social-democraţi (SPD).
SPD nu poate accepta intențiile anti-imigrație ale CSU, care ar însemna o lovitură directă la adresa ideologiei sale.
De mai bine de două săptămâni, cancelarul se opune deschis lui Seehofer în problema primirii de noi migranţi, chiar dacă numărul sosirilor în Germania.
Susţinător al liniei dure, Seehofer a dat un ultimatum lui Merkel ca ea să găsească o soluţie cu partenerii europeni în cadrul viitorului Consiliu European, programat pentru joi şi vineri la Bruxelles.
În caz contrar, el ameninţă să întoarcă de la frontiera germană toţi migranţii deja înregistraţi în alte ţări din UE. Angela Merkel refuză orice decizie unilaterală a Germaniei şi doreşte să semnarea de acorduri bilaterale sau multilaterale cu ţările prin care imigranţii intră în UE, cum ar fi Italia.