Merkel a ales tabăra în războiul  dintre SUA și China? Der Spiegel  dă cărțile pe față!

Merkel a ales tabăra în războiul  dintre SUA și China? Der Spiegel  dă cărțile pe față!

“Pur și simplu nu a existat o ocazie de pregătire adecvată. Cel mai important obiectiv al Germaniei, acela de a semna acordul de investiții, nu pare realizabil până în septembrie, în ciuda faptului că se negociază de șapte ani. Înțelegerea ar urma să înlocuiască acordurile bilaterale privind protecția reciprocă a investițiilor”.

De altfel, Berlinul a început chiar să amenințe că va anula summitul cu totul dacă Beijingul nu demonstrează disponibilitatea de a face compromisuri. (…) O alternativă este amânarea summitului”.

“Comisarul european pentru comerț, Phil Hogan, avertizează, de asemenea, că China trebuie să demonstreze o dorință mai mare de a depăși diferențele actuale. "UE dorește un acord care să merite efortul", spune el. Prioritățile UE sunt binecunoscute, spune el, inclusiv un echilibru mai mare în ceea ce privește accesul la piață, condiții egale de investiții și dezvoltarea durabilă a legăturilor economice”.

Dacă este  cineva care mai poate salva summit-ul de la Leipsig, aceasta e Angela Merkel, scriu jurnaliștii germani, care prezintă atu-urile cancelarului. “Este singurul politician european care are o anumită influență la Beijing, în primul rând datorită relațiilor sale directe cu președintele Xi Jinping.(…)

Ne puteți urmări și pe Google News

Respectul pentru cancelarul german în cadrul aparatului de partid de la Beijing are, de asemenea, rădăcini în faptul că Merkel a avut tendința de a alege tonuri mai moderate atunci când a criticat încălcările drepturilor omului din țară. Ea este de părere că, pentru a avea vreun efect, ar trebui să se facă apeluri în spatele ușilor închise. (…)

Guvernul german a respins constant cererile de la Washington de a adopta o politică de confruntare cu Beijingul, deoarece pur și simplu nu este în interesul național al Germaniei. În definitiv, Germania nu depinde doar de China ca cel mai mare partener comercial. Berlinul vede, de asemenea, țara ca un partener vital atunci când vine vorba de soluționarea crizelor internaționale și a problemelor globale. Un refuz european de a se angaja în dialog, se spune la Berlin, nu face nimic pentru a ajuta situația drepturilor omului”.

Der Spiegel pare să aibă surse foarte apropiate cancelarului:   “Cancelarul german nu are iluzii cu privire la niciuna dintre superputeri. O sursă apropiată de Merkel spune că ea explică situația astfel: Oricum, nu se poate face nimic pentru a influența cele două superputeri. Germania poate doar să o aleagă pe aceea care face cele mai puține probleme”.

Să fi ales deja Anela Merkel de ce parte va poziționa UE? Der Spieel notează: ”Diferența de ton pe care o folosește în declarațiile publice este izbitoare. În timp ce a arătat în mod repetat clar cât de puțin respect are pentru președintele SUA, Merkel a fost mult mai rezervată în ce privește criticile față de chinezi. Și, în timp ce pare să încerce să-l evite pe Trump, petrece ore întregi în discuții cu Xi în timpul vizitelor sale la Beijing”.

Preferința lui Merkel pentru chinezi este, de altfel, cunoscută de ani de zile. “Într-adevăr, Merkel s-a concentrat foarte mult pe China în timpul mandatului său, vizitând țara de 12 ori de la preluarea funcției, de obicei plecând spre o provincie după șederea  la Beijing. În 2010, și-a sărbătorit ziua de naștere împreună cu soțul ei, Joachim Sauer, în Xi'an, sud-vestul Beijingului.