Evenimentul Zilei > Horoscop > Mercur, retrograd, combust, trece prin fața Soarelui. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR
Mercur, retrograd, combust, trece prin fața Soarelui. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Mercur, retrograd, combust, trece prin fața Soarelui. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Astăzi, 11.11, este un fenomen astrologic, tranzitul lui Mercur prin fața Soarelui, vezi grafia din titlu. În România putem observa jumătate din tranzitul lui Mercur, de la ora 14:35 la ora 16:53, când Soarele apune. Datele sunt pentru București. Observația se poate face numai cu un telescop, reflector, sau refractor, dotat cu filtre speciale.

11 noiembrie

 

Mercur, retrograd, combust, trece prin fața Soarelui. HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR

 

Pe 11 noiembrie s-au născut Feodor Dostoievski, George Patton, Salvatore Luciano, Demi Moore, Bibi Anderson, Leonardo di Caprio, Mircea Mureşan, Mircea Dinescu, Ştefan Bănică, Mihai Davidoglu, Vasile Rebreanu.

 

Pe 11 noiembrie este înscrisă o cruce neagră, adică ceva important, Sfinţii: M.Mc. Mina, Victor, Vichentie, Ştefanida şi Teodor Studitul.

 

Pe 11 noiembrie Tradiţia dă dovadă de umorul sănătos, românesc. Este „Sărbătoarea tâlharilor”. Într-o ţară unde un bun care nu este păzit mai mult de o jumătate de oră devine cadou public, „haiducii” adică tâlharii, se bucurau de mare popularitate.

 

Sărbătoarea tâlharilor – serbată atât de aceştia, cât şi de păgubaşi, care îi cer Sf. Mina ajutorul pentru prinderea hoţilor, este cadrul de defăşurare al multor practici cu caracter magic. Fiind vorba în principal de magia întoarcerilor – a faptelor hoţilor, a lucrurilor furate etc., practicile respective erau folosite şi în magia dragostei, pentru întoarcerea inimilor ursiţilor întârziaţi.” Antoaneta Olteanu, CPR, 2001, pagina 474.

Probabil, credem noi, este vorba de o sărbătoare antică a lui Mercur-Hermes peste care s-a calchiat motivul creştin. Hermes, mesagerul zeilor, este şi protectorul negustorilor şi al… hoţilor. Să ne amintim, din Homer, că zeul Hermes, născut dimineaţa, seara fură cincizeci de vaci din turma zeilor, turmă păzită de luminosul şi puternicul Apollon!

De Sf. Mina femeile „întorc lumânările”, aprinzându-le, ca să se întoarcă spre casa lor inimile voitorilor de rău, întocmai cum au întors lumânarea. Fetele mari fac la fel, ca să se întoarcă spre ele inimile celor doriţi. (Pamfile, SLR, 1997, pagina 209).

 

Ei, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, aici trebuie să încerc să risipesc un mit. „Haiducii”, tâlharii noştri cei popularizaţi de comunişti ca „exponenţi ai luptei de clasă”, ai „ridicării poporului sărac împotriva asupritorilor” erau, vai, oops, ouch, și alte exclamații, doar nişte mercenari tocmiţi de… boieri ca să prade, rareori, foarte rar, să asasineze alţi boieri.

Pe la sfârşitul secolului XVIII şi începutul secolului XIX mai toate familiile boiereşti se înrudiseră între ele fie la sud, fie la nord de Milcov. Dar asta nu a făcut decât să sporească invidia, ipocrizia şi neascultarea  dintre marile familii boiereşti. În special boieroaicele se gelozeau şi se duşmăneau din te miri ce! Bijuteriile mai frumoase şi mai preţioase ale unei „rude” le făceau pe aprigele femei să nu mai doarmă noaptea. Aşa că soţul respectiv tocmea nişte „pistolari”, poate foşti soldaţi, sau aventurieri gata la orice, să-l încolţeasă pe boierul X, să zicem, de exemplu, când trecea prin Codrii Vlăsiei şi să-i ia bijuteriile şi mai ales giuvaerurile boieroaicei. Dar să nu clintească nici măcar un fir de păr de pe capul lor! Slugile şi arnăuţii nu intrau în învoială.

În acele timpuri mai toată Peninsula Balcanică era bântuită de bande de tâlhari. Era, de fapt, obiceiul turcilor din timp de pace. Să ne reamintim că forţa de elită a armatei turceşti o formau ienicerii, infanterişti care primeau o soldă simbolică dar aveau privilegiul capturilor de război, adică a jafului.

În timp de pace bande de ieniceri, sigur, nu în uniformă, jefuiau sistematic la drumul mare pe unde apucau, mai ales în teritoriile creştine. Era „solda” lor! Uneori nu prea erau lăsaţi pe faţă la prădat, aşa că ienicerii, în zi de soldă, vărsau cazanul în care făceau bomboane dropsuri înmiresmate cu care tratau mulţimea, asta dacă erau şi ei mulţumiţi. Dacă nu erau mulţumiţi, vărsau cazanul… era semn de răzvrătire… aşa că mai bine erau lăsaţi să plece la jaf!

Obiceiurile rele se răspândesc repede aşa că am avut şi noi „haiducii”! Pe principiul foarte românesc „să moară capra vecinului”!

Pe această duşmănie între boieri s-a construit ideea aducerii unei noi familii domnitoare, să se creeze o nouă boierime care să fie stimată şi ascultată. Alexandru Ioan Cuza! Nu știu de ce s-a renunțat la ”noua boierime” și s-a adus stăpânirea străină. Probabil ”agenturili”, vorba lui Ceușescu, interesele celor mari și tari, să nu uităm că România era între trei imperii. Câteodată mă întreb ce s-ar fi întâmplat, dacă Alexandru Ioan Cuza, ar fi fost lăsat în pace, să edifice o dinastie românească. O să vă spun povestea asta, odată și odată.

Dar astăzi, 11.11, este un fenomen astrologic, tranzitul lui Mercur prin fața Soarelui, vezi grafia din titlu. În România putem observa jumătate din tranzitul lui Mercur, de la ora 14:35 la ora 16:53, când Soarele apune. Datele sunt pentru București. Observația se poate face numai cu un telescop, reflector, sau refractor, dotat cu filtre speciale. Mercur este un punct minuscul care se plimbă de la stânga la dreapta pe discul Solar, să nu amintim că Mercur este, în această perioadă, retrograd. Repet, în România se poate observa doar jumătate din mersul lui Mercur pe discul Solar. Diametrul aparent vizibil al lui Mercur este de 170 de ori mai mic decât cel al Soarelui. Un punct și atât.

Din punct de vedere astrologic, tranzitul lui Mercur, combust, retrograd, nu este mare lucru. În orice caz, nimic bun. Scorpionul, zodia în care are loc conjuncția, căci despre conjuncție este vorba, ar trebui să tacă din gură. Și Leii și Gemenii, ba chiar și Fecioarele, zodiile guvernate de Soare și, respectiv, de Mercur. Mai tot ce spun astăzi se poate întoarce împotriva lor. Comunicare lor este afectată ca și tranzacțiile, orice ține de negustorie.

În secolul XXI conjuncția Mercur-Soare are loc de 14 ori, nu este un fenomen foarte rar. Nici faptul că Mercur este retrograd, nu este deloc rar. În medie, într-un an de zile, Mercur este retrograd cam de trei ori, aproximativ câte două săptămâni.

Pentru România efectul este semnificativ, pentru că are loc în timpul alegerilor prezidențiale. Iar comunicarea este esențială! Ia spuneți-mi, de ce se dă atâta importanță voturilor românilor de pretutindeni? Foarte simplu, ei nu trăiesc aici, nu știu exact situația din țară, sunt ușor de manipulat prin media electronică, de către cine trebuie. Dar numai continui ca să nu cad și eu în plasa lui Mercur, afectat, retrograd și combust. Ca și chiriașul de la Cotroceni, sunt Geamăn! Sfatul meu este să-și țină gura astăzi, să zâmbească mult, dacă mai vrea un mandat. Cu gura închisă!

 

O să continuăm mâine, nu este nicio grabă, mâine pare că nu este niciun aspect astrologic negativ, cu toate că conjuncția Soare-Mercur durează, în astrologie, câteva zile, dar mereu avem speranța de mai bine, doar mâine este, în definitiv, o altă zi!

    

 

 

 

☼     ♂     ♀            HOROSCOP      11 noiembrie 2019

 

BERBEC  Început de săptămână liniştit. Fără frică şi fără complexe poţi rezolva azi unele situaţii personale. Domeniul sentimental e bine aspectat. Vorbeşte, explică, motivează şi poţi avea succes! Este în afara regulilor obişnuite soluţia care îţi trebuie. La vremuri de criză trebuie o soluţie de criză. Astăzi trebuie să eviţi orice promisiune sau orice chestiune legată de bani, de proiecte viitoare sau de relaţii şi grupuri sociale. Nu-ţi asuma, mai ales, obligaţii pe termen lung.

TAUR   Azi dai dovadă de un umor sănătos şi de o bună dispoziţie care te fac un companoin plăcut în anturaj. Acordă-ţi, totuşi, nişte pauze, menajează-te şi încercă să nu împrumuţi bani sau obiecte! Astăzi nu scoate nici un ban din buzunar. Cheltuielile facute astazi poti sa le treci direct la pagube. Poti sa te expui in public. Fii, insa, extrem de scurt. O singura fraza este de ajuns si evita decupajul din context.

GEMENI   Eşti, din punct de vedere emoţional, sensibil. Atenţie la discuţiile în contradictoriu cu persoanele apropiate, cu familia. Veşti bune. Zi favorabilă călătoriilor, mai ales cele scurte. Limitează-te la activităţile obişnuite, de rutină. Astăzi noul aduce nefericire şi insucces. Evita sa incepi proiecte noi, sau sa răspunzi imediat la o provocare. Lasă pe mâine. Sau pe „alta data”. Astazi, daca cineva iti zimbeste inseamna ca vrea să-ţi vânda ceva. Excepţiile întăresc regula!

RAC    În ceea ce priveşte meseria sau profesia ta, ai multe lucruri nerezolvate şi proiecte amânate, dar astăzi ai şansa să mai rezolvi câte ceva. Totuşi, fii foarte atent şi nu pierde timpul! Vorbeşte mult, dar nu spune nimic! Trebuie sa continui cu aceleasi metode verificate de pana acum, schimbarile repetate nu sunt privite cu ochi buni nici de oameni, nici de stele  Zi favorabilă corespondenţei, comunicării. O veste bună de la un  prieten.

LEU Astăzi eşti plăcut surprins de sprijinul celor din jur, al anturajului! Mai toţi colegii răspund „prezent!” la apelul tău pentru rezolvarea unor probleme nu prea plăcute la serviciu. Amână cu distincţie şi cu imperială bunăvoinţă orice îţi pare legat de domeniul banilor, al negustoriilor sau al poziţiei profesionale. Reflexele tale sunt bune astăzi. Totuşi, mare atenţie la posibilele accidente minore prin fier şi foc, mici tăieturi, sau arsuri casnice.

FECIOARĂ  Stelele îţi indică: trebuie să te odihneşti ca să dai răgaz organismului să se obişnuiască cu anotimpul rece. Nu face şi nu primi vizite, însă socializează pe net sau vorbeşte la mobil! Puterea ta de concentrare pare sa-ti joace feste, asa incat este bine sa diminuezi influenta Lunii prin odihna, alimente naturale şi puţin sport. Astazi nu lua hotărâri importante, nu te repezi să tragi concluzii, pentru că influentele stelelor sunt inşelatoare şi confuze. Mercur!  Amână, dacă depinde de tine, orice întâlnire importantă sau  decizie majoră.

BALANŢĂ  Mai multă atenţie! Atât în ceea ce priveşte relaţiile tale sentimentale, dar şi atenţia care trebuie s-o acorzi serviciului, relaţiilor cu ierarhia şi cu colegii tăi! Nu pleca la drum! Poţi, şi trebuie să faci mici schimbări în structurile tale, ordonează-ţi bugetul de venituri şi cheltuieli, „cash-flow”. Nu este prea devreme să incepi să-ti faci planuri de vacanţa de Crăciun, dar trebuie sa iei in consideratie cu mult realism resursele proprii.  Detaliile sunt mai importante, astăzi!

SCORPION   Configuraţia stelară arată că astăzi poţi coopera foarte bine cu semnele de aer şi foc dar mai puţin fericit cu semnele de apă si pământ. Un semn de foc te poate ajuta astăzi foarte mult. Ceva se intampla in anturajul tau. O intriga, un complot, ceva – soapte in amurg şi întâlniri de cărvunari pe inserate. Este momentul sa pregăteşti contramasurile!  Dacă nu cumva complotiştii se sfătuiesc în secret ce cadou sa-ţi ia de ziua ta de naştere… dar dacă nu este aşa!

SĂGETĂTOR   O zi ca cea de azi ai vrea să ai mai multe! Te simţi bine, în formă, optimist şi poţi să faci faţă uşor problemelor şi încercărilor zilnice. Zâmbeşte, vorbeşte puţin şi ascultă mai mult! Cu mai mult efort, ambiţie şi noroc o să ajungi unde iti doresti. Cumpărăturile şi achiziţiile sunt favorizate moderat ca şi „rectificările” în coşul zilnic. Seară romantică, poate acasă, poate la un spectacol. Lasă totul în trecut, nu-ţi mai bate capul degeaba – rezolvarea nu stă în puterea ta. Te întrebi degeaba ce să faci. Mâine este o nouă zi, trebuie să ai încredere!

CAPRICORN   În mijlocul unui carusel ameţitor, care este viaţa ta cotidiană, în ziua de azi găseşti o oază de relaxare, poate şi un izvor de competenţă profesională. O zi plăcută, bine aspectată. Configuraţia planetelor iţi prezice relatii cordiale şi armonioase cu semnele de aer şi apa şi mai puţin favorabile cu zodiile de foc şi pamant. Chiar nu merită să te consumi pentru cineva care este superficial şi neserios! Mai bine du-te la cumparaturi în supermarket sau la o cafea cu prietenele, sigur, după orele de program.

VĂRSĂTOR  Astăzi ai o atitudine inspirată. Dar şi rebelă. Complotezi pentru obţinerea de mai multă libertate, să scapi de unele obligaţii de serviciu, sau de promisiunile făcute într-o relaţie.  stelele te sfatuiesc sa te odihnesti ceva mai mult azi, ba chiar sa rupi ziua in doua cu o siesta sud-americana, pentru ca te asteapta o săptămana agitată, densă şi prin urmare obositoare! Totuşi, prietenii te ajută, familia te sprijină, totul pare bun şi avantajat de stele. Dacă nu vrei să ieşi în oraş, poţi folosi prilejul ca să petreci o seară foarte plăcută în familie, la o cină veselă şi sănătoasă.

PEŞTI  Se pare că azi eşti prea încăpăţânat, după părerea anturajului. Dacă întâlneşti o opoziţie organizată, fii calm, nu ai altă soluţie decât să amâni ceea ce vrei să faci pentru o zi mai bună. Speculatiile financiare sunt prost influenţate azi, aşa că nu este o idee prea buna să te duci la şeful tău ca să-i ceri o mărire de salariu. Nu te lua dupa cine stie ce aiureli din presă, sau de aiurea pe net, zodia ta este conservatoare şi respecta întotdeauna tradiţia. Ia lucrurile uşor şi cu mult calm. Nimeni nu-ţi vrea raul, iar pe duşmani îi doare şi pe ei capul. Analizeaza bine şi vei vedea că este o situaţie obiectivă.