Evenimentul Zilei > International > Memoria îi joacă din nou feste lui Joe Biden. Din păcate, „scăpările” președintelui SUA se văd în haosul din Afganistan
Memoria îi joacă din nou feste lui Joe Biden. Din păcate, „scăpările” președintelui SUA se văd în haosul din Afganistan

Memoria îi joacă din nou feste lui Joe Biden. Din păcate, „scăpările” președintelui SUA se văd în haosul din Afganistan

Președintele american Joe Biden are din nou probleme de memorie. Din păcate, în ceea ce privește o problemă extrem de gravă, cum este retragere trupelor americane din Afganistan.

În primul interviu televizat acordat după ce talibanii au pus stăpânire pe capitala Afganistanului, președintele american a făcut două afirmații cel puțin stranii.

Joe Biden nu-și amintește ce l-au sfătuit consilierii săi militari

În primul rând, Joe Biden a afirmat că „nimeni nu a fost ucis” în haosul de pe aeroportului din Kabul, în ciuda faptului că există deja 12 morți confirmate. Mai grav este, însă, faptul că liderul de la Casa Albă a declarat că nu-și „amintește” să i se fi cerut de cpătre consilierii săi militari să păstreze 2.500 de soldați în Afganistan.
„Nimeni nu mi-a spus asta, din ce îmi amintesc”, a spus el în interviul acordat ABC News.

Cu toate acestea, au existat avertismente multiple, iar The Wall Street Journal a informat săptămâna aceasta că președintele statului major integrat al SUA Mark Milley, ar fi cerut să se păstreze 2.500 de soldați americani în această țară.
Wall Street Journal susține că Biden știa ce riscuri implică o retragere totală a trupelor și a mers totuți pe această variantă, în ciuda obiecțiilor și avertismentelor venite din partea echipei sale.
În cadrul interviului, Biden a mai susținut că ar fi retras trupele chiar și fără acordul încheiat de Donald Trump cu talibanii.
De altfel, Biden a afirmat că haosul din Kabul era inevitabil – la câteva luni după ce a spus contrariul.

Președintelui i se cere să-și asume responsabilitatea

Retragerea trupelor americane din Afganistan și prăbușirea extrem de rapidă a guvernului recunoscut internațional. i-a atras lui Joe Biden critici atât din partea republicanilor, cât și a democraților, care i-au cerut să „își asume responsabilitatea” pentru scenele de violență și dezordine din ultimele zile.

În Afganistan sunt blocați în acest moment zeci de mii de cetățeni americani și ai unor țări aliate SUA, iar talibanii sunt cei care decid cine poate ajunge la aeroport, notează Daily Mail.