Melodia „Aşa-i românul” este ungurească. Argumentele lui Grigore Leșe

Melodia „Aşa-i românul” este ungurească. Argumentele lui Grigore LeșeGrigore Leșe și-a oprit propriul concert din cauza unei femei. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Grigore Leşe a declarat că melodia „Aşa-i românul” nu e reprezentativă pentru muzica românească și că nu provine din folclorul nostru, așa cum mulți au crezut.

Grigore Leșe a declarat că melodia „Aşa-i românul” este din folclorul maghiar și că piesa „noi suntem români” nu e reprezentativă pentru muzica românească. El a spus că aceste două hituri sunt un marș și că există alte melodii care descriu mai bine țara noastră.

Grigore Leşe, despre melodia „Aşa-i românul”

„Este un marş. Ca şi cum ar spune bulgarii: `Noi suntem bulgari`, iar ungurii - `Noi suntem unguri`. Sau `Aşa-i românul`. Eu, până una-alta, sunt muzician. Eu ştiu bobiţele, am făcut asta în şcoală, în academie. Dacă o melodie sare la cvintă, e folclor maghiar. Dar ei (interpreţii români – n.r.) cântă `Aşa-i românul` ca şi cum ar fi melodie românească, dar e ungurească.

Ei nu ştiu, pentru că n-au ştiinţă. Ei sunt oportunişti. Şi încă ceva. `Mă rog fierbinte`, spune textul, `pentru a mea ţară şi pentru tine scump poporul meu!`. Nu! `Mă rog fierbinte pentru a mea ţară şi pentru tine scump pologul meu`, adică pământ. Dar popor sună mai pompos, mai triumfal”, a spus Grigore Leşe.

Românii, patrioți doar de 1 decembrie

Artistul a mai spus că românii sunt patrioți doar de 1 decembrie pentru că dă bine. El consideră că mulți se îmbracă în haine ţărăneşti doar pentru a face poze și pentru că așa au văzut la alții.

„Vine de 1 Decembrie îmbrăcat în haine ţărăneşti. Bun, te-ai îmbrăcat. Şi-l întreb: Ale cui sunt hainele?`. `Le-am împrumutat pentru 1 Decembrie, că aşa ne-au spus de la primărie`”, a afirmat Leşe la Prima TV.

Cine este Grigore Leșe

Leșe este realizator de radio și televiziune, profesor universitar de etnomuzicologie, autor a patru cărți, , doctor în muzică și doctor Honoris Causa al Universității de Vest Vasile Goldiș din Arad. Fostul președinte al României Ion Iliescu i-a conferit lui Leșe la 10 decembrie 2004 Ordinul național Pentru Merit în grad de Cavaler, „pentru contribuțiile deosebite în activitatea artistică și culturală din țara noastră, pentru promovarea civilizației și istoriei românești”.