Medicii se revoltă: Peste 10% din ei sunt bătuți la locul de muncă

Medicii se revoltă: Peste 10% din ei sunt bătuți la locul de muncă

O statistică realizată de Colegiul Medicilor București arată că 85% din angajații din spitale au fost victimele agresiunilor verbale, iar 10,2% victimele agresiunilor fizice.

O statistică realizată de Colegiul Medicilor București arată că 85% din angajații din spitale au fost victimele agresiunilor verbale, iar 10,2% victimele agresiunilor fizice. Potrivit aceleiași surse, 58.9 % din medicii care au fost agresați, respectiv 50% din totalul participanților la cercetare, au declarat că agresiunile verbale, fizice sau de altă natură produse în timpul exercitării profesiei le-au afectat sănătatea, calitatea vieții sau activitatea. Prof. Dr. Ioan Lascăr, președintele CMMB și al Fundației CMMB consideră însă că numărul de cazuri violente înregistrat oficial este mai mic decât cel real, iar absența sancțiunilor pentru autori sporește nemulțumirea angajaților din spitale. ,,Poziția noastră este fermă: o politică de "toleranță zero" față de agresiune și violență la locul de muncă este singurul remediu” a declarat Prof. Dr. Ioan Lascăr.

,,În țara noastră, a măsura impactul actelor de agresiune la adresa lucrătorilor din sănătate reprezintă o provocare, dată fiind lipsa unor informații oficiale disponibile opiniei publice, dar și absența unui sistem de monitorizare (de preferat în timp real) și chiar reticenței victimelor de a raporta un incident în anumite situații. Nici cazurile de agresiune, nici consecințele acestora asupra personalului medical nu au fost înregistrate sistematic și nu există mecanisme unitare de raportare sau proceduri scrise pentru a manageria acest tip de incidente”, a afirmat Georgeta Ionescu, Directorul Fundației  Colegiului Medicilor din București. Majoritatea medicilor care au fost victime ale violenței la locul de muncă nu a depus un raport oficial al evenimentului pentru a semnala violența fizică sau abuzul verbal.

Studiul pilot de cercetare privind expunerea la agresiune în exercitarea profesiei se bazează pe răspunsuri furnizate prin intermediul unui chestionar de opinie constând în 23 de întrebări. Chestionarele autoadministrate au fost difuzate și ulterior colectate cu sprijinul administrației a 21 de spitale și Serviciului de Ambulanță al Municipiului București (din cele 850 de exemplare distribuite la 40 de spitale). S-au returnat și prelucrat 541 chestionare completate de medici, reprezentând 39 specialități medicale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Principalele REZULTATE ale studiului:

1. 85% din participanți s-au confruntat cu agresiuni verbale iar 10.2 % cu agresiuni fizice, în timp ce 14.2% din toți cei intervievați consideră că nu au avut asemenea incidente.

2. 48 % din cei care au fost victime ale violenței la locul de muncă nu au depus un raport oficial al evenimentului pentru a semnala violența fizică sau abuzul verbal.

3. Doar 47.3% din cei care au consemnat că au fost agresați fizic (în total declarând 176 agresiuni fizice) s-au adresat poliției.

4. Creșterea numărului de incidente, frecvența dar și severitatea impactului, fac ca unii profesioniști de îngrijire a sănătății să sufere de simptome date de stres si epuizare (36.8 %), și în anumite cazuri de tulburări datorate unui stres post-traumatic (2.9 %)…

5. 58.9% din cei 460 care au fost agresați respectiv 50% dintre respondenți declară că agresiunile verbale, fizice sau de altă natura produse în timpul exercitării profesiei le-au afectat sănătatea, calitatea vieții sau activitatea.

6. 15.7% apreciază că violența a avut un impact negativ asupra familiei și asupra calității vieții lor.

7. 72.4% din participanții la studiu efectuează timp suplimentar de lucru, între una și 32 ore săptămânal, cu o medie de 7.95 ore săptămânal.

În București sunt înregistrați cca. 14.500 medici: din care 68% femei, 32% bărbați.