Medicii români contrazic propaganda rusă: Nu există vaccin anti-COVID-19 eficient 100%

Medicii români contrazic propaganda rusă: Nu există vaccin anti-COVID-19 eficient 100%

Propaganda rusă a anunțat cu mândrie lansarea primului vaccin cu o eficiență de 100%, EpiVacCorona. Specialiștii români și mondiali contestă însă cărei o eficacitate absolută a vaccinului.

Propagandă rusă de forță pentru noul vaccin COVID-19! Oficialiii ruși au anunțat o eficacitate imunologică absolută  a noului vaccin COVID-19. La bază au stat rezultatele unor studii clinice la care ar fi participat 40.000 de voluntari. EpiVacCorona a fost dezvoltat de Vector Institute, un centru de cercetare biologică din Koltsovo, regiunea Novosibirsk.

Spre deosebire de primul vaccin rusesc, Sputnik V, bazat pe un adenovirus uman, noul vaccin este un medicament pe bază de peptide. Sunt proteine virale prin care sistemul imunitar învață cum să recunoască și să neutralizeze virusul.

OMS dezaprobă propaganda rusă: ”Niciun vaccin nu oferă protecţie 100%”

Putin a anunțat din 14 octombrie, în pline controverse privind eficiența Sputnik V, că propunerea Centrului de Cercetare de Stat Vector a fost aprobată. Oficialul din domeniul sănătății publice, Anna Popova, a afirmat că documentele legate de EpiVacCorona au fost prezentate Organizației Mondiale a Sănătății. În prezent se așteaptă decizia OMS.

Ne puteți urmări și pe Google News

Campania de marketing este susținută de producătorii și media moscovită, care vorbesc despre ”vaccinul cu o eficiență de 100%”. Însă punctele de vedere ale OMS contrazic teza rusească. În vara lui 2015, Institutul Național pentru Sănătate Publică din România lansa sub egida OMS un document de specialitate. Era un ghid explicativ de specialitate numit ”10 mituri și realități despre vaccinare”. La punctul 2, stipula: ”datorită complexităţii sistemului imunitar, nici un vaccin nu oferă protecţie 100%”.

Medicii români susțin varianta OMS: ”O eficiență de 100% a vaccinului este puțin probabilă!”

Anunțul Rusiei privind lansarea unui vaccin eficient 100% este privit cu rezerve de medicul Virgil Musta, şeful secţiei de Boli Infecţioase de la Spitalul "Victor Babeş" din Timișoara. ”Dacă cercetarea științifică este riguros făcută, cu criteriile corect stabilite, cei care o realizează pot spune dacă un vaccin poate fi sau nu 100% eficient. Dar sunt organisme care nu sintetizează anumite proteine care fac parte din anticorpii ce apar în urma vaccinării. Din 10 persoane sau din 20, o persoană poate să nu facă imunitate în tipul protectator. Asta s-ar datora capacității de imunizare a vaccinului coroborată cu genetica persoanei. Sunt oameni care nu sintetizează anumiți anticorpi pentru anumite proteine. De aceea, un rezultat al eficienței de 100%, pentru toată lumea este puțin probabil”, a declarat pentru ”România Liberă” medicul Virgil Musta.

Acesta admite posibilitatea unei campanii de promovare pentru a susține lansarea vaccinului: ”Nu pot să comentez mai mult, pentru că nu am toate datele necesare. E foarte probabil să fie doar o problemă de marketing”.

Cu cât lotul experimental este mai divers, cu atât marjele de eroare sunt mai mari

Conferențiarul universitar doctor Voichița Lăzureanu, șefa catedrei de Boli Infecțioase din cadrul Universității de Medicină și Farmacie "Victor Babeș" din Timișoara, este mai categorică.

”Personal nu cred că există niciun produs medical și niciun tratament medical, indiferent că este vorba de tabletă, injectabil intramuscular, intravenos, ser sau vaccin, care să aibă eficiență de 100%. Asta tocmai pentru că diversitatea genetică umană este extrem de mare”, a declarat Voichița Lăzureanu redactorilor România Liberă.

”Trebuie să mai ținem seama de un aspect. Studiile, în momentul în care se pun în practică, se fac pe pacienți selectați. Dar totdeauna, în orice fel de studiu, există persoane care nu au finalizat programul din motive diverse. Vă repet, eu, din cât am citit, nu am văzut nicăieri menționată eficiența de 100%. Cu cât lotul experimental este mai divers, cu atât sunt și marjele de eroare mai mari”, a mai precizat aceasta.