Medicii din spitale îşi vor putea negocia salariile, iar casele judeţene se desfiinţează

Medicii din spitale îşi vor putea negocia salariile, iar casele judeţene se desfiinţează

Spitalele vor deveni fundaţii, doctorii vor fi plătiţi în funcţie de performanţe, iar casele de sănătate actuale vor fi înlocuite de asiguratori privaţi.

Casele judeţene de asigurări de sănătate vor fi desfiinţate, iar pe piaţă vor intra asiguratorii privaţi, care "vor alerga" să înscrie pacienţii pe listele lor, spitalele se vor transforma, cel mai probabil, în fundaţii, în care doctorii vor putea fi plătiţi diferenţiat, în funcţie de performanţe. Sunt câteva dintre prevederile din noua lege a Sănătaţii, care ar trebui să intre în vigoare anul viitor.

În plus, producătorii de medicamente care îşi depăşesc cotele de vânzări stabilite cu asigurările vor plăti o taxă (clawback), potrivit unei legi care ar trebui să intre în vigoare de săptămâna viitoare, iar bolnavii care au cancer sau diabet vor trece la tratamente cu medicamente mai ieftine, generice, după ce Ministerul Sănătăţii va modifica în scurt timp lista C2, care consumă 80% din bugetul medicamentelor.

Cei care aduc bani spitalului vor fi plătiţi mai bine

"Spitalele trebuie să devină societăţi comerciale sau fundaţii, trebuie privatizat managementul spitalelor", a fost declaraţia făcută luni seara, de preşedintele Traian Băsescu, la postul public de televiziune.

În proiectul elaborat de Comisia Prezidenţială pentru Analiza şi Elaborarea Politicilor din Domeniul Sănătăţii Publice, privatizarea spitalelor şi introducerea asigurărilor private sunt două dintre cele mai importante măsuri avute în vedere.

"Acum, spitalele publice, atât cele care ţin de Ministerul Sănătaţii, cât şi cele ale autorităţilor locale, au grilă de salarizare fixă şi nu-i poţi plăti mai mult pe doctorii buni. Pentru a putea să le creşti salariile, trebuie să se schimbe forma juridică", vin explicaţiile consilierului prezidenţial Virgil Păunescu.

Cel mai probabil, spitalele publice se vor transforma în fundaţii, iar proprietarii vor fi aceeaşi. "Medicii îşi vor negocia salariile separat, iar cei care aduc mai mulţi bani spitalului vor fi plătiţi mai bine, nu va mai fi ca acum, când toată lumea e plătită la fel. Astfel de modele funcţionează în Polonia, Ţările Baltice, Marea Britanie. Autorităţile locale pot decide însă dacă aleg şi să aibă o adminstrare privată a spitalului", adaugă consilierul prezidenţial.

Administrare concurenţială a banilor casei de sănătate

Introducerea asigurărilor private va duce la dispariţia actualelor case judeţene de sănătate. Vor intra însă firme mari de asigurări, care trebuie să aibă o cifră de afaceri de cel puţin 1 miliard de euro.

"Propunerea profesorului Cristian Vlădescu (n.r. - şeful Comisiei Prezidenţiale pentru Elaborarea Politicilor din Sănătătate) e să se introducă o administrare privată concurenţială a banilor casei de asigurări. Banii sunt daţi spre administrare societăţilor de asigurări private", adaugă consilierul Virgil Păunescu.

Pe lângă asigurarea de bază (un fel de RCA) pe care românii o vor încheia, vor putea alege şi o asigurare suplimentară (un fel de asigurare full option), care poate include tratamente stomatologice complete, investigaţii scumpe, precum RMN, sau tratamente în afara ţării.

"Acum, în România, poliţa de asigurare e de 200 de euro pe an, circa 15 euro pe lună. Dacă fiecare ar mai plăti 5-6 euro pe lună, pe poliţa privată, am avea o infuzie de un miliard de euro. Acum, strângem 4 miliarde de euro şi cheltuim 5 miliarde", a explicat preşedintele Casei Naţio nale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, la emisiunea "Evenimentul zilei" de la B1 TV. "Înainte de introducerea asigurărilor private, trebuie definit pachetul de bază.Dacă banul public e foarte generos, contribuţia la asigurările private va rămâne la asiguratori." DRAGOŞ DAMIAN, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice

OPINII

"Privatizarea trebuie făcută cu paşi mărunţi"

  • Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice: "Înainte de introducerea asigurărilor private, trebuie definit pachetul de bază, alt punct de interes comercial. Dacă banul public este foarte generos, contribuţia la asigurările private va rămâne la asiguratori". 
  • Dan Pereţianu, vicepreşedinte Camera Federativă a Medicilor: "O măsură de privatizare a managementului spitalelor ar putea fi pozitivă. Pentru o mai bună implementare ar trebui programe pilot, de exemplu să se facă privatizarea managementului spitalelor din 8 judeţe, iar după o perioadă să se observe efectele. Dacă se făcea la fel şi când au fost introduşi medicii de familie, s-ar fi observat că în loc să scadă numărul internărilor în spital, care era chiar scopul principal al măsurii, numărul internărilor a crescut. În România multe lucruri sunt răstălmăcite".
  • Nicolae Galie, fost manager Institutul "Marius Nasta" din Bucureşti: "Merită încercată privatizarea managementului spitalelor. Oricum toate spitalele au început să fie private în România. La noi, în sistemul de stat, pacientul are dreptul să îşi aleagă medicul, ca într-un sistem privat. Nu văd de ce nu am putea încerca privatizarea, însă totul trebuie făcut cu paşi mărunţi. La început doar pe câteva spitale, pe o perioadă de 6 luni, iar dacă sistemul funcţionează trebuie aplicat la mai multe unităţi".
  • Dragoş Dinu, expert piaţa farmaceutică: "Taxa de clawback ar fi trebuit introdusă în urmă cu doi ani. Din octombrie-noiembrie 2009, când a apărut pentru prima oară, au existat 3-4 versiuni, dar tot nu s-a implementat. Este incredibil să ai o sursă de venit şi să nu o foloseşti". (Dan Istratie)

Citiţi şi:

  • La Cotroceni se pregăteşte privatizarea spitalelor şi pachetul minim de servicii medicale