Medicii „de oase” ne învață: Cum să ne ferim, cu pași mărunți, de o fractură în acest sezon

Medicii „de oase” ne învață: Cum să ne ferim, cu pași mărunți, de o fractură în acest sezon

Nu puțini suntem cei care avem probleme în această perioadă din cauza înghețului și putem ajunge la urgență. Ei bine, un medic specializat în ortopedie-traumă ne învață cum se ne ferim de căzăturile pe gheață.

Suntem în plină iarnă, iar acest anotimp poate fi foarte neplăcut pentru mulți dintre noi, care atunci când ne grăbim sau suntem neatenți ne putem pri copsi cu câte o căzătură zdravănă, „asezonată” cu o vizită nedorită la secția de ortopedie. Deși, de cele mai multe ori, gheața de pe trotuare este imposibil de ocolit, ne putem feri însă de căzături dacă ținem cont de câteva sfaturi banale, dar extrem de prețioase, pe care ni le oferă un medic specializat în ortopedie-trumă. Ei bine, iată ce ne sfătuiește dr. Marius Filip, medic specialist la Spitalul Universitar din București:

„E bun și un ciorap peste pantof”

„Bătrânii sunt cei mai afectați în acest sezon, de aceea, primul sfat pe care vreau să-l dau vârstnicilor este să nu iasă din casă când afară este gheață sau polei, asta dacă nu au urgențe. Dacă, totuși, trebuie să iasă, este foarte important să poarte încălțăminte adecvată. De altfel, aceste sfaturi sunt valabile pentru toată lumea, iar cine nu-și permite o încălțăminte de sezon poate apela la o soluție rudimentară, adică să-și tragă un ciorap peste pantofi. Este eficientă această metodă”, explică dr. Filip.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit specialistului, când mergem pe gheață, pașii trebuie să fie mărunți și sub nicio formă nu trebuie să ne grăbim.

„Nu trebuie să existe motive de grabă atunci când călcăm pe gheață. Mai mult, pe lângă pașii mărunți pe care trebuie să-i facem este important să ne ținem de bare atunci când ne aflăm pe scări. Am întâlnit foarte multe cazuri în care pacienții au căzut pe scările de la metrou sau de la blocuri, care aveau gheață pe ele. De aceea, toți trebuie să ne ținem de bare pentru a evita astfel un accident. Căzăturile pe scări pot fi groaznice”, mai spune medicul.

Atenție și la mașini!

Potrivit specialistului, în această perioadă este foarte important să ne ferim și de mașini atunci când este gheață pe jos. Autoturismele derapează destul de des în acest sezon, de aceea, dr. Filip ne recomandă să nu stăm aproape de borduri. „Se petrec și multe accidente rutiere din cauza înghețului. Cel mai bine este să nu stăm lângă borduri atunci când așteptăm autobuzul în stație. De asemenea, trebuie să fim foarte atenți când ne aflăm pe trecerea de pietoni, unde mașinile se pot opri foarte greu. Totodată, este foarte important să ne îmbrăcăm adecvat, să ne acoperim bine membrele să nu înghețe. Bătrânii care suferă de osteoporoză trebuie să-și ia tratamentul pentru această afecțiune precum și vitamina D3”, ne învață doctorul „de oase”.

Ghipsuri puse de tatăl Sandrei Izbașa

Puțini sunt cei care știu că tatăl campioanei mondiale la gimnastică, Sandra Izbașa, lucrează ca asistent medical la secția de ortopedie, primiri urgențe, a Spitalului Universitar din București. Florin Izbașa pune ghipsuri aici din anul 1978 și este o mândrie a unității medicale. În trecut, Florin a avut-o pecientă chiar și pe celebra lui fiică.

Surprinzător, nu iarna se rup cele mai multe oase

Chiar dacă zilele acestea, la secțiile de ortopedie din țară a fost foarte aglomerat, doctorul Marius Filip are o teorie surprinzătoare. „Oamenii au început să învețe din greșeli și mulți dintre ei stau în case iarna, mai ales când este gheață sau polei. Mulți bătrâni au început să apeleze la vecini pentru a le cumpăra pâine sau pentru alte urgențe. Ca atare, nu iarna sunt cele mai multe cazuri la ortopedie, ci primăvara, când bătrânii dau buluc să iasă afară și își rup picioarele și șoldurile alunecând prin noroaie. Mai mult, după sezonul de iarnă, organismul este destul de slăbit, iar oasele se pot rupe mai ușor”, declară medicul ortoped.