Medicii de la Matei Balș se pregătesc pentru valul patru de COVID. Arma secretă cu care vor combate pandemia
- Ionel Sclavone
- 3 august 2021, 10:14
Medicii de la Institutul Matei Balș pregătesc un nou tratament pentru a face față celui de-al patrulea val al pandemiei de coronavirus.
Specialiștii se așteaptă ca numărul de infectări cu varianta Delta, a coronavirusului, să pună din nou presiune pe sistemul sanitar. Aceasta în condițiile în care autoritățile estimează că numărul cazurilor de infectare să crească, în perioada următoare, la 1.600 de cazuri pe zi. Medicii de la Matei Balș pregătesc un nou tratament care și-a dovedit, deja, eficiența în tratarea cazurililor de COVID.
„E un tratament despre care vorbim în ultimele luni, sunt anticorpi monoclonali în mai multe variante. Ceea ce știm în momentul de față este că acest tratament este eficient, cu o singură condiție: să fie administrat în momentul inițial, momentul în care pacientul se infectează și este un pacient vulnerabil, ar trebui să prevenim formele severe. Ce înseamnă asta?
Când pacientul ajunge la camera de gardă și este un pacient în vârstă sau cu afecțiuni cronice, chiar dacă la început nu sunt complicații, ar trebui să folosim acest tratament tocmai pentru a preveni acele forme severe care îi pun viața în pericol. Pentru că știm că după prima săptămână există riscul de a face complicații, situație care se întâmplă foarte frecvent”, a explicat medicul Adrian Marinescu la Antena 3.
Potrivit spuselor sale, Institutul Matei Balș este printre puținele spitale care au participat la studii clinice pentru găsirea unor tratamente eficiente.
„Noi avem experiență și înainte de pandemie, dar vorbim strict de momentele folosite acum, în pandemie. Anticorpii monoclonali au fost încă de la început folosiți, atât cât ne-a permis timpul și cât am putut să o facem cu pacienții noștri. Este evident că acest tratament este cel care va face diferența pentru pacienții vulnerabili”, a mai spus medicul.
Valul patru al pandemiei este foarte aproape
Adrian Marinescu a avertizat că valul patru al pandemiei ar putea izbucni, în România, chiar din această lună, august.
„Valul al patrulea ar putea să fie un val mult mai echilibrat. Cei care au trecut prin boală și cei care s-au vaccinat, au imunitate. Imunitate care imprimă la nivel celular dar și la nivel de anticorpi. Și atunci ne putem aștepta la un număr mare de infecții dar, din fericire, sau așa ar trebui să se întâmple, ar trebui să avem un procent foarte mic de forme severe.
Apropo de presiunea la nivelul domeniului medical, în mod sigur ar trebui să fie o presiune mai mică raportând la ce știam noi din valorile anterioare. Ce trebuie să facem în această situație? Să fim realiști și să realizăm că va fi o situație grea din punct de vedere epidemiologic, probabil din august, trebuie să prevenim și să ne vaccinăm”, a mai spus medicul.
Varianta Delta va predomina între pacienții de COVID
Potrivit afirmațiilor sale, toți pacienții din valul patru au varianta Delta care este mult mai contagioasă. Pacienții, de regulă cazuri severe, care ajung la Matei Balș sunt nevaccinați sau care nu au trecut prin boală. El a subliniat că foarte puțini sunt cei care se reinfectează și fac o formă gravă a bolii după ce s-au vaccinat.
„La noi ajung cazurile severe. Chiar dacă, deocamdată, presiunea nu este crescută, sunt cazuri severe pentru că se selectează de peste tot din țară. Ce este foarte important, sunt pacienți nevaccinați și pacienți care nu au trecut prin boală”, a mai spus Adrian Marinescu.