Efectele Covid se văd abia acum. Milioane de oameni vor rămâne fără case. Situația este disperată
- Ovidiu Drugă
- 2 august 2021, 12:14
Moritoriul impus de autoritățile americane asupra evacuărilor din locuințe a expirat sâmbătă la miezul nopții. Ca urmare, milioane de chiriași americani sunt în pericol să fie aruncate în stradă de proprietarii care nu și-au primit banii.
Expirarea interdicției de evacuare este un eșec major pentru președintele Joe Biden. Acesta a adresat joi Congresului o ultimă cerere de prelungire a moratoriului, invocând creșterea număruluii de infectări din cauza mutației Delta.
Scandal politic
Vineri, însă, Camera Reprezentanților a amânat dezbaterea fără a prelungi protecția chiriașilor. De vină este un congresman republican, care a blocat prelungirea până pe 18 octombrie prin acordul unanim. Liderii democrați au declarat că nu au suficient sprijin pentru a supune propunerea unui vot formal.
Senatul SUA a organizat o sesiune sâmbătă, dar nu a abordat interdicția de evacuare.
Casa Albă a precizat că nu va prelungi unilateral protecția acordată chiriașilor, argumentând că nu are autoritatea legală să o facă, dată fiind hotărârea Curții Supreme din iunie.
E vorba de 15 milioane de oameni
Peste 15 milioane de persoane din 6,5 milioane de gospodării americane sunt în prezent în urmă cu plata chiriei, potrivit unui studiu realizat de Aspen Institute și Covid-19 Eviction Defense Project. Datoria pe care o au chiriași la proprietari se cifrează la peste 20 de miliarde de dolari.
Una dintre persoanele care riscă să ajungă în stradă este Terriana Clark, care a locuit într-o mașină împreună cu soțul și cei doi fii vitregi o mare parte a anului trecut. Și-a găsit apoi un loc de muncă în învățământ și un apartament în Harvey, Louisiana. Acum e, din nou, șomeră și se luptă să plătească chiria. Femeia, în vârstă de 27 de ani, a declarat reporterilor de la The New Orleans Advocate că a cerut sprijin unui program local de asistență în urmă cu patru luni, dar nu a primit nimic.
"Dacă vine, vine. Dacă nu, nu", a spus ea ziarului. "Va fi prea târziu pentru mulți oameni. Mulți oameni vor fi pe stradă."
În nordul statului Michigan, Mary Hunt, care câștigă un salariu minim conducând un taxi medical, a rămas în urmă cu chiria la o casă mobilă după s-a îmbolnăvit de Covid-19.
Ea a primit deja hârtiile de evacuare. Nu știe ce va face cu lucrurile ei și nici cu animalele de companie- cinci pisici și un câine.
"Cum aleg ce pisici să păstrez? Nu se va întâmpla. Nu voi lăsa pe nicio pisică în urmă", a declarat Mary Hunt pentru National Public Radio.
"Dacă pierd această casă, atunci ele o să stea în mașină cu mine. Oamenii pot crede că sunt nebună, dar nu renunț la familia mea", a spus Hunt.
„În fiecare stat din această țară, familiile stau în jurul mesei de bucătărie chiar acum, încercând să găsească o soluție de supraviețuire după o evacuare devastatoare, perturbatoare și inutilă”, a declarat Elizabeth Warren, senatoare a Partidului Democrat.
Grupurile de proprietari s-au opus, însă, moratoriului. Unii proprietari nu mai reușesc să facă față plăților ipotecare, impozitelor și asigurăriloe pentru proprietăți fără veniturile din chirie.
Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor nu au mai prelugit măsura
Un moratoriu de evacuare a fost în mare măsură pus în aplicare sub diferite măsuri de la sfârșitul lunii martie 2020. Interdicția impusă de Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) a intrat în vigoare în septembrie 2020 pentru a combate răspândirea COVID-19 și pentru a preveni lipsa de adăpost petimpul pandemiei. . Măsura a fost extins de mai multe ori până pe 31 iulie.
CDC a anunțat încă din iunie că nu va impune o nouă prelungiri. O purtătoare de cuvânt a CDC a confirmat că moratoriul a expirat, dar a refuzat să facă alte comentarii.
Președintele Camerei, Nancy Pelosi, a explicat necesitatea de a prelungi interdicției de evacuare, menționând că din cei 46,5 miliarde de dolari aprobați anterior de Congres, „doar 3 miliarde de dolari au fost distribuite chiriașilor”.
Ea a spus că blocarea măsurii este "un act de pură cruzime ... care lasă copiii și familiile pe stradă", scrie ziarul turcesc Daily Sabah.