Asociația Farmaciilor Independente: Medicamentele pentru bolnavii de cancer lipsesc din farmacii

Asociația Farmaciilor Independente: Medicamentele pentru bolnavii de cancer lipsesc din farmacii Farmacii deschise de Crăciun 2023. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Pacienții bolnavi de cancer nu mai au acces la tratamentele vitale pentru bolile lor pentru că unii producători nu mai doresc să le aducă la noi în țară. Unul dintre motive ar fi majorarea prețurilor la energie și gaze, explică reprezentanții Asociației Producătorilor de Medicamente Generice.

Zilnic zeci de pacienți care își caută cu disperare medicamentele vitale pentru cancer mamar, renal, hepatic sau pentru afecțiunile hematologice, nu le mai găsesc în farmaciile româneşti.

Din păcate, valul de scumpiri lovește grav și piața medicamentelor, iar pacienți cu boli grave nu mai găsesc în farmacii tratamentele de care au nevoie cu disperare.

Producătorii nu mai doresc să aducă astfel de medicamente la noi

Asociația Farmaciilor Independente se plânge că lunar le lipsesc medicamente vitale. Unul dintre motive ar fi majorarea preţurilor la energie şi gaze. Astfel că unii producători nu mai aduc astfel de medicamente la noi în țară.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este vorba despre medicamente vitale pentru cancer mamar, renal, hepatic sau pentru afecțiunile hematologice.

„Motivul este mare parte exportul paralel, produsele fiind exportate de către distribuitori. Au acest drept să exporte către Europa cu prețuri mult mai mari decât în România”, a explicat Mihaela Paraschiv, reprezentantă a Asociației Farmaciilor Independente.

Un alt motiv este taxa Clawback, introdusă în România

Un alt motiv care duce la dispariția medicamentelor de pe piața românească este taxa Clawback, spun cei de la Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România.

Taxa Clawback a fost introdusă în România în anul 2009 ca o măsură temporară din cauza crizei economice. Autoritățile au promis de nenumărate ori că vor lua o măsură în acest sens. Din păcate, momentan nu s-a schimbat nimic. Taxa Clawback impune producătorilor de medicamente - nu distribuitorilor și nici farmaciilor - să returneze statului român o parte din profitul realizat în urma vânzărilor de medicamente compensate care depășesc suma alocată acestora de la Fondul Național de Asigurări.

Mai exact, taxa „Clawback” a fost introdusă temporar în contextul crizei economice. Cu cât prețul pentru medicamente este mai mic, cu atât această taxă este mai mare; astfel, producătorii de medicamente generice plătesc o taxă „clawback” mai mare, deoarece ea se calculează și pentru adaosurile practicate de distribuitori și de farmacii.

Însă nu numai medicamentele pentru boli grave au dispărut din farmacii. Chiar și banalele antitermice sau chiar siropuri de tuse pentru copii se găsesc cu greu sau au acum un preț mult mai mare. informează Antena 3.