Mata Hari nu era spioana!

Mata Hari nu era spioana!

O noua biografie sustine ca dansatoarea a fost sacrificata de francezi pentru a-si justifica esecurile militare din timpul Primului Razboi Mondial.

Mata Hari a fost o femeie fatala, mitomana si fara morala, dar nu a fost o spioana, ci un tap ispasitor al francezilor care au condamnat-o pentru spionaj in timpul Primului Razboi Mondial pentru a da un impuls moralei nationale, releva o carte recent aparuta in Statele Unite. Biograful Pat Shipman a descoperit documente care ofera date noi despre dansatoarea de origine olandeza.

Aceasta a fost judecata si condamnata la moarte pentru spionaj, fiind considerata responsabila pentru moartea a cel putin 50.000 de soldati francezi. Un tribunal a stabilit ca soldatii au murit pentru ca Mata Hari le-a vandut oficialilor germani secrete ale aliatilor.

Cea mai ravnita femeie a epocii sale

Ne puteți urmări și pe Google News

„Exista probe puternice care atesta ca nu a fost vinovata”, spune Shipman, autoarea cartii „Femme Fatale: Love, Lies and the Unknown Life of Mata Hari” (Femeia fatala: Dragoste, minciuni si viata nestiuta a lui Mata Hari).

„Cand a fost arestata, situatia francezilor era deja foarte rea, iar ea era straina, foarte sexy, avea la activ mai multe aventuri si traia regeste in timp ce parizienii nu avea cu ce se hrani. Foarte multa lume o ura”, a adaugat autoarea, care este profesor de antropologie la Universitatea de stat din Pennsylvania.

Shipman este de parere ca imaginea lui Mata Hari in 1917 era similara celei a lui Marilyn Monroe in anii 1960: era foarte cunoscuta si considerata cea mai dorita femeie din Europa.

Scriitoarea americana este de parere ca femeia nu ar fi putut fi spion pentru ca atragea prea mult atentia asupra ei. Shipman a mai indicat ca Hari suferea de un sifilis pe care l-a contractat de la sotul sau, si nu in urma multiplelor ei aventuri sentimentale.

Nefericita si aroganta

Mata Hari, nascuta Margaretha Gertruida Zelle, a fost foarte afectata in copilarie de divortul parintilor si apoi de moartea mamei sale. S-a casatorit cu un barbat cu mult mai in varsta decat ea, de la care a contractat un sifilis, care pe atunci era o boala incurabila.

Mariajul sau nefericit a luat sfarsit curand, dupa ce sotul ei a murit din cauza bolii, iar ea s-a reinventat ca Mata Hari, dansatoare senzuala cu tehnici invatate in India. „Era o foarte buna dansatoare, dar si o buna curtezana. Era complet lipsita de morala in ce priveste sexul, astfel ca toti amantii ei plecau fericiti”, spune Shipman.

Fericirea lor dura probabil pana descopereau ca s-au imbolnavit de sifilis. Pat Shipman spune ca Mata Hari suferea de mitomanie si era extrem de aroganta in ceea ce priveste puterea sa asupra barbatilor, desi doar unul singur a aparat-o dupa ce a fost arestata.

SFARSIT INVALUIT IN MISTER

Seducatoare in fata mortii

Cunoscuta pentru relatiile amoroase cu diversi ofiteri, Mata Hari a fost arestata la Paris, pe 13 februarie 1917. Ea a fost acuzata de spionaj dupa interceptarea unor telegrame cifrate germane in care se facea referire la agentul H-21. Francezii sparsesera cifrul german si au identificat spionul in persoana dansatoarei.

Desi nu au existat dovezi serioase impotriva ei, Mata Hari a fost condamnata la moarte si executata prin impuscare pe 15 septembrie 1917, la varsta de 41 de ani. Legenda spune ca, in incercarea de a distrage atentia soldatilor din pluton, ea si-a desfacut haina, expunandu-si trupul gol. „Tarfa, da. Tradatoare, niciodata”, ar fi fost ultimele ei cuvinte.