Scumpiri la energie și gaze, coplata la spitale private, pașaportul COVID și relaxare. Măsurile care intră în vigoare de la 1 iulie
- Ionel Sclavone
- 30 iunie 2021, 11:47
Prima zi a lunii iulie vine cu o serie de măsuri și reglementări economice, medicale și sociale, care vor afecta întreaga populație a României.
În primul rând, de la 1 iulie vor fi scumpite energia electrică și gazele naturale pentru abonații casnici care nu au încheiat contracte pentru piața liberalizată. Tot de la 1 iulie, în sistemul medical va fi introdus sistemul de coplată. La nivelul Uniunii Europene va intra în vigoare pașaportul electronic de vaccinare care va reglementa călătoriile pe teritoriul statelor membre.
Iar nu în ultimul rând, Guvernul a aprobat noi măsuri de relaxare în contextul pandemiei de coronavirus.
Energia electrică și gazele se scumpesc
Luna iulie vine cu scumpiri la gaze și energie electrică. Abonații casnici care nu au încheiat contracte de furnizare a energiei electrice pe piața liberalizată vor plăti facturi mai mari, de la 1 iulie. În funcție de furnizori, tarifele vor crește cu până la 13 procente, după cum a anunțat vicepreședintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Zoltan Nagy-Bege.
La gazele natural se estimează o creștere a prețurilor cu circa 20%, conform estimărilor specialiștilor din cadrul Asociației Energia Inteligentă.
Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat creșterea din facturile pentru gae naturale se vor vedea la iarnă, când consumul va fi mai mare, pentru căldură. Populația va plăti mai mult cu 100-200 de lei pe lună.
Contribuția personală pentru pacienți
De la 1 iulie va intra în vigoare mecanismul contribuției personale în sistemul de sănătate, după ce Guvernul a adoptat o ordonanță. Românii care se vor trata în sistemul medical privat vor plăti o diferență între suma decontată de stat, din Fondul național unic al asigurărilor sociale de sănătate și tarifele percepute de spitalul privat.
În prezent, statul decontează anumite analize și intervenții în unitățile private care au contract cu CNAS.
Contribuţia personală va reprezenta o diferenţă dintre tariful decontat din fondul naţional unic al asigurărilor sociale de sănătate pentru rezolvarea unui caz şi tariful perceput de un furnizor privat de servicii medicale pentru rezolvarea aceluiaşi caz.
De exemplu, dacă pentru o anumită intervenție statul decontează 1.000 de lei, iar în spitalele private aceasta este tarifată cu 2.000 de lei, diferena va fi acoperită de pacient. De la 1 iulie, măsura contribuției personale se va aplica doar pentru spitalizare.
„Va fi o perioadă în care vom urmări cum se implementează, ce fel de dinamică se produce pe piața serviciilor de sănătate și planificăm în acest moment ca măsura contribuției să intre pe ambulatoriu de specialitate și paraclinic anul viitor, în 2022”, a declarat Adrian Gheorghe, directorul CNAS.
Cum va funcționa contribuția personală
Spitalele private vor oferi un deviz estimativ și vor explica pacienților în ce proporție costurile sunt acoperite de CNAS și ce sume vor avea de plătit în plus. Pentru acest deviz și pentru modificarea sa, pacientul sau familia vor trebui să-și dea acordul.
Intră în vigoare certificatul verde
Certificatul verde digital european sau pașaportul de vaccinare COVID - devine operational pe teritoriul Uniunii Europene începând din prima zi a lunii iulie. În România, pașaportul COVID este implementat de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). Documentul poate fi utilizat pentru călătorii în alte state membre din blocul comunitar. Acesta va atesta că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, că are un test negativ recent la coronavirus sau că a trecut deja prin boală.
Certificatul va fi gratuit și va acoperi toate cele 27 de state ale Uniunii Europene, plus Islanda și Liechtenstein. Certificatul verde digital european este în faza de testare în Norvegia și în Elveția.
Pașaportul COVID va fi generat prin accesarea site-ului www.certificat-covid.gov.ro. După completarea datelor solicitate, documentul va putea fi descărcat pe telefon.
Cei care nu pot accesa online platforma informatică implementată de STS vor primi documentul prin intermediul medicului de familie ori a DSP. Pe lângă certificat vor fi în continuare necesare pașaportul sau buletinul pentru trecerea graniței.
Noi relaxări în contextul pandemiei
Odată cu luna iulie intră în vigoare și o nouă serie de măsuri de relaxare adoptate de guvern în contextul pandemiei de coronavirus. Nunțile și botezurile vor fi realizate cu maximum 100 de persoane la interior și 150 de persoane la exterior. Măsura este valabilă pentru localitățile în care incidența infectărilor este mai mică de 3 la mia de locuitori.
Pe de altă parte, nunțile se vor face cu maximum 300 de persoane, dacă invitații sunt vaccinați, au trecut prin boală ori au fost testați negativ de curând. O condiție impusă în acest caz este asigurarea unei suprafețe de minimum 2 metri pătrați de persoană. Se menține prevederea privind incidența de 3 la mie în județ/localitate.
Barurile, cluburile, discotecile și sălile de jocuri vor funcționa la 70% din capacitate, iar programul este între 5 și 2 dimineața. Guvernul a eliminat restricțiile privind hotelierii, astfel că aceștia vor putea caza turiști la capacitatea maximă. În cazul stadioanelor, se pot organiza competiții cu maximum 50% din capacitatea acestora.
Va fi permisă organizarea de festivaluri cu maximum 2.500 de persoane, cu obligativitatea purtării măștii și asigurarea unei suprafețe minime de 2 metri pătrați pentru fiecare persoană. Organizatorii pot face spectacole cu mai mulți participanți doar dacă aceștia sunt vaccinați.