Măsuri extreme luate de Erdogan în Turcia, după puci

Măsuri extreme luate de Erdogan în Turcia, după puci

Turcia a început dizolvarea gărzii prezidențiale, unitate de elită a serviciilor de securitate, după tentativa de lovitură de stat, în urma cărora au murit sute de oameni.

 Unii dintre soldații care au luat cu asalt televiziunea de stat TRT, în timpul puciului, făceau parte din garda prezidențială, a spus premierul Binali Yildirim. „Am decis să nu mai avem o unitate de gardă în zona palatului prezidențial”, a spus el.

Măsuri de represiune

Turcia a luat măsuri severe de represiune contra mai multor instituții și agenții de stat sau a unor persoane suspecte că ar avea legături cu puciul, inclusiv jurnaliști, judecători și profesori.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform unui nou decret prezidențial, emis după lovitura de stat, suspecții pot fi reținuți până la 30 de zile fără a fi inculpați, iar guvernul are dreptul să le asculte discuțiile cu avocații.

Starea de urgență pe o perioadă de trei luni a fost instaurată, joi, și îi conferă președintelui Recep Erdogan noi puteri pentru a implementa măsurile de detenție. Este de așteptat ca aceste măsuri să fie ratificate de Parlament, unde partidul său deține majoritatea. Înainte de puci, perioada de detenție preventivă era de 24 de ore, cu posibilitate de extindere până la 4 zile.

Consilierul și nepotul lui Gulen, arestați

Turcia a închis, între timp, 2.000 de instituții care aveau legătură cu clericul Fethullah Gulen, rivalul președintelui, aflat în exil în SUA din 1999. Erdogan îl acuză că a pus la cale lovitura de stat și cere extrădarea lui.

Autoritățile turce l-au arestat pe asistentul lui Gulen, sâmbătă. Halis Hanci a fost reținut în arestul poliției, în nordul Turciei, după ce intrase în țară cu două zile înainte de puciul eșuat. Nepotul lui Gulen, Muhammet Sait Gulen, a fost și el arestat.

Turcia a demis sau suspendat din funcții circa 50.000 de oameni din instituțiile statului și forțele de securitate. Printre aceștia se numără judecători, profesori, polițiști și jurnaliști. Mai mult de 9.000 de soldați au fost arestați de atunci, dar 1.200 au fost eliberați sâmbătă.