Măsuri de urgență pentru scăderea prețului petrolului. Se întâmplă la nivel mondial. Anunț de ultimă oră de la Casa Albă

Măsuri de urgență pentru scăderea prețului petrolului. Se întâmplă la nivel mondial. Anunț de ultimă oră de la Casa Albă Sursa: EPA/JIM LO SCALZO / POOL

Președintele Joe Biden a anunțat că peste 30 de țări vor elibera o cantitae uriașă de petrol din rezervele strategice și vor urma astfel exemplul SUA. Măsura pare să aibă efect deoarece prețul petrolului a scăzut la 100 de dolari per baril. În schimb, companiile petroliere nu măresc producția pentru că vor să facă profit cât mai mare.

Președintele americam Joe Biden a declarat că peste 30 de țări vor elibera petrol din rezervele lor strategice, urmând astfel exemplul SUA. Scopul acestor măsuri este diminuarea prețurilor la carburanți care au crescut enorm în ultima perioadă.

„În această dimineaţă, peste 30 de ţări s-au regăsit la o reuniune internaţională şi au decis să pună pe piaţă zeci de milioane de barili de petrol suplimentari'', a spus Biden, făcând referire la o iniţiativă a Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), relatează AFP.

Măsură de urgență

Preşedintele american Joe Biden a declarat, joi, 31 martie, că va debloca o cantitate impresionantă de petrol din rezervele strategice. Liderul de la Casa Albă a spus că o creștere a producție are nevoie de timp și pentru a limita creșterea prețului, un milion de barili de petrol vor fi injectaţi pe piaţă în fiecare zi în următoarele şase luni. În total, vor fi deblocați din rezervele strategice peste 180 de milioane de barili.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este vorba despre o tranziţie pe timp de război, în scopul creşterii aprovizionării cu petrol până când producţia accelerează mai târziu în cursul anului. Vom utiliza veniturile din vânzarea de petrol pentru a reaproviziona rezervele strategice. SUA este pregătită să facă faţă viitoarelor urgenţe", a declarat Joe Biden.

Atac la companiile petroliere

Președintele american a atacat marile companii petroliere care nu se grăbesc să mărească producția, preferând să mențină un preț cât mai mare al petrolului și să facă profit. „Nicio companie americană nu trebuie să obţină profit din pandemie sau din acţiunile lui Vladimir Putin pentru a se îmbogăţi pe cheltuiala familiilor americane", a mai spus Joe Biden.

Grupul OPEC, ce reuneşte ţările Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol şi alţi zece producători, inclusiv Rusia, a convenit joi doar asupra unei creşteri modeste a producţiei, respingând din nou apelurile pentru o sporire mai substanţială a extracţiei pentru a diminua cotaţiile petrolului.

Preţul barilului de petrol Brent a atins 139 de dolari pe 7 martie, un record după criza financiară din 2008. După anunţul lui Biden despre eliberarea unei cantităţi masive de petrol din rezervele strategice, această cotaţie a ajuns vineri, 1 aprilie, în jurul a 100 de dolari.