Măsură fără precedent în Sănătate. Se va aplica din ianuarie 2020
- Lucian Ionescu
- 16 noiembrie 2019, 13:10
Începând de săptămâna viitoare vor fi distribuite primele 20.000 de doze de vaccin antiHPV. Ministerul Sănătăţii a anunţat, vineri, că începând din luna ianuarie 2020, va începe campania gratuită de vaccinare antiHPV, care previne cancerul de col uterin.
Începând de săptămâna viitoare vor fi distribuite primele 20.000 de doze de vaccin antiHPV. Ministerul Sănătăţii a anunţat, vineri, că începând din luna ianuarie 2020, va începe campania gratuită de vaccinare antiHPV, care previne cancerul de col uterin.
Potrivit ministerului Sănătăţii, a fost încheiat acordul cadru cu valabilitate de 4 ani, şi care prevede ca numărul dozelor de vaccin să poată fi suplimentat până la 2,1 milioane, în funcţie de cerere şi derularea campaniei de vaccinare.
De asemenea, campania de vaccinare va fi precedată de o campanie de informare şi conştientizare a publicului cu privire la pericolul reprezentat de HPV şi protecţia oferită de vaccin, precum şi de susţinere a medicilor şi farmaciştilor în transmiterea informaţiilor clare şi corecte despre vaccinarea împotriva HPV derulată de către furnizorul de vaccin.
Vaccinarea se va face în cabinetele medicilor de familie la fete cu vârsta cuprinsă între 11 şi 14 ani care au solicitat în anii 2017 și 2018 vaccinarea la medicii de familie, inclusiv cele care au trecut de această vârstă dacă au solicitat.
„Cancerul de col uterin este o boală care poate ucide şi prin ignoranţă, dar este şi un tip de cancer care poate fi prevenit scutind astfel femeile de suferinţe fizice şi psihice imense. Vaccinarea, alături de screening poate reduce povara generată de cancerul de col uterin. Ministerul Sănătăţii are datoria de a proteja prin orice mijloace sănătatea publică. Dar atunci când introducem noi vaccinuri în calendarul de imunizare este de datoria noastră să pregătim populaţia şi să explicăm aşa cum trebuie lucrurile. Am avut o perioadă în care am avut vaccinuri pe stoc, pe care le-am irosit”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătăţii.
Reamintim că în urmă cu opt ani s-a mai încercat introducerea vaccinării antiHPV în România, însă fără succes. Eşecul acestei campanii s-ar fi datorat proastei informări a populaţiei.
Potrivit rapoartelor forurilor europene, în România se înregistrează cea mai ridicată incidenţă şi mortalitate prin cancerul de col uteri.
În fiecare an, în România, peste 4.300 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, în timp ce aproape 2.000 pierd lupta cu această boală, potrivit Societății Române de Microbiologie.
Astfel, cancerul de col uterin este a doua cauză de mortalitate prin cancer în rândul româncelor şi principala cauză de mortalitate pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 15 şi 44 de ani.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă campanii de vaccinare a fetelor din grupa de vârstă 11-14 ani, însă sunt țări care au extins vaccinarea și la băieți, care sunt și ei purtători ai virusului (Marea Britanie și Australia) sau care au extins vaccinarea până la vârsta de 45 de ani, atât la femei, cât și la bărbați (Statele Unite ale Americii).
Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Cercetarea Cancerului (IARC), instituţie afiliată Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în fiecare an au fost înregistrate aproximativ 570.000 de noi cazuri de cancer de col uterin.
310.000 de femei mor anual din cauza acestei afecţiuni, în special în ţări cu venituri reduse şi medii.
Acesta este al patrulea tip de cancer cel mai frecvent întâlnit la femei.
Agenţia estimează că, în cazul în care măsurile de prevenţie nu sunt amplificate, această afecţiune ar putea provoca 460.000 de decese pe an până în 2040, potrivit g4media.ro