Evenimentul Zilei > Actualitate > Măștile de protecție, noile deșeuri periculoase de pe plajele litoralului
Măștile de protecție, noile deșeuri periculoase  de pe plajele litoralului

Măștile de protecție, noile deșeuri periculoase de pe plajele litoralului

Raportul de monitorizare a plajelor, efectuat de Organizația Mare Nostrum, indică o scădere a cantității de deșeuri față de toamnă trecută, însă pe lista gunoaielor adunate de pe întinderile de nisip au apărut măștile de protecție, voluntarii de mediu atenționând că acestea se degradează în 450 de ani.

Măștile de unică folosință, pericol real pentru viețuitoarele marine

Din nefericire, în această sesiune de monitorizare am identificat și un nou tip de deșeu: măștile de unică folosință. Per total, voluntarii Mare Nostrum au eliminat de pe porțiunile de plajă  23 de măști de unică folosință și o mască textilă, cele mai multe pe sectorul din Mamaia Nord (12) și Saturn (5).

”Suntem convinși că în sesiunea următoare de monitorizare vom găsi mai multe măști de unică folosință uitate pe plajă. Din nefericire, dincolo de faptul că acestea conțin microparticule de plastic ce se degradează în sute de ani, pot reprezenta un real pericol pentru viețuitoarele marine, care se pot prinde în ele”, spune Marian Paiu,  coordonator proiect.

„Dincolo de durata mare necesară pentru descompunere, gândiți-vă la ce se poate întâmpla în momentul în care un animal marin ingerează o mască sau se prinde între elasticele ei. Șansele de asfixiere sunt foarte mari. Aici putem vorbi și de delfini, expuși aceluiași pericol”, completează directorul Mare Nostrum, Mihaela Cândea Mirea.

Constanța, cea mai murdară plajă

 La nivel de sectoare, „cel mai murdar este Constanța, cu peste 5300 deșeuri, urmat de sectorul din Mamaia Nord (4855) și Năvodari (4423). Cele mai puține deșeuri au fost întâlnite pe sectoarele din Edighiol (379), Corbu (648) și VamaVeche (757)”. Mai mult decât atât, „elementele din material polimeric artificial au predominat și în această sesiune, reprezentând principalul tip de deșeu (17215)”.

La capitolul categorii de deșeuri, mucurile de țigară ocupă un loc fruntaș, cu 11.190 elemente identificate, această cantitate reprezentând 65% din totalul categoriei materialului polimeric artificial. Acestea au fost urmate de ambalaje, paie și bețe pentru amestecat.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: