MASACRUL din California a fost, foarte probabil, un atac TERORIST islamist
- Radu Pădure
- 4 decembrie 2015, 13:03
Autoritățile americane dau din ce în ce mai mult credit ipotezei unui atentat terorist, pentru a explica ce a împins un cuplu pakistanez să ucidă 14 persoane și să rănească 21 în California.
Syed Farook, care a năvălit împreună cu soția sa, Tashfeen Malik, în ținute de comando, peste un dejun de Crăciun al serviciilor de sănătate din San Bernardino, unde era și el angajat, „se pare că se radicalizase”, informează CNN, citând surse din poliție.
Potrivit New York Times, care citează parlamentari informați despre cursul anchetei, Farook fusese în contact „cu extremiști, în Statele Unite și în străinătate, dar nu recent”.
Tânărul de 28 de ani, ucis odată cu soția sa, de 27, fusese în contact cu cinci persoane pe care FBI le anchetase, fiind bănuite de terorism. Una dintre acestea era în legătură cu islamiștii somalieni Al-Shabab, alta cu Forntul Al-Nosra, aripa siriană Al-Qaida. Însă anchetatorii nu au încă probe că Farook însuși avea legături cu vreo grupare teroristă.
FBI, care conduce ancheta, refuză să vorbească deocamdată oficial despre terorism, însă constată că, date fiind arsenalul și pregătirea minuțioasă cu care cuplul și-a pregătit atacul, par să fi fost „în misiune”.
Barack Obama a comentat la rândul său:
„Este posibil să aibă legătură cu terorismul, însă deocamdată nu știm sigur. Este posibil și ca atacul să fie legat de locul de muncă.”
Peste 6500 de cartușe au fost descoperite în casă, în mașină și asupra cuplului, plus 12 dispozitive explozive.
Cei doi ucigași, părinții unui copil de șase luni, închiriaseră cu cîteva zile în urmă un autoturism 4x4, cu care au încercat să fugă și în care au fost uciși de polițiști într-un schimb de focuri.
Jarrod Burguan, șeful poliției din San Bernardino, a comentat și el:
„Nu cred că și-au pus hainele de comando și au pus mâna pe arme așa, deodată.”
El a adăugat că anchetatorii studiază acum telefoanele și USB-urile celor doi.
Syed Farook, de naționalitate americană, dar de origine pakistaneză, era un musulman fervent, care mergea la moschee să se roage de două – trei ori pe săptămână, până în urmă cu câteva săptămâni, când încetase să mai meargă, potrivit apropiaților, citați de AFP.
Nici unul dintre aceștia nu a observat vreun semn de extremism religios la el, și îl descriu drept politicos și discret.
Nevasta lui, de naționalitate pakistaneză, umbla acoperită și îmbrăcată cu negru din cap până-n picioare, spun aceiași martori.
Autoritățile cercetează și o călătorie la Mecca, în vara lui 2014, în cursul căreia cei doi s-au căsătorit, după ce se cunoscuseră pe internet.
În timp ce incertitudinile persistă în legătură cu motivele masacrului, locotenentul Mike Madden, unul dintre primii polițiști care au sosit la fața locului, a vorbit, într-o conferință de presă, despre „un carnagiu de nedescris, cu oameni răniți peste tot, cu alții deja morți, panică pe chipurile celor care fugeau în căutarea unui adăpost”.
Poliția și serviciile de urgență au trebuit să treacă peste cadavre și să ignore strigătele răniților, în timp ce încercau „să localizeze trăgătorul” încă activ, dat fiind „mirosul de praf de pușcă proaspăt”.
Madden, vizibil emoționat, a vorbit despre „haos”, urlete de sirene, apa sistemului împotriva incendiilor, strigătele răniților „care sufereau”. El a vorbit și despre decorul acestei scene suprarealiste – bradul de Crăciun și mesele frumos aranjate pentru acest dejun de sfârșit de an.
În San Bernardino, oraș situat în vecinătatea deșertului, câteva mii de locuitori s-au recules joi seara, aducând un omagiu victimelor cu vârste cuprinse între 26 și 60 de ani, pe un stadion din localitate.
Dorothy Andrews, de 74 de ani, cu o lumânare în mână, cu lacrimi în ochi, spune cu voce tremurândă:
„Este o tragedie, dar trebuie să arătăm că nu ne temem.”
O veghe omagială pentru victime a fost organizată inclusiv de comunitatea musulmană, care se teme de o creștere a ostilității față de ea.