Masa de duminică salvează armonia familiei

Masa de duminică salvează armonia familiei

Societatea actuală trăiește pe repede înainte. Familia nu mai are timp să fie familie, mama e prea ocupată, tatăl nu știe când ajunge acasă, copilul e și el pe undeva. La un moment dat, poate când este prea târziu, membrii unei familii constată cât de mult s-au înstrăinat. Nu mai comunică, iar copilul devine un răzvrătit

Trebuie să ne întoarcem la ideea de familie care își respectă acest statut. Măcar o dată pe săptămână, toți membrii familiei trebuie să fie împreună. Cum? Simplu, să se revină la un ritual normal: o masă în familie, pe săptămână. Este sfatul dat de doctorița Sanda Luminița Mihai, psihoterapeut, formator și supervizor în terapia de familie.

Specialistul spune că se confruntă cu multe cazuri de copii care vin la terapie. „Foarte mulți copii ajung la mine, la terapie, la consiliere, pentru că părinții nu au timp să se ocupe de ei. Părinții sunt mulțumiți când copilul stă și se uită la televizor sau stă câteva ore bune la computer ori cu tableta în mână. Ei sunt liniștiți, copilul este liniștit. Dar efectele pe termen lung trebuie să ne neliniștească”, adaugă medicul.

Această liniște ne trimite în vârtejul unui cerc vicios. Copilul, nebăgat în seamă de adulți, stă și se uită la televizor și mai are în față o farfurie plină cu mâncare. Mănâncă fără noimă. Mănâncă dezordonat. Copilul devine sedentar. Nimeni nu se ocupă de el, nu îl duce afară, nu desfășoară activități cu el. Efectele? În timp, copilul se îngrașă, devine dependent de computer, de televizor, de jocuri. Nu mai comunică normal. La școală încep să apară notele proaste, cori gențele, repetențele și, de aici, dăm în depresie, în anxietate.

Adulții, fiecare cu treaba lui

Și între adulți intervin probleme de necomunicare. Fiecare cu treaba lui. Ea vorbește, el se preface că ascultă. Intervin neînțelegerile. Nu ducem scenariul mai departe, nu vorbim de divorț. Suntem într- un moment în care chiar putem face ceva. Și este foarte simplu.

„Una din recomandările pe care le fac, atunci când vine cineva la mine și îmi prezintă o astfel de situație, este ca familia să încerce să ia masa împreună. Așezați toți în jurul mesei”, spune dr. Sanda Luminița Mihai.

Vorbeam de o lume prea grăbită. Se știe că nu se pot lua toate mesele împreună, în fiecare zi. Și dacă nu se poate lua o masă pe zi cu toată familia așezată în jurul mesei, atunci, recomandă medicul, măcar pentru o masă pe săptămână tot trebuie să ne facem timp. Sâmbăta sau duminica, măcar o masă, la care să fie toată familia, împreună. „Când primesc aceste recomandări, primele reacții ale pacienților sunt de genul «Nu avem cum! Venim la ore diferite acasă, eu la patru, soțul la șapte, și copilul vine la 12.00». Și, uite așa, aflu că părinții nu mănâncă la masă cu copilul. Copilul când știe că mănâncă la masă cu dumneavoastră, îi întreb? «Dar el mănâncă în cameră. Și să știți că e o mizerie la el în cameră!” Într-un fel, fiecare își caută liniștea, dar această liniște se insinuează ca o otravă în armonia familiei. O distruge încet și sigur.

„Eu zic că este lipsa noastră de respect față de familie și de problemele din contextul de familie. O duminică se poate face, cumva, să ia masa toată familia împreună. Masa de seară sau cea de la prânz. Măcar să stai puțin cu copilul, să afli ce probleme are. Să afli dificultățile cu care se confruntă. Să comunici. Noi nu suntem obișnuiți cu această idee a respectului ideii de familie”, adaugă terapeutul. Atunci, pentru a-i ajuta, psihoterapeutul le dă un fel de „rețete ale fericirii”.

Tabieturi pentru fericire

„Sâmbătă sau duminică, atunci când e toată familia acasă, îi sfătuiesc ca, de exemplu, masa de dimineață să o pregătească domnișoara, care poate este adolescentă. Și cafeaua se poate bea împreună la masă, și cu soțul, și cu copilul. Sau ceaiul, sau sucul. Este un ritual, trebuie să se obișnuiască. Așa se sudează și relația de familie și astfel vezi ce probleme apar. Poți descoperi primele elemente de depresie, elementele de anxietate. Sunt niște modele pe care e bine să nu le uite”.

A sta la masă cu toții mai are un efect bun: „Când ești cu toții la masă să știți că mănânci și mai puțin. Când ești singur mănânci mai mult și dezordonat. Iei și din aia, și din aia, și din aia. Copiii nu mai cunosc aceste ritualuri, nu sunt învățați cu ele”. Este vorba de organizare pentru armonia familiei. Îi bagi în seamă, capătă încredere. Îi înveți să respecte regulile. Mai pot face multe lucruri împreună, diverse activități: sport, teatru, lectură, excursii sau, pur și simplu, să își povestească ce au făcut peste zi, peste săptămână.

Cum îți consolidezi relația de cuplu

După sfatul cu o masă pe săptămână, vine altul la fel de ușor de aplicat. Acesta este pentru cei mari, pentru soț și soție, pentru că și ei au nevoie de atenție și trebuie să fie conștienți că o relație bună în cuplu se menține cu eforturi de ambele părți. Dar nu trebuie să dărâme munții. Specialistul recomandă cuplurilor, care vin la consiliere, să-și aleagă o zi pe săptămână pe care să o petreacă doar soțul și soția. „Să-și reconstruiască relația. Când ești cu copilul tot timpul stai cu grijă unde este, ce face, să stea liniștit, să nu i se întâmple ceva. Vreau să aud ce ai tu de spus.

Copilul îl ascultăm tot timpul. Să iasă împreună la o cafea, la un ceai, nu neapărat la un restaurant de lux”. Și în împărțirea responsabilităților în ceea ce privește copilul mai are dr. Sanda Luminia Mihai o rețetă. „Le spun așa: în zilele de post‚ luni, miercuri și vineri, se ocupă un părinte. Celălalt se ocupă în celelalte zile, apoi sâmbăta sau duminica fac cu schimbul, la alegere”. Este important, pentru că așa acordăm timp suficient copilului, se întărește relația dintre mamă și copil sau dintre tată și copil. Așa, părinții află ce probleme are copilul și învață și responsabilitățile. Nu fiecare face cu copilul ceva atunci când are timp sau chef, la întâmplare, ca o mișcare browniană.