Talibanii au interzis ceva ce nici măcar Coreea de Nord nu a îndrăznit. Mărturiile unui profesor care a predat la Kabul
- Antonia Hendrik
- 28 august 2021, 12:34
Talibanii vor interzice muzica în spațiile publice, după cum a anunțat chiar purtătorul de cuvânt al islamiștilor. „Muzica este interzisă în Islam, dar sperăm că putem convinge oamenii să nu facă astfel de lucruri, în loc să îi pedepsim”, a mai spus Zabihullah Mujahid.
Când Afganistanul se afla sub conducerea talibanilor, în anii ’90, muzica și filmele erau strict interzise, iar încălcarea legilor era pedepsită aspru. În acea vreme nu existau cinematografe, concerte sau programe TV. Dar această artă a reînviat în 2010, prin Institutul Național de Muzică de la Kabul.
Profesorul William Harvey, artist american, despre soarta care îi așteaptă pe artiștii afgani
„Am primit zeci de mesaje în fiecare zi de la afgani care mă imploră să-i ajut să plece”, spune prof. William Harvey, şi continuă: „Toate aceste discuții despre „noii talibani” sunt doar gânduri optimiste. Sunt periculoase și poate că sunt amplificate de americanii care se opun din instinct războiului și intervenționismului american. Caută să dea vina pe cineva.
Dar, de fapt, talibanii chiar sunt groaznici. Dacă e ceva nou la ei este că știu să folosească TikTok. Au aceleași credințe. Susțin că muzica nu este conformă cu Islamul, care ar trebui să fie o noutate pentru sute de milioane de musulmani. Este incredibil de arogant din partea lor să creadă că ei înțeleg Islamul mai bine decât sute de milioane de musulmani din ultimii 1.400 de ani.
Se crede greșit, uneori, în Occident că ei interzic doar muzica occidentală. Nu este adevărat. Interzic toate felurile de muzică, inclusiv muzica afgană. Prietenii mei sunt foarte îngrijorați. De când a căzut Kabulul, pe 15 august, am primit zeci de mesaje, în fiecare zi, din partea unor afgani care mă imploră să-i ajut să plece în altă parte. Nu le pasă unde, dar să fie în afara Afganistanului. Se tem, în mod justificat, pentru viața lor. Au dreptate să nu vrea să trăiască sub talibani. Mai ales pentru o femeie, o viață fără muzică, fără posibilitatea de a ieși din casă, de a merge la școală, pare mai rău decât o închisoare, spune profesoriul.
Nici Coreea de Nord n-a îndrăznit să interzică muzica instrumentală
- De când Institutul Național pentru Muzică a fost fondat în 2010, cred că sute de tineri afgani, băieți și fete, au învățat muzică acolo. Ce se va întâmpla cu ei sub talibani? Purtătorul de cuvânt al talibanilor ne-a spus că nu vor interzice forțat muzica la început, ci că vor încerca să-i facă pe oameni să înțeleagă singuri că muzica este împotriva Islamului.
- Sunt curios să văd ce se va întâmpla cu muzicianul care o să spună că nu este de acord și că va cânta în continuare. Aș vrea să văd ce va păți această persoană. Eu nu cred că aș risca. Dacă aș fi în situația colegilor afgani, și eu aș încerca să plec. În prezent, încerc să-i ajut și sper că toate țările lumii îi vor ajuta. Dacă ne gândim la toată omenirea ca o familie, trebuie să spunem clar că sunt drepturi universale care sunt importante. Unele dintre ele sunt mai profunde decât la ce ne gândim noi în mod obișnuit.
Ne gândim că dreptul la liberă exprimare este doar dreptul de a spune în cuvinte ce vrem să spunem sau să scriem ce vrem să scriem, dar este legat și de exprimare culturală. Și merge dincolo de cuvinte. Multe guverne de-a lungul istoriei au controlat unele melodii care au cuvinte ce par să fie critice. Dar interzicerea inclusiv a muzicii instrumentale depășește gândurile multor guverne. Nu știu cum talibanii vor reuși să mențină un asemenea nivel de represiune, mai mare decât al altor regimuri totalitare, inclusiv Coreea de Nord. Cum vor menține așa ceva? Cu ce bani, cu ce energie? Eventual, vor trebui să se tempereze sau se vor prăbuși.
Ce soartă îi așteaptă pe cântăreții, interpreții și instrumentiștii afgani?
- Am văzut că ați distribuit fotografii cu viori și chitare care au fost distruse și incendiate de talibani. Ați spus că aceste poze au fost trimise de foști elevi și colaboratori din Afganistan. Cum se simt ei acum? Câți dintre foștii muzicieni afgani sunt acum în ascunzători? Ce temeri au ei în legătură cu viitorul? Cred că asemenea acțiuni, ca arderea de instrumente, vor continua în același mod sau că va fi mai rău?”, mai spune profesorul pentru Digi24.