Mărturiile unui ofițer acoperit despre cea mai mare captură de heroină

Mărturiile unui ofițer acoperit despre cea mai mare captură de heroină

333 de kilograme de heroină au ajuns în țară acum două zile, în două TIR-uri, prin vama Siret. Procurorii DIICOT și polițiștii DCCO au lucrat cinci ani, cu ofițeri sub acoperire, pentru a anihila rețeaua internațională a traficanților

Timp de cinci ani, zeci de ofiţeri acoperiţi din România și din alte state au fost pe urmele unei filiere internaţionale de trafic de heroină. Rețeaua vindea sute de kilograme, în valoare de miliarde de euro, doar la o livrare. Marfa provenea din Afganistan și urma să ajungă în Olanda. 11 transporturi au trecut în acești ani prin țara noastră, spun anchetatorii. Marţi, procurorii DIICOT, împreună cu ofițerii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate (DCCO) din Poliția Română au capturat marfa disimulată în alte două TIR-uri intrate în țară prin vama Siret: nu mai puțin de 333 de kilograme de heroină, traficată de rețeaua monitorizată.

Operațiune riscantă

„Deși aveam ofiţeri acoperiţi la diferite nivele, ne-am temut foarte mult să nu eșueze operațiunea, de aceea era delicat momentul în care am decis să acționăm. La un moment dat, după ce am oprit cele două TIR-uri, concomitent, am avut un moment în care am crezut că am ratat totul. Unul dintre șoferi a sunat pe cineva și i-a spus că îi e teamă să nu-i fie găsite ţigările ascunse. Eram siguri că am greșit și că în loc de heroină o să capturăm țigări. În cele din urmă, am găsit drogurile ascunse în rezervor, de fapt, era un rezervor în rezervor. Și am aflat că șoferul ascunsese și el două cartușe sub scaun. Era stupefiat când a văzut drogurile”, ne-a spus unul dintre anchetatori.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Green Arrow”

Șeful DCCO, comisarulșef de poliție Jean Cucu, a declarat că primele informații despre acest transport de droguri au apărut în urmă cu cinci ani, rețeaua fiind supravegheată din 2010. Operațiunea de prindere a traficanților a avut numele de cod „Green Arrow”, („Săgeata verde”) datorită perfecţiunii la care ajunsese reţeaua, din care au fost demascate 11 persoane. Trei sunt cetăţeni turci - Yigit Hakan, Sincar Huseyin și Lokman Omer. Aceștia, împreună cu Saman George Solomon și Liviu Constantin Binga au pus bazele structurii din reţea care acţiona în România, unde au înfiinţat un depozit, pentru a întrerupe traseul. Cei patru au organizat mai multe transporturi în Ucraina și Turcia, spre Europa de Vest, cu tranzitarea României, sub paravanul unor societăți comerciale - Unitrafic SRL și Calor Silvi SRL, ce dețin autocamioane înmatriculate în România.

„TIR-urile au fost conduse de Marin Ghidarcel, din județul Olt și de Ion Danciu, amândoi de 60 de ani. Fiecare a primit câte 1.000 de euro pentru ultimele transporturi”, a mai povestit ofițerul acoperit.

Câștigurile traficanților

Prin distribuirea drogurilor capturate către consumatori, traficanții ar fi câștigat aproximativ 40 de milioane de euro, spun anchetatorii. Ei explică faptul că cele 330 de kilograme de heroină ar fi urmat să fie vândute, mai întâi engros, contra sumei de opt milioane de euro, în condiţiile în care analiza de laborator a arătat că puritatea heroinei era de până la 65%. „Având în vedere că pe piaţă, heroina are o puritate de până la 15%, câștigurile dealerilor ar fi fost de cinci ori mai mari, pentru că ei urmau să vândă heroina porţionat”, mai explică ofiţerii. La acţiune au mai participat SRI și Direcția Operațiuni Speciale.

Câștigurile, investite în marfă și imobile

Anchetatorii mai spun că traficanţii investeau sumele fabuloase pe care le câștigau de pe urma livrărilor de heroină în imobile, dar și în alte transporturi, pentru a-și asigura continuitatea „afacerii”.

În urma perchezițiilor făcute, ieri, în Râmnicu Vâlcea, au fost confiscate două mașini de lux, mai multe telefoane mobile, calculatoare, laptop-uri și 136.000 de euro. Tribunalul București a dispus arestarea a patru dintre cei 11 demascați: Yigit Hakan, Saman George Solomon, Liviu Constantin Binga și Sincar Huseyin.