Marius Budăi, despre impactul bugetar al creșterii pensiilor: „Este o sumă sustenabilă”

Marius Budăi, despre impactul bugetar al creșterii pensiilor: „Este o sumă sustenabilă” Sursa: Facebook/ Marius Budăi

Ministrul Muncii Marius Budăi a reafirmat că pensiile vor crește începând de anul viitor, dar și că impactul bugetar al unei majorări de 10% ar fi de 11 miliarde de lei.

Chestionat fiind despre impactul bugetar al pensiilor ce vor fi mărite de la 1 ianuarie, ministrul Marius Budăi a transmis că este vorba despre o sumă „sustenabilă”.

Ministrul Marius Budăi, despre bugetul pentru creșterea pensiilor

„Impactul ar fi de 11 miliarde de lei pentru o majorare, aşa cum propus în primă fază, cu cel puţin 10%. Este o sumă sustenabilă, identificată din calculele noastre. Discutăm în coaliţie şi luăm decizia finală în termenul cel mai scurt, dar sigur va fi o majorare de la 1 ianuarie, aşa cum a precizat şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu şi premierul Nicolae Ciucă.

Când am făcut această propunere, am identificat şi sursa. Ne-am bazat pe cifre foarte clare, pe cifre care sunt postate pe site-ul Comisiei Naţionale de Prognoză, pe site-ul Institutului Naţional de Statistică, pe execuţia bugetară din cadrul Ministerului de Finanţe", a transmis ministrul Muncii Marius Budăi în cadrul unei conferințe de presă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Câți bani se adună la pensie, după majorarea din 2023

Casa Națională de Pensii a calculat câți bani vor primi pensionarii români după majorarea de circa 10% promisă de Guvern. Daniel Baciu, șeful Casei Naţionale de Pensii, a explicat cu cât ar putea crește pensiile dacă va fi majorat punctul de pensie până la 1.745 de lei, aşa cum a promis PSD.

Spre exemplu, în cazul unui pensionar care a lucrat în sistemul medical, unde punctul de pensie mediu este de 1,17, și luând în considerare valoarea de 1745 de lei, ar rezulta un total al pensiei lunare de 2041 lei (1,17 x 1745). Mai exact, în acest caz pensia va fi mărită cu 200 de lei, de la aproximativ 1800 de lei cât este acum, la circa 2000 de lei.

În alt caz, pentru un cetățean ce are o pensie de 2.839 de lei, acesta va primi din 2023 o pensie de 3420 de lei, majorarea fiind, deci, de 581 de lei.

Majorarea pensiilor ar urma să fie de circa 11%

Premierul Nicolae Ciucă a declarat recent că a discutat în PNL că procentul cu care se pot majora pensiile trebuie să fie acela prin care nu se produce un deficit mai mare la buget, acesta menţionând că în acest moment limita de creştere este de aproximativ 11%.

„Am discutat şi în PNL, procentul cu care putem creşte pensiile trebuie să fie acela cu care nu producem un deficit mai mare pe bugetul de pensii. Ca atare, în acest moment, limita la care ne referim este de aproximativ 11%”, a precizat premierul Ciucă.

El a spus că au venit propuneri din mai multe direcţii: „Noi suntem datori să ne păstrăm responsabilitatea şi să venim cu acele propuneri care într-adevăr sunt sustenabile pe bugetul de stat”, a menţionat premierul.

Creșteri de salarii în 2023

În privinţa majorării la 3.000 lei a salariului minim pe economie, Nicolae Ciucă a spus că această propunere a fost susţinută de toţi cei din partid: „A fost făcută de către noi toţi, pentru că ne-am ghidat după ceea ce putem să facem din punct de vedere al bugetului. Deci, asta putem să ne permitem. (…) Am susţinut-o de la început, am şi venit cu propuneri”, a mai spus Ciucă.

Partidul Naţional Liberal a venit inclusiv cu propunerea de scutire de taxe a pensiilor care ating pragul de 3.000 lei, a mai spus premierul, adăugând că acest lucru „nu s-a întâmplat, pentru că produce efecte în lanţ şi, practic, se aplică pe tot sistemul de pensii”.