Recalcularea pensiilor. Câte dosare au fost analizate până acum. Informații de la Casa Națională de Pensii

Recalcularea pensiilor. Câte dosare au fost analizate până acum. Informații de la Casa Națională de PensiiPensii. Sursa foto: Arhiva EVZ

Evaluarea și recalcularea pensiilor publice a fost dispusă prin ordin de ministru, dar operațiunea este una de durată. A fost nevoie de suplimentări de personal. Până acum au fost analizate puțin peste trei milioane de dosare.

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a anunțat că, până acum, au fost evaluate aproximativ trei milioane de dosare  și că procesul este în plină desfășurare. A fost nevoie de suplimentări de personal pentru că volumul de muncă este foarte mare.

„A fost necesară suplimentarea personalului existent la nivelul caselor teritoriale de pensii (insuficient pentru volumul mare şi complex de activităţi curente), care s-a realizat astfel: prima măsură a constat în detaşarea unui număr de 70 de angajaţi ai Inspectoratelor Teritoriale de Muncă (ITM);

a doua măsură s-a realizat potrivit prevederilor art.1 din OUG nr.90/23.08.2021 privind unele măsuri din domeniul pensiilor publice, care a constat în suplimentarea numărului maxim de posturi al Casei Naţionale de Pensii Publice cu 1.000 de posturi încadrate în categoria funcţiilor contractuale, pentru o perioadă determinată, respectiv până la data de 31 decembrie 2022“, a anunțat Casa Națională de Pensii.

Analiză complexă

Potrivit unui ordin al ministrului Muncii şi Solidarităţii Sociale din mai 2021, vor fi evaluate toate pensiile din sistemul public. Abia după această evaluare va începe și recalcularea lor. Cel mai devreme, procesul va începe anul viitor.

„Procedura de evaluare se realizează prin casele teritoriale de pensii şi constă în: identificarea stagiilor de cotizare contributive, a stagiilor de cotizare asimilate şi stagiilor de cotizare necontributive valorificate la stabilirea/recalcularea drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată;

crearea unei baze de date care cuprinde veniturile lunare, brute sau nete, după caz, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001 care, conform dispoziţiilor legate în vigoare la data stabilirii/recalculării drepturilor de pensie, nu au fost valorificate/nu se valorifică la calculul drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată“, a mai transmis Casa Națională de Pensii.

Eliminarea inechităților

Până în acest moment au fost evaluate 3.069.000 de dosare dintr-un total de 4.790.807  aflate în plată. Concomitent cu reevalurea pensiilor, se caută și soluții pentru a elimina inechitățile din sistem.

„În acest moment are loc și un proces de evaluare a legislaţiei astfel încât să fie identificate măsuri de natură să elimine inechităţile din sistem şi să asigure sustenabilitatea financiară a sistemului public de pensii”, se mai arată în mesajul instituției, potrivit dcbusiness.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News