Marius Budăi a demisionat de la Ministerul Muncii, în urma scandalului azilelor. Cine îi ia locul

Marius Budăi a demisionat de la Ministerul Muncii, în urma scandalului azilelor. Cine îi ia locul Sursa foto: Răzvan Vălcăneanțu

Prima demisie de la nivel înalt în urma scandalului privind căminele groazei va fi anunțată azi. Marius Budăi va renunța la funcția de ministru al Muncii. Marcel Ciolacu a confirmat demisia ministrului Muncii. Marian Neacșu va fi numit ministru interimar.

Update 1: Vicepremierul Marian Neacșu va fi numit ministru interimar al Muncii, după demisia lui Marius Budăi. Viitorul ministru va fi ales la începutul săptămânii viitoare, când va fi organizată o ședință a Consiliului Politic Național al PSD, au spus surse politice pentru G4Media.

Update: Premierul Marcel Ciolacu a confirmat demisia lui Marius Budăi din funcția de ministru al Muncii, la începutul ședinței de Guvern. Liderul coaliției a subliniat că decizia lui Budăi este una firească în orice democrația din Europa și reprezintă un gest de onoare. Premierul a mai adăugat că vor fi luate măsuri dure pentru ca situația din centrele de bătrâni să fie schimbată.

„Situația se va sfârși oricât de multe și de dure schimbări ar trebui să facem. Am avut o discuție în această dimineață cu ministrul Muncii, Marius Budăi, care m-a anunțat de demisia lui. Este o decizie de onoare. Este reacția firească în orice democrație consolidată a Europei. Rezultatul preliminar pe care l-am solicitat la nivel național este că din 1.100 de centre, 13 au fost închise”, a spus Marcel Ciolacu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul Muncii, Marius Budăi, este așteptat să anunțe oficial demisia din funcție, joi, 13 iulie, la începutul ședinței de Guvern, care va începe la ora 11.00. Demisia social-democratului ar fi prima la nivel înalt, după declanșarea scandalului privind azilele groazei din Ilfov. În locul lui Budăi ar putea fi numită Simona Bucura Oprescu, deputat și președinte al Comisiei de Administrație. Ministrul Muncii s-ar fi întâlnit deja cu Marcel Ciolacu să discute privind acest subiect.

„Cred că nu contează mai mult sau mai puțin demisia mea, contează foarte mult ce o să facem de acum încolo. Cred că societatea civilă trebuie să facă ce trebuie să facă societatea civilă și politică să facă altcineva. Putem pune o grămadă de întrebări. De ce? De ce? De ce? Haideți să facem, să schimbăm lucruri și să preîntâmpinăm aceste întâmplări nefericite”, a spus Marius Budăi în urmă cu două zile.

Presiune pe Gabriela Firea să își anunțe demisia

Demisia lui Budăi este considerată în PSD un gest prin care se pune presiune și pe Gabriela Firea. Atât în coaliția de guvernare, cât și în interioriul PSD ar putea să se discute despre demisia Gabrielei Firea de la conducerea Ministerului Familiei. Retragerea fostului primar al Capitalei ar putea să aibă loc săptămâna viitoare, ținând cont că astăzi, 13 iulie, este ziua ei de naștere. Paul Stănescu ar fi fost cel care i-a transmis ministrului social-democrat că trebuie să părăsească Guvernul condus de Marcel Ciolacu.

Budăi își va anunța retragerea de la Ministerul Muncii chiar în ziua în care organizațiile Declic și Corupția Ucide vor organiza un protest în Piața Victoriei pentru demiterea social-democratului și a Gabrielei Firea din Guvern. De asemenea, în această dimineață procurorii DNA au făcut percheziții la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Ilfov, instituție care se află în subordinea Ministerului Muncii. Doi funcționari publici din această instituție sunt bănuiți că l-ar fi acoperit pe Ștefan Godei, patronul azilelor din Ilfov.