Marius Budăi, concluzii la finalul discuțiilor cu ONG-urile. Măsurile pe care le pregătește

Marius Budăi, concluzii la finalul discuțiilor cu ONG-urile. Măsurile pe care le pregătește Marius Budâi. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Toate organizațiile societății civile interesate să monitorizeze situația din centrele de asistență socială vor putea să facă acest. MinistruL Muncii, Marius Budăi. a anunțat, la finalul discuțiilor cu reprezentanții ONG, că va pune la punct o procedură transparentă pentru selecția acestor organizații.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a avut o întrevedere, în această după-amiază, cu reprezentanții organizațiilor societății civile interesate în activități de asistență socială. La finalul discuțiilor, ministrul a declarat că, împreună cu aceste organizații, va fi elaborată o procedură transparentă care să permită oricui dorește să fie selectat pentru a întreprinde activități de monitorizare în centrele de asistență socială.

„Am stabilit să facem împreună și să punem la dispoziția societății civile o procedură deschisă, transparentă de selecție a tuturor celor din societatea civilă care vor să participe la monitorizarea calității serviciilor oferite în asistență socială dar și la monitorizarea drepturilor persoanelor din cadrul serviciilor, cărora li se acordă servicii sociale”, a declarat Marius Budăi.

Totodată, ministrul a mai spus că urmează să elaborate o serie de proiecte de acte normative care să reglementeze activitatea de protecție socială. Marius Budăi a precizat că aceste acte normative vor fi puse în transparență și, ulterior, vor fi transmise spre dezbatere în Parlament.

Ne puteți urmări și pe Google News

„De asemenea, am închis o discuție de circa doi ani și ceva de când lucrăm la o modificare pe legea asistenței sociale, a legii 292, și s-a concluzionat prin trimiterea în avizarea interministerială a legii, astfel încât la începutul sesiunii parlamentare să fie depusă această lege care are și măsuri care vor preîntâmpina astfel de lucruri. Vom modifica și legea 197 dar și legea 448 a protecției persoanelor cu dizabilități. Am stabilit să formăm, împreună cu specialiști din cadrul societății civile, două grupuri de lucru pe aceste legi. Va fi pusă legea în transparență decizională”, a mai spus Budăi, la finalul întâlnirii.

ONG-urile convocare la Ministerul Muncii

Ministrul Marius Budăi a convocat mai multe ONG-uri cu atribuții în domeniul asistenței sociale pentru o discuție la sediul Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Întâlnirea a avut loc la solicitarea premierului Marcel Ciolacu care i-a cerut lui Budăi să ia măsuri pentru ca situații precum cele din centrele din Voluntari și Pipera să nu se mai întâmple.

Ministerul a publicat și lista participanților la întâlnirea convocată la sediu instituției. Printre aceștia se numără Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali din România, Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, SERA România, Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil, Fundaţia pentru Dezvoltarea Serviciilor Sociale, CARITAS România, Arhiepiscopia Bucureştilor, World Vision România, Asociaţia Umanitară Concordia, Fundaţia GERON, Hope and Home for Children.

La întâlnire nu a fost invitat nimeni din partea Centrului de Resurse Juridice (CRJ), organizația care a dezvăluit ororile din centrele de bătrâni din Ilfov Aceștia au înștiințat ministerul despre ceea ce se întâmpla în centre, iar ministrul Budăi a decis să le retragă acreditarea.

În replică, CRJ a cerut premierului Marcel Ciolacu să-l demită pe Marius Budăi, mai ales că decizia de retragere a acreditării a venit în contextul în care, conform stenogramelor aflate la dosarul penal, reprezentanții centrelor cu probleme, discutau despre desființarea acestei organizații care își băga nasul în afacerile lor.