Marile orașe europene cresc taxele turistice

Marile orașe europene cresc taxele turistice

Numărul turiștilor din orașele și capitalele europene a crescut cu 480% din 2010 până anul trecut, fapt pentru care, autoritățile se gândesc serios la măsuri care să restricționeze valul străinilor care fac turism de masă, ceea ce a ajuns să fie o permanență, nicidecum un disconfort sezonier

Localnicii din Paris, Roma, Amsterdam, Barcelona sau Veneția reclamă faptul că nu le mai aparțin orașele în care s-au născut, trăiesc și lucrează, iar dacă autoritățile nu iau măsuri, sunt gata să pornească lupta pe cont propriu.

Venețienii vor taxă de intrare în oraș

Autoritățile venețiene au decis ca începând din luna septembrie, să aplice o taxă de intrare în oraş în încercarea de a diminua numărul turiştilor. Astfel, fiecare vizitator va trebui să achite o taxă cuprinsă între 2,50 euro şi 10 euro, în funcţie de perioada din an în care va ajunge aici.

Banii vor  fi utilizaţi pentru întreţinerea oraşului. Conform estimărilor autorităților locale, taxa ar urma să aducă aproximativ 50 de milioane de euro pe an. Anual, oraşul primeşte aproape 30 de milioane de turişti, în contextul în care numărul populației venețiene abia se ridică la 55.000 de locuitori.

„Roma aparține acum turiștilor”

Și în capitala Italiei afluența mare de turiști deranjează localnicii. De la deschiderea sezonului, în luna mai, numărul străinilor este atât de mare încât vizitarea obiectivelor turistice este mai degrabă o bifare a lor, de genul ”am fost acolo”, decât o interacțiune efectivă.

„Este imposibil să vezi frumoasa Fontana di Trevi, care se găsește într-o piațetă minusculă și unde, încontinuu, mii de turiști se înghesuie, zilnic, să își facă poze. La intrarea în Vatican, de dimineață, de la deschiderea porților, sunt mii de turiști care așteaptă să intre, astfel că te întrebi dacă realmente apuci să vezi ceva, în afara străinilor cu telefoanele în mâini, atunci când vizitezi muzeele”, spune o româncă stabilită la Roma.

Spaniolii au dat tonul protestelor față de turiști

Tonul inițiativelor împotriva turismului de masă a fost dat de spanioli. De câțiva ani, în centrul capitalei catalane sunt amplasate sute de afișe, stencil-uri sau grafitti pe care scrie „Turişti, întoarceţi-vă la voi”.

Și în Barcelona, oraș cu 1,6 milioane de oameni, ajung anual 30 de milioane de vizitatori. A fost doar un pas, conform presei internaționale, ca oameni cu ințiative extremiste să treacă la fapte. Persoane cu fețele acoperite distrug cauciucurile sau parbrizele mașinilor închiriate.

Cea mai recentă scenă de acest fel a fost suprinsă de internauți în Palma de Mallorca, pe 5 august, și difuzată pe rețelele sociale. Acțiunile au fost revendicate de mişcarea de extremă stânga Arran, care militează împotriva turismului de vară.

Reprezentanții organizației reclamă faptul că turismul poluează orașele și crește costul vieții localnicilor.

Taxe turistice suplimentare și în Olanda

Și în Amsterdam, primăria a crescut taxele turistice iar autocarele cu turişti nu pot intra în zona centrală. Capitala olandeză avea deja cele mai mari taxe pentru turiști, comparativ cu alte orașe europene: aici vizitatorii trebuie să plătească orașului o taxă de 7% din valoarea cazării.

În plus, începând din vara aceasta, s-a introdus o taxă suplimentară, de 3 euro pentru fiecare noapte petrecută la hotel.

Și în capitala Franței s-au luat, anul acesta, primele măsuri împotriva trismului de masă. Astfel, începând cu 1 iulie, autocarele cu vizitatori nu mai au acces în zona centrală.

Noile taxe turistice, praf în ochii localnicilor

Operatorii de turism spun că, în conformitate cu statisticile internaționale, numărul turiștilor crește de la an la an. În 2018, la nivel mondial, numărul turiștilor a ajuns la 1,4 miliarde, cei mai mulți călătorind în Europa – 713 milioane, conform Organizației Mondiale pentru Turism.

„Turismul de masă este un fenomen foarte larg, care interferează direct, în primul rând cu calitatea vieții localnicilor din aceste destinații. De exemplu viața locuitorilor de pe întreaga coastă spaniolă este afectată, iar turismul durabil și micile afaceri în domeniu au de suferit de pe urma apariției marilor hoteluri, cum ar fi în zona Malaga sau Andalusia.

În zona Cardiff s-a luat decizia de a reglementa industria hotelieră inclusiv ca număr (restrâns) și nivel de înălțime (cu puține etaje, pentru a nu interfera vizual cu peisajul), dar și prin interzicerea intervențiilor în zona plajelor. În acest context, autoritățile sunt cumva forțate să ia anumite măsuri, care, în fond, sunt paradoxale: administrației publice îi convine afluența mare turistică, pentru că aceasta aduce bani la buget.

A pune niște taxe suplimentare este un fel de praf în ochii localnicilor, deoarece, pentru un turist a plăti câțiva euro în plus când deja a achiziționat o vacanță, nu e ceva ce să îl facă să renunțe, astfel că taxele suplimentare nu au cum să reducă semnificativ numărul vizitatorilor”, arată Gabriela Petcană, director de agenție de turism.

Ne puteți urmări și pe Google News