Marile mistere ale Bibliei și-au găsit răspunsul. Descoperiri istorice

Marile mistere ale Bibliei și-au găsit răspunsul. Descoperiri istorice

Marile enigme care învăluie în mister majoritatea textelor biblice ar putea să își găsească răspunsuri oferit de istorici.

Marile enigme din jurul textelor biblice ar putea fi dezlegate. Descoperire de mare însemnătate făcută de arheologii israelieni în apropiere de Marea Moartă. În urmă cu câteva zile, istoricii au dat peste un pergament ce are o vechime de aproape 2.000 de ani. Și deține un text biblic. De asemenea, în peșterile de lângă Marea Moartă, unele foarte greu accesibile, oamenii de știință au mai găsit și alte obiecte. Un coș împletit, vechi de aproximativ 10.500 de ani. Și scheletul unui copil care a trăit în urmă cu 6.000 de ani.

Totul ca urmare a unei cercetări făcute de Autoritatea de Antichități din Israel, pe parcursul mai multor ani. Ulterior, au mai fost găsite și alte înscrisuri, traduceri în greacă ale lui Zaharia și Nahum. Pergamentele au fost descoperite în Peștera Groazei.

Ar putea fi descifrate marile enigme din jurul textelor biblice

În 1946, în peșterile Qumran, arheologii au descoperit peste 900 de manuscrise evreiești. Considerate a fi cele mai vechi relatări biblice. Manuscrisele aparțin statului Israel. Dar, în anii '50, Iordania a pus mâna pe câteva dintre aceste descoperiei. Pe care i le-a făcut cadou lui Ronald Reed, un expert în piele și pergament, profesor la Universitatea din Leeds, conform express.co.uk.

Ne puteți urmări și pe Google News

S-a crezut că acele pergamente erau goale de sens, pentru că literele fuseseră șterse. Iar profesorul Reed trebuia să le studieze compziția fizică și chimică. Ulterior, ele au ajuns la Universitatea din Manchester, conform sursei citate.

Însă, doctorul Joan Taylor le-a studiat și el cu mare atenție și cu ajutorul unei lupe a văzut litera „L”. Scrisă pe unul dintre pergamente. El a spus la vremea respectivă că și celelalte pergamente ar putea conține litere șterse de trecerea timpului. La o reevaluare, s-a observat că unul dintre cele patru fragmente avea patru rânduri de text. Cu un total de 15 până la 16 litere complet sau parțial conservate.

Un cuvânt care a fost revelator

A putut fi citit cuvântul „Șabat”, echivalentul ebraic pentru „Sabat”. Iar acest indiciu, dat și alte câteva litere, au sugerat că fragmentul ar putea fi din Cartea biblică a lui Ezechiel. Joan Taylor constatat că unele fragmente aveau linii sau rămășițe de litere. Însă numai patru fragmente aveau text ebraic sau aramaic.

„Există doar câteva fragmente. Este ca un puzzle pe care îl găsești sub canapeaua din sufragerie”, a spus Taylor.

Profesroul Robert Cargil, de la Universitatea din Iowa, s-a referit la noile descoperiri făcute în apropiere de Marea Moartă. „Piese care păreau a fi mai puțin senzaționale s-au dovedit a fi adevăratele comori”. Descoperirile făcute în această săptămână îi vor ajuta pe experți să înțeleagă mai bine sensul textelor cu vechime de aproape 2.000 de ani.