Maria Grapini cere schimbarea Tratatului UE după ce aderarea României la Spațiul Schengen a fost blocată

Maria Grapini cere schimbarea Tratatului UE după ce aderarea României la Spațiul Schengen a fost blocatăTopul celor mai activi parlamentari români în plenul Parlamentului European. Cine e în fruntea clasamentului. . Sursa: Arhiva EVZ

Eurodeputatul Maria Grapini cere modificarea Tratatului Uniunii Europene. Politicianul i-a transmis propunerea președintei Comisiei Europene ,Ursula von der Lyene, printr-o scrisoare deschisă.

Maria Grapini consideră că singura soluţie pentru evitarea blocajelor din Consiliul European este renuţarea la unanimitatea în cadrul Consiliului. De asemenea, europarlamentarul a subliniat că aceasta este o metodă poate evita ca un stat să aibă un comportament abuziv față de o altă țară. Politicianul a spus că vrea să dea glas nemulțumirilor românilor generate de decizia Austriei și a Olandei de a bloca aderarea României la Spațiul Schengen.

Grapini susține că cele două state nu au respectat țara noastră care a îndeplinit toate cerințele pentru intrarea în spațiul de liberă circulație. În acest context, ea a decis să propună o măsură fără precedent. Europarlamentarul a demarat procesul pentru ca Tratatul Uniunii Europene să fie modificat. Grapini face referire, mai ales, la prevederile privind unanimitatea votului. Ea vrea ca majoritatea să poată decide „așa cum este firesc și democratic”.

De ce vrea Maria Grapini să fie schimbat Tratatul UE

Maria Grapini a trimis o scrisoare către șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca urmare a votului din Consiliul JAI, 8 decembrie, care a condus la blocarea aderării țării noastre la Schengen. „Demersul umaniștilor a fost determinat de modul în care (nu) funcționează astăzi mecanismele UE, fapt demonstrat prin votul celor două țări, care au blocat atât voința majorității din Consiliu, cât și pe exprimată de Parlamentul European și Comisia Europeană”.

În scrisoarea trimisă către Ursula von der Leyen, Grapini a invocat că Uniunea Europeană va suferi pierderi economice uriașe din cauză că Austria și Olanda nu au fost de acord cu lărgirea spațiului de liberă circulație. „În condițiile în care Parlamentul European nu are drept de inițiativă în acest domeniu, aceasta cere președintei Comisiei Europene asumarea inițiativei de modificare a Tratatului UE, astfel încât astfel de hotărâri dictatoriale să nu mai fie posibile în Consiliu. Sub deviza Demnitate - Onoare - Curaj, reprezentanții PUSL vor continua acțiunea politică fermă, dar decentă, în interesul oamenilor și al României”, a spus în încheiere Maria Grapini.