Marele Meci, runda I: „Donald Evazionistul” se bate cu „Joe Adormitul”

Marele Meci, runda I: „Donald Evazionistul” se bate cu „Joe Adormitul”

După luni de zile de atacuri nemiloase la distanță, coborâte adesea până la nivel de invective, Donald Trump și Joe Biden vor avea în această seară prima lor dezbatere față în față.

Zeci de milioane de americani vor urmări duelul dintre cei doi candidați la președinția Statelor Unite, care are loc cu 35 de zile înaintea alegerilor din 3 noiembrie.

Întâlnirea, prima dintre cele trei programate, va avea loc sub semnul pandemiei de COVID. După ce University of Notre Dame din Indiana s-a recuzat ca organizator, din motive de coronavirus, dezbaterea de marți seara va fi găzduită de Case Western University din Cleveland, Ohio.

Tot din motive de pandemie, cei doi candidați nu își vor strînge mâinile, iar asistența va fi foarte redusă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ohio este unul dintre așa-zisele state-cheie, care poate bascula de oricare parte, de aceea ea suscită un interes cu atât mai mare.

Prima dezbatere electorală a avut loc acum 60 de ani, la Chicago, opunându-i pe John F. Kennedy și Richard Nixon.

Cea din această seară se desfășoară între cei mai vârstnici candidați la prezidențiale din istorie: Trump are 74 de ani, iar Biden 77.

Întâlnirea este programată pe durata a 90 de minute, fiind moderată de Chris Wallace de la Fox News, figură importantă a presei americane, respectată de ambele părți.

Aflat la o distanță mare de challengerul său, Donald Trump se teme să nu fie al doilea caz de președinte american care să nu fie reales, după ce o asemenea premieră a avut loc în 1992, când George H. R. Bush a fost învins de Bill Clinton.

Cu toate acestea, nimeni nu poate uita că, în urmă cu patru ani, Trump se afla la o distanță chiar mai mare în sondaje față de Hillary Clinton, și totuși a reușit surpriza, câștigând la o diferență considerabilă.

Conform înțelegerii dintre echipele celor două tabere, temele dezbaterii vor fi COVID-19 și combaterea sa, nominalizarea unui nou judecător la Curtea Supremă, starea economiei și măsurile de depășire a actualei crize, bilanțurile personale ale celor doi candidați și corectitudinea scrutinului din 3 noiembrie.

Este sigur însă că nu va fi ocolită dezvăluirea făcută la un moment „strategic” de New York Times privind presupusa evaziune fiscală a lui Donald Trump.

La fel de sigur este că Trump nu va rata ocazia de a vorbi despre afacerile dubioase ale lui Biden și ale fiului său în Ucraina.

Ca de obicei la astfel de ocazii, o sumedenie de experți vor urmări cu atenție fizionomiile și limbajul trupului celor doi candidați în momentele cheie ale dezbaterii și vor încerca să le disece, căutând explicații ascunse.

De asemenea, s-a creat un interes uriaș față de prestația pe care o va avea în această seară Joe Biden, care, spre deosebire de Donald Trump, a preferat să stea mai mult ascuns în sediul său de campanie („în pivniță”, cum a zis contra-candidatul său) și să se limiteze mai ales la interviuri online.

Însă, în puținele sale discursuri, Biden a devenit faimos pentru derapajele sale de memorie și pentru gafele sale, critici afirmând că este senil.

Trump l-a poreclit „Sleepy Joe” („Adormitul Joe”) și a afirmat că discursul surprinzător de coerent pe care Biden l-a avut la recenta Convenție Democrată s-a datorat influenței drogurilor. Fapt pentru care a cerut un control antidorg înainte de dezbatere.

Biden a refuzat duminică să comenteze cererea adversarului său, însă echipa de campanie Democrată a formulat un răspuns halucinant: „Dacă președintele consideră că cel mai bun mod de a-și prezenta argumentele este prin urină, atunci să nu se jeneze!”