Marele regizor Andrei Șerban a făcut o afirmație șocantă: ”Lumea este măcinată de o boală. Nu de virus”

Marele regizor Andrei Șerban a făcut o afirmație șocantă: ”Lumea este măcinată de o boală. Nu de virus”

Prezent la podcastul lui Robert Turcescu, de pe evz.ro, marele regizor român Andrei Șerban, care trăiește în Statele Unite ale Americii, a făcut o radiografie perfectă a lumii în care trăim.

Andrei Șerban i-a spus lui Robert Turcescu că de la anul 2022 așteaptă mai multă seninătate dar că nu speră că lucrurile vor intra pe un făgaș normal. Dincolo de antagonizările sociale din orice motive, de la politică, până la medicină, lumea modernă pare afecată de un virus social.

„Este foarte greu de spus pentru că în primul rând, cuvântul cel mai urgent este seninătate. Suntem foarte bolnavi cu tot felul de virusuri, nu vorbesc de pandemie, ci de virusul social. Aceasta boală care este mentală, psihică, și care până nu ne însănăoșim pe plam uman, social, nu se va întâmplă mare lucru. Scopul nostru pe acest pământ este ca să fim împreună, ca să trăim împreună. Suntem atât de departe de asta. Atât de nesănătoși, atât de bolnavi, încât nu văd nicio speranță ca anul acesta să fim buni. Măcar să avem un bun simț ar fi un lucru minunat”, a spus Andrei Șerban.

Teatrul îi poate face pe oameni să înțeleagă lucrurile

Regizorul a mai spus că actorii își doresc să îi învețe pe oameni să vadă rezolvări la problemele majore ale societății din ziua de azi. Pentru asta, Andrei Șerban a vorbit de teatru social sau despre despre spectacolele sociale.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Am convingerea că în orice formă de artă avem ocazia de a intra într-un domeniu al necunoscutului. Al unui univers, al unei lumi sau reaități pe care nu o cunoaștem. În fața căreia există un fel de ceață sau de mister. Pentru asta lucrăm. Când încerci să faci ceva în artă, în teatru este ceva.

Este acum la modă să faci un teatru social, în care artiștii iau atutudine foarte conștientă, a unei societăți pline de corupție, de politică, care nu este perfectă. Dar nu este destul. Pentru că dacă merg la teatru mi se arată pe scenă cât de îngrozitoare este lumea în care trăim. Știam asta. Nu trebuia să merg la teatru să văd asta. Exact știrile de ieri. Merg la teatru să văd necunoscutul. Merg la teatru să văd o formă care șochează, să ne trezească la viață, viața ne amorțește”, a spus Andrei Șerban.

Să căutam soarele

După un spectacol de teatru social, omul trebuie să fie șocat, dar totodată să vadă dintr-o dată răspunsuri la problemele care îl macină în viața de zi cu zi.

„Dintr-o dată văd că ceea ce lipsește este verticialitatea iar arta dă posibilitatea unei corecții pe verticală. Spre altceva. Iată pentru asta lucrez.Simt că avem nevoia de a trăi un loc, de a experimenta un șoc. Toată ziua trăim un șoc, suntem nervoși, trăim în disensiune. Astea sunt șocuri care nu duc nicăieri. Dar un șoc care te liniștește și este capabil să deschidă norii, și deasupra lor este soarele care este de fapt oxigenul care ne dă viața. Asta este un șoc pe care încerc să realizez, și încerc, dar nu reușesc totdeauna să îl produc”, a mai spus Andrei Șerban.