Marea te poate ucide și la mal. Ce să faci ca să nu te îneci într-un curent înșelător

Marea te poate ucide și la mal. Ce să faci ca să nu te îneci într-un curent înșelător

Cu marea nu te joci. Multă lume crede că înoată foarte bine și nu înțelege cum este posibil să te îneci la mal. Care este cauza atunci?

Este vorba despre un curent de apă foarte periculos, care în engleză sună în felul următor „rip current”. Acest curent există peste tot în lume, de la golful Mexicului până la Marea Neagră. Aceste rip-uri pot fi fatale atât pentru oamenii simpli, cât și pentru persoanele care înoată chiar foarte bine.

Totul se întâmplă pe neașteptate, înotați dinspre mal și brusc v-ați întors înapoi, dar acest lucru nu e posibil. Înotați din răsputeri, dar rămâneți pe același loc sau chiar vă îndepărtați de la mal. Toate încercările sunt zadarnice și sunteți aproape de panică, scrie telegraph.md.

Este nevoie de a înțelege principiul acestui rip. Este un curent maritim și oceanic, îndreptat sub unghi drept spre mal și creînd în procesul de flux înspre mare. Cele mai periculoase sunt considerate curentele în cazul mărilor mici, de exemplu Marea Neagră. În aceste cazuri, în timpul refluzului, scurgerea maselor de apă în mare este pusă în dificultate de nisip, presiunea pe porțiunea care unește marea și malul crește de câteva ori, în rezultat se creează un curent care circulă cu viteza de 2.5- 3 m/s.

Ne puteți urmări și pe Google News

Culoarea spune multe

Aceste coridoare apar în locuri diferite în apropierea malurilor în timpul fluxului. Valurile aduc o masă mare de apă, iar ulterior în mod haotic aceasta se retrage înapoi în mare, creînd astfel un alt curent, care vine în contră. Acest fenoment se întâlnește de obicei în zonele unde deseori se observă fluxuri și refluxuri.

Cum putem depista zonele unde există rip-uri și unde nu? În zona malurilor există zone cu culori diferite. De obicei apa are culoarea albastru deschis sau verde. Există însă „porțiuni” de culoare albă, asemănătoare cu culoarea apei care transportă alge înspre mare.  Dacă vedeți astfel de porțiuni, nu vă apropiați de ele. Important de știut este că deseori rip-urile apar din senin și pot atrage oameni care stau și până la brîu în apă. Cel mai simplu este de a atrage atenție la indicatoarele de la mal, instalate de salvatori.

Sfaturi pentru evitarea înecului

Nu vă panicați! Stăpâniți-vă și nu uitați că în 99% din cazuri, persoanele care cunosc despre comportamentul rip-urilor se salvează.

Păstrați puterile. Nu trebuie să irosiți toate forțele pentru a vâsli contra curentului de apă. Trebuie de înotat nu spre mal, dar într-o parte, fiindcă rip-ul are o lățime nu tocmai mare și puteți repede să îl părăsiți.

Analizați, dacă nu puteți să îl părăsiți rapid, înseamnă că lățimea acestuia depășește 20 de metri. Nu vă panicați, refluxul de obicei durează nu mai mult de 3-4 minute. După sfârșirea acestuia, înotați în lateral 50-100 metri și ulterior reveniți spre mal.