Evenimentul Zilei > Social > Marea Lojă Națională din Romania și-a desemnat câștigătorii la a cincea ediție a Galei Premiilor
Marea Lojă Națională din Romania și-a desemnat câștigătorii la a cincea ediție a Galei Premiilor

Marea Lojă Națională din Romania și-a desemnat câștigătorii la a cincea ediție a Galei Premiilor

Marea Loja Nationala din Romania a organizat, in parteneriat cu Academia Romana, cea de-a V-a editie a Galei Premiilor MLNR, in cadrul seriei de manifestari care marcheaza, in acest an, 135 de ani de existenta a MLNR.

La evenimentul organizat, duminica, 21 iunie 2015, la Ateneul Roman, au participat reprezentanti din peste 30 de tari de pe toate continentele, alaturi de personalitati din mediul academic, universitar, cultural, bancar, diplomatic şi politic din Romania.

Conform traditiei, M:.L:.N:.R:. a decernat 7 premii a câte 10.000 euro fiecare, pentru fiecare dintre domeniile de referinţă.

“A cincea Editie a Galei Premiilor Marii Loji a devenit deja un moment de referinta pentru societatea civila, pe care si noi o reprezentam. Cred ca avem cu totii datoria sa aducem in prim plan pe toti acei romani care fac cinste tarii noastre, atat la noi, cat si peste hotare.", a spus Marele Maestru al Marii Loji Nationale din Romania, dr. Radu Balanescu.

Cele şapte comisii, din care au făcut parte reputaţi academicieni şi profesori universitari, au anuntat câştigătorii, in cadrul Galei de la Ateneul Român, care s-a bucurat de spectacolul oferit de Filarmonica si Corul Filarmonicii “George Enescu”, soprana Irina Iordachescu, tenorul Cristian Mogosanu si violonistul Gabriel Croitoru.

I. Premiul “Grigore Moisil” pentru Stiinte Exacte a fost decernat Prof. Vasile PÂRVULESCU.

II. Premiul “Henri Coandă” pentru Stiinte Aplicate a fost acordat Acad. Florin FILIP, Prof. Dumitru POPESCU, Prof. Dan ȘTEFĂNOIU, Prof. Pierre BORNE.

III. Premiul “Carol Davila” pentru Medicina a revenit  doamnei Dr. Alina TĂNASE.

IV. Premiul “Eugeniu Carada” pentru Economie a revenit doamnei Iuliana Mihaela DASCĂLU si domnului  Silviu CERNA.

V. Premiul “Nicolae Titulescu” pentru Diplomatie si Politologie a fost acordat domnului George G. POTRA.

VI. Premiul “Spiru Haret” pentru Educatie, Mediu, IT  a revenit doamnei Prof. Dr. Dana PETCU.

VII. Premiul “Constantin Brâncuși” pentru Arta si Cultura a fost castigat de Arh. Șerban STURDZA.

“Academia Romana apreciaza initiva Marii Loji Nationale din Romania de a promova si stimula stiinta si cultura stiinta romaneasca de performanta, prin intermediul Galei Premiilor MLNR, aflata la cea de a Cincea Editie. Ca si in anii precedenti, Academia Romana a raspuns solicitarii de a sprijini nominalizarea si selectarea celor mai bune lucrari realizate in tara in 2014, in calitatea sa de cel mai inalt for national de consacrare stiintei si culturii. Premiantii pentru cele sapte domenii propuse de MLNR au fost desemnati de comisii conduse de membri ai Academiei Romane, care au ales, pe baza celor mai elevate criterii stiintifice si cultural-artistice de impact national si international, cele mai valoroase lucrari. Stiintele exacte, aplicate, medicina, economia, diplomatia si politologia, arta si cultura precum si educatia, mediul si societatea sunt reunite simbolic in cadrul acestei distinse manifestari si creeaza un tablou relativ complet al vietii culturale romanesti, in acest moment al existentei sale. Academia Romana felicita Marea Loja Nationala din Romania pentru implicarea sa in promovarea si evidentierea spiritului inovator si creator al romanilor, a a valorilor autentice. Felicit Marea Loja Nationala din Romania pentru cei 135 de ani de existenta prestigioasa, discreta dar eficienta si adesea importanta pentru destinul tarii noastre si, prin aceasta Gala, si pentru stiinta, arta si cultura romana”, a transmis presedintele Academiei Romane, Academicianul Ionel Valentin Vlad.