Marea ieftinire din iunie. La ce prețuri au fost „fentați” românii
- Raluca Florescu
- 14 iulie 2015, 00:00
În luna iunie, prima din an cu TVA de 9% la alimente, prețurile au scăzut cu circa 6,5% față de mai, la această categorie de măfuri, potrivit datelor statistice
Majoritatea produselor alimentare la care s-a aplicat scăderea de taxă s-au ieftinit cu aproape 12%, adică exact cât a permis diminuarea TVA. În schimb, alte ieftiniri au fost nesemnificative.
La ulei, lapte, pește și produse din pește, carne și preparate din carne, scăderea de preț consemnată de Statistică a fost de circa 10 – 11% în iunie față de mai, ceea ce înseamnă că diminuarea TVA s-a transpus aproape integral în prețuri. Cu toate astea, cu o lună înainte, în mai, aceeași S ta t i s t i c ă anunță că prețurile au crescut „subit”, înainte de scăderea TVA. Așadar, mulți retaileri și-au crescut binișor profiturile înainte de diminuarea taxei.
Legumele și fructele, codașe la ieftiniri
În plus, la fructe prețurile la raft au scăzut cu numai 4,2%, luna trecută. Fructele proaspete s-au ieftinit cel mai puțin, respectiv cu doar 3,5%. Mai mult, se observă din statistica INS, prețurile fructelor proaspete sunt cu 21% mai mari decât în decembrie.
Prețurile fructelor și legumelor depind foarte mult de recoltă, spun economiștii
De asemenea, deși legumele au fost mai ieftine luna trecută decât în mai, totuși, față de decembrie 2014 sunt cu circa 6,6% mai scumpe. Economiștii spun că există o explicație pentru aceste evoluții, alta decât lăcomia retailerilor. „Fructele și legumele intră în categoria produselor cu prețuri volatile. Asta înseamnă că tarifele variază foarte mult în funcție de recoltă, de sezonalitate etc. De aceea, sunt și prețuri a căror evoluție este aproape imposibil de anticipat de către economiști”, a comentat pentru EVZ un analist financiar. Astfel, recolta bună de anul trecut a condus la ieftiniri, care se observau la raft chiar și pe final de an.
Pe de altă parte, o serie de producători se plâng că încă nu au acces cu marfa în supermarketuri, unde ar putea livra fructe și legume la prețuri mult mai mici decât găsim în prezent pe rafturile marilor magazine. „Ni se cer legume perfecte, de o anumită greutate. N-ai cum să le aduci la forma asta dacă nu bagi o tonă de chimicale în ele. Pentru că nu reușim să intrăm în supermarketuri noi vindem pe unde apucăm kilogramul de roșii cu 50 de bani, un leu, iar românii le cumpără din supermaket la trei lei kilogramul”, ne-a declarat un producător din județul Olt.
Există pericolul scăderii prețurilor?
Unii economiști atrag însă atenția asupra pericolului scăderii puternice a prețurilor. Ieftinirile în lanț înseamnă că producătorii încasează mai puțin, ceea ce poate conduce la nevoia de a face disponibilizări sau scăderi de salarii. Or, scăderile de preț vor continua și anul viitor.
Din ianuarie urmează un alt val de ieftiniri ce va veni din scăderea cu 5 puncte a cotei generale de TVA. Din diminuarea de accize s-ar putea ieftini și benzina și motorina, dar și alte produse. „În general, într-adevăr, o scădere generală de prețuri conduce la pericolul de deflație, ce ar putea genera șomaj etc. Dar în cazul României este ceva conjunctural, așa că nu cred că va fi vorba de un efect economic nefast”, a comentat pentru EVZ economistul Matei Păun.