Marea Britanie şi OMS, tot mai îngrijorate. Varianta Covid, care face ravagii în India, rămâne o „necunoscută”

Marea Britanie şi OMS, tot mai îngrijorate. Varianta Covid, care face ravagii în India, rămâne o „necunoscută”

Varianta Covid-19 identificată pentru prima dată în India a fost clasificată ca „variantă de îngrijorare” de către Marea Britanie și OMS, ceea ce înseamnă că există unele dovezi că se răspândește mai ușor între oameni, provoacă boli mai severe sau ar putea fi mai puțin receptive la tratamente și vaccinuri.

Noua variantă indiană rămâne o necunoscută, iar oamenii de știință se tem că ar putea alimenta focare şi în alte ţări. Pentru prima dată în ultimele luni, englezii au voie în interiorul restaurantelor, la puburi, cinematografe, săli de sport. Numai că, autoritățile sunt extrem de îngrijorate deoarece la ora actuală nu se ştie mare lucru despre varianta care omoară oameni pe capepte în India.

Iar prim-ministrul Boris Johnson i-a avertizat pe britanici să fie precauți deoarece experții l-au avertizat spunându-i că restricțiile ar trebui să fie repuse în drepturi din cauza variantei detectată în India.

Ce se știe până acum despre varianta indiană

Varianta COVID-19 identificată pentru prima dată în India a fost clasificată ca „variantă de îngrijorare” de către Marea Britanie și Organizația Mondială a Sănătății, ceea ce înseamnă că există unele dovezi că se răspândește mai ușor între oameni, provoacă boli mai severe sau ar putea fi mai puțin receptivă la tratamente și vaccinuri.

„Numărul absolut de cazuri cu această variantă în Marea Britanie rămâne destul de mic, dar rata de creștere este destul de ridicată”, a declarat Nick Loman, profesor de genomică microbiană la Universitatea din Birmingham.

Până în prezent, în Marea Britanie au fost identificate peste 2.300 de cazuri

Cifrele publicate de Public Health England arată că cazurile variantei detectate pentru prima dată în India s-au triplat în ultima săptămână și experții spun că este pe cale să devină cea mai dominantă variantă COVID-19 din țară.

Maria Van Kerkhove, conducătorul tehnic COVID-19 al OMS, a declarat că sunt încă necesare mai multe informații despre răspândirea variantei la nivel global. „Avem nevoie de mai multe secvențieri astfel încât să știm cât de multe despre acest virus care circulă”, a spus ea.

Cât de transmisibilă este varianta?

Nu știe în totalitate. Dar, conform datelor prezentate de un grup de experți (care a sfătuit guvernul britanic), arată că „este o posibilitate realistă ca varianta văzută pentru prima dată în India să fie cu până la 50% mai transmisibilă”.

Boris Johnson a spus că orice dovadă a variantei identificate în India este mai periculoasă şi ar putea „aduce o perturbare gravă” planurilor guvernului britanic de a ridica toate restricțiile COVID-19.

Vaccinurile funcționează împotriva acestei variante?

Oamenii de știință cred că da, dar încă așteaptă răspunsuri clare. În cadrul unei conferențe de presă, Marco Cavaleri, șeful vaccinurilor de la Agenția Europeană pentru Medicamente, a declarat că datele par „destul de liniștitoare”, vaccinurile făcute de Pfizer-BioNTech și Moderna ar proteja împotriva variantei din India.

El a spus că agenția colectează încă mai multe informații cu privire la eficacitatea vaccinuriol făcute de AstraZeneca și Johnson & Johnson și este „destul de încrezător” că și aceste vaccinuri le vor oferi oamenilor suficientă protecție împotriva variantei.

Luni, Johnson a spus că persoanele cu vârsta peste 50 de ani și cei cu afecțiuni de sănătate subiacente ar trebui să aștepte o a doua doză de vaccin redusă de la 12 săptămâni la 8, din cauza îngrijorărilor legate de răspândirea rapidă a variantei, scrie ivemint.

Ne puteți urmări și pe Google News