Se anunță prăpădul. Numărul cazurilor zilnice de COVID-19 ar putea ajunge la 100.000, după ridicarea restricţiilor

Se anunță prăpădul. Numărul cazurilor zilnice de COVID-19 ar putea ajunge la 100.000,  după ridicarea restricţiilor

Ministrul britanic al sănătăţii a făcut un anunț îngrijorător cu privire la evoluția pandemiei de coronavirus. Între timp, campania de vaccinare continuă, însă există mari diferențe în ceea ce privește rata de imunizare.

Ministrul sănătăţii din Marea Britanie, Sajid Javid, a declarat că s-ar putea înregistra până la 100.000 de cazuri zilnice de coronavirus, după ce vor fi ridicatea majoritatea restricţiilor în Anglia, în decursul lunii iulie. Ministrul a subliniat, însă, că, de această dată, numărul persoanelor care vor deceda sau vor ajunge la spital din cauza COVID-19 va fi mult mai mic, datorită programului eficient de vaccinare al Marii Britanii

Diferenţe mari în privinţa vaccinării

Dacă Marea Britanie se laudă cu un program eficient, 0 analiză a campaniei de vaccinare în țările UE arată diferențe foarte mari. Există mari diferenţe între ţările membre UE în privinţa vaccinării împotriva noului tip de coronavirus (COVID-19), proces lansat la începutul anului 2021. În unele ţări procentul de vaccinare în rândul adulţilor s-a apropiat de 80%, iar în altele se află sub 30%. Conform datelor prezentate de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor în ţările Uniunii Europene, cu o populaţie de 450 de milioane de persoane, aproximativ 225 de milioane de persoane au primit cel puţin o doză de vaccin. Iar numărul celor care au primit două doze sau s-au vaccinat cu serul într-o doză unică şi sunt consideraţi "vaccinaţi complet" este de 147 de milioane de persoane.

 40% din populaţia adultă este vaccinată complet

 Astfel, 61,5% din populaţia adultă a UE este vaccinată cu o singură doză de vaccin, iar procentul adulţilor vaccinaţi complet este de 40,2%.

Cu aceste cifre s-a produs o apropiere de ţinta Comisiei Europene de "imunizare a 70% din populaţia adultă cu cel puţin o doză de vaccin", dar ţinta nu a fost încă atinsă.

Procentul cel mai mare de vaccinare se înregistrează în Belgia, cel mai mic în Bulgaria

 Atunci când privim ţările fiecare în parte, ne atrage atenţia diferenţa mare dintre ele. De exemplu, în Belgia, ţara cu cel mai ridicat procent de vaccinare, 78% dintre persoanele adulte s-au imunizat cu cel puţin o doză, iar în Bulgaria acest procent este de doar 17%.

Olanda cu 73,3%, Finlanda cu 73%, Malta cu 72% şi Danemarca cu 70,5% sunt ţările care urmează după Belgia, cu cel mai mare procent de vaccinaţi în rândul populaţiei adulte.

Iar ţările cu cei mai puţin vaccinaţi, după Bulgaria, sunt România cu 30%, Letonia cu 39%, Croaţia cu 43,7%, Slovacia cu 44,3% şi Slovenia cu 46,7%.

În celelalte ţări, procentul variază între 50 şi 60%. Dintre ţările cu o populaţie numeroasă din UE, în Italia 67,4% dintre adulţi s-au vaccinat cu o singură doză, Spania 65%, Germania 64,2% şi Franţa 63,6%.

Până în prezent, în ţările membre UE au fost distribuite peste 430 de milioane de doze. Din această cifră au fost administrate aproximativ 364 de milioane de doze.

În prezent, în ţările UE au fost aprobate seruri produse de BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson and Johnson. Vaccinul produs de Johnson and Johnson se adminsitrează în doză unică, iar celelalte în două doze pentru a se considera "vaccinare completă". (Rador)