Marea Britanie vrea să intensifice acordurile comerciale cu țările din zona Asia-Pacific, dar și cu statele care au făcut parte din fostul imperiu.
După ce s-a rupt de Uniunea Europeană (UE), Marea Britanie încearcă să-și reconsidere politicile comerciale. Astfel că antreprenorii au fost sfătuiți să se reorienteze către piețele Commonwealth-ului și cele din Asia-Pacific, care au un mare potențial economic și sunt în creștere semnificativă. „Uitați de Uniunea Europeană, viitorul este Asia! Marea Britanie va încheia o tranzacție istorică de 9 trilioane de lire sterline”. Scriu jurnaliștii britanici de la Express.
Marea Britanie încearcă să cucerească alte piețe decât cele ale Uniunii Europene
Liz Truss, ministrul care se ocupă de zona comerțului internațional, a salutat acordul încheiat în această săptămână în Australia, de Marea Britanie. Care este un pas pentru încheierea unei înțelegeri cu 11 țări, printre care și Canada și Japonia, membre al parteneriatului trans-Pacific.
Este o primă fază a schimbării orientării internaționale a Marii Britanii, de la una eurocentrică la deschiderea către ceea ce se poate numi „restul lumii”. Liz Truss consideră că există un potențial de creștere cu 65% a schimburilor comerciale cu țările CPTPP în următorul deceniu, iar asta depinde de Marea Britanie, conform sursei citate.
Se lucrează, de asemenea, la un acord comercial și cu Noua Zeelandă, și ea membră a CPTPP, iar înțelegerea va fi gata, după cum se estimează, în câteva luni. Foarte probabil, anul viitor va fi parafată și o nouă înțelegere cu Canada.
Urmează înțelegeri cu Noua Zeelandă și Canada
„Acordul din Australia ne deschide calea pentru a ne alătura parteneriatului trans-Pacific, care îi va ajuta pe fermierii și întreprinderile noastre să intre pe unele dintre cele mai mari și mai rapide piețe din lume. Asia-Pacific este locul unde se află cele mai valoroase oportunități pentru Marea Britanie globală”, a afirmat Liz Truss.
Există și persoane în Marea Britanie care nu privesc cu ochi buni aceste acorduri, și care consideră că oportunitățile erau oferit de Uniunea Europeană. Sunt multe voci care susțin că Brexit-ul a făcut și va face rău în continuare Marii Britanii.