Marea Britanie, bună de plată. Jamaica cere reginei compensații de miliarde de lire pentru victimele sclaviei

Regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a ar putea dispune plata unei sume de miliardelor de lire sterline către Jamaica, în compensație pentru perioada în care statul caraibian a fost colonie de sclavi.

Jamaica este parte a Commonwealth-ul britanic, iar Elisabeta a II-a este intitulată oficial Regina statului Jamaica. Drept urmare, politicienii locali intenționează să i se adreseze cu o petiție prin care să solicite despăgubiri pentru perioada în care au avut de suferit din cauza sclaviei, după cum relatează publicația Express.

Politicianul jamaican Olivia „Babsy” Grange (foto) a declarat că dorește să-i ceară Majestății Sale despăgubiri pentru toți cetățenii jamaicani. Membru al guvernului jamaican, ca ministru al Culturii, Olivia Grange susține că s-au făcut pași importanți pentru obținerea compensațiilor de la Marea Britanie.

„Suntem deosebit de încântați să anunțăm că am făcut pași suplimentari în demersurile noastre către căutarea justiției reparatorii pentru victimele și descendenții traficului transatlantic de sclavi. Petiția noastră urmează să fie prezentată Reginei Marii Britanii sau Guvernului Regatului Unit”, a declarat politicianul.

Potrivit spuselor sale, demersul este susținut de Jamaica's National Council of Reparation - Consiliul Național pentru Reparații din Jamaica. Olivia Grange a precizat că Procurorul General trebuie să analizeze conținutul acestei petiții, în eventualitatea în care și guvernul statului Jamaica va fi implicat în susținerea sa.

„Ar fi responsabilitatea procurorului general să depună petiția în numele poporului din Jamaica”, a precizat politicianul.

Demersul populației jamaicane a început din 2015

În anul 2015, premierul britanic de la acea vreme, David Cameron, a vizitat Jamaica și s-a confruntat cu mai multe apeluri pentru acordarea unor compensații de miliarde de lire sterline pentru suferințele provocate de sclavie. Marea Britanie a plătit despăgubiri de 2 miliarde de lire pentru abolirea sclaviei în 1883. Banii au ajuns, însă, la familiile care stăpâneau sclavii.

Acest lucru i-a determinat pe cei care se opun demersului inițiat de jamaicani să spună că Marea Britanie și-a plătit partea din compensație.

Istoricul Thomas Mace-Archer-Mills, fondator al Societății Monarhiștilor Britanici, a declarat că Regatul Unit și-a plătit deja partea de despăgubiri, prețul libertății sclavilor din Jamaica. El a mai spus că popoarele și națiunile de astăzi trebuie să-și asume responsabilitatea pentru evoluția lor.

„Trebuie să-și asume răspunderea pentru propriile acțiuni și să înceteze să mai dea vina pe oameni morți de secole și pe istorii trecute”, a precizat istoricul.

Marea Britanie principalul stat implicat în comerțul cu sclavi

Un document din Arhivele Naționale Britanice arată că Portugalia și Marea Britanie au fost printre cele mai importante țări implicate în traficul cu sclavi.

Un procent de 70 la sută din totalul africanilor transportați în America au fost traficați de aceste două țări. Marea Britanie a dominat această piață, a comerțului cu sclavi, între 1640 și 1807, când a fost abolită această practică.

În total, aproximativ 3,1 milioane de persoane din Africa au fost transportate în coloniile britanice din America și Caraibe. Dintre aceștia, se estimează că doar 2,7 milioane de oameni au supraviețuit  pe navele de transport.