Evenimentul ZileiInternationalMare SCANDAL la Vatican! Marele maestru al Ordinului de Malta, a demisionat la soliciatarea Papei Francis

Mare SCANDAL la Vatican! Marele maestru al Ordinului de Malta, a demisionat la soliciatarea Papei Francis

Mare SCANDAL la Vatican! Marele maestru al Ordinului de Malta, a demisionat la soliciatarea Papei Francis
Marele maestru al Ordinului de Malta, Matthew Festing, a acceptat să demisioneze, la solicitarea Papei Francisc, informează AFP.

Demisia survine în urma unei dispute politice între Vatican și conducerea Ordinului care, deși suveran, funcționează sub patronajul religios al papalității.

Ordinul de Malta — una din cele mai vechi instituții creștine și stat fără teritoriu — a refuzat categoric, în numele suveranității de care se bucură, să accepte o anchetă internă ordonată de papa Francisc. Marele maestru a mers până la a contesta selecția anchetatorilor, obligând Vaticanul să reacționeze.

 

Disputa a început după plecarea forțată, la 6 decembrie 2016, a numărului 3 al Ordinului, Albrecht von Boeselager, un german aflat în acest post din 2014. La 21 decembrie, papa Francisc a numit o comisie de anchetă, formată din cinci membri, pentru a clarifica lucrurile, potrivit B1.

Albrecht von Boeselager a fost numit în consiliul de administrație al Băncii Vaticanului (IOR) în plin proces de „curățenie" după scandalurile din ultimii ani. Plecarea sa a fost anunțată în prezența cardinalului american Raymond Burke, reprezentant al papei în conducerea Ordinului, un ultraconservator plasat în acest post onorific pentru a fi îndepărtat din guvernul Vaticanului. Burke îl sfidează deschis pe suveranul pontif în problema divorțurilor.

Media catolice au explicat plecarea forțată a lui Boeselager și prin oprirea de către acesta a unei acțiuni de împărțire de prezervative de către angajați ai unui dispensar al Ordinului de Malta din Myanmar, destinate populațiilor cu risc cum sunt prostituatele. Folosirea prezervativelor continuă să reprezinte un subiect tabu în rândurile Bisericii catolice.

Ordinul de Malta, care-și are originea pe vremea cruciadelor, a fost fondat la Ierusalim în 1048 cu scopul de a oferi asistență medicală bolnavilor, fiind recunoscut de papă în 1113. În prezent este activ în 120 de țări și administrează spitale și policlinici, având 13.500 de membri și 100.000 de angajați sau voluntari.


Accesează: