Evenimentul Zilei > Social > Mare grijă, vezi unde îți speli mașina! Poți fi amendat cu 500 de lei
Mare grijă, vezi unde îți speli mașina! Poți fi amendat cu 500 de lei

Mare grijă, vezi unde îți speli mașina! Poți fi amendat cu 500 de lei

Mulți români aleg să își spele mașinile în acest mod, probabil neștiind că este interzis prin lege. Fapta aparent banală este pedepsită cu amendă contravențională de până la 500 de lei, pentru persoane fizice.

Este vorba despre spălatul mașinii în locuri publice, precum în fața blocului sau a casei, pe marginea drumului. Foarte mulți români aleg să își curețe autoturismul astfel, economisind zeci de lei pe care i-ar fi cheltuit la spălătoria auto. Deși procedeul este rentabil din punct de vedere financiar, legislația îl consideră contravenție.

 

Interdicția de a spăla mașina pe domeniul public este prevăzută într-o Hotărâre din 2010 a Consiliului General al Municipiului București. Capitolul VIII al acestui act, „Menținerea curățeniei pe domeniul public”, stipulează la art. 27 că persoanelor fizice și juridice le este interzisă: „răspândirea sau deversarea directă pe sol (domeniul public ori în locuri publice, terenuri virane, spații verzi, etc.) a apelor uzate menajere, a celor rezultate din spălarea balcoanelor şi teraselor, de la cişmelele imobilelor, precum şi a celor rezultate din spălatul maşinilor de orice tip”.

 

Încălcarea acestei prevederi constituie contravenție, iar legea prevede în acest caz o amendă cuprinsă între 200 și 500 de lei pentru persoanele fizice. Sancțiunea este mai dură în cazul persoanelor juridice, care ar fi taxate cu 300 – 1.000 de lei.

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.