Este vorba despre spălatul mașinii în locuri publice, precum în fața blocului sau a casei, pe marginea drumului. Foarte mulți români aleg să își curețe autoturismul astfel, economisind zeci de lei pe care i-ar fi cheltuit la spălătoria auto. Deși procedeul este rentabil din punct de vedere financiar, legislația îl consideră contravenție.

 

Interdicția de a spăla mașina pe domeniul public este prevăzută într-o Hotărâre din 2010 a Consiliului General al Municipiului București. Capitolul VIII al acestui act, „Menținerea curățeniei pe domeniul public”, stipulează la art. 27 că persoanelor fizice și juridice le este interzisă: „răspândirea sau deversarea directă pe sol (domeniul public ori în locuri publice, terenuri virane, spații verzi, etc.) a apelor uzate menajere, a celor rezultate din spălarea balcoanelor şi teraselor, de la cişmelele imobilelor, precum şi a celor rezultate din spălatul maşinilor de orice tip”.

 

Încălcarea acestei prevederi constituie contravenție, iar legea prevede în acest caz o amendă cuprinsă între 200 și 500 de lei pentru persoanele fizice. Sancțiunea este mai dură în cazul persoanelor juridice, care ar fi taxate cu 300 – 1.000 de lei.