Evenimentul Zilei > Social > Alertă pentru utilizatorii de smartphone. Restricții pentru milioane de oameni
Alertă pentru utilizatorii de smartphone. Restricții pentru milioane de oameni

Alertă pentru utilizatorii de smartphone. Restricții pentru milioane de oameni

Toți utilizatorii de smartphone sunt vizați de această schimbare. În urma ei, telefoanele nu vor mai funcționa așa cum obișnuiau.

Vestea proastă este că din cauza versiunilor vechi de software pe care le folosesc mai bine de un 1 miliard de smartphone-uri nu vor mai putea deschide mai multe site-uri.

Potrivit statisticlor 100 de milioane de oameni au început să utilizeze smartphone-uri în ultimul an, iar 52% din populația lumii sunt utilizatori de internet mobil.

În 2020 vor exista 2,87 miliarde de utilizatori de smartphone-uri în întreaga lume

S-ar putea să fiți surprinși de câți oameni dețin de fapt un smartphone. Nu sunt toți, ci mai degrabă aproximativ o treime din populația pământului. Desigur, tendința este ca acest număr să crească în fiecare an, astfel încât, în viitorul apropiat, aproximativ 50% din lume va avea un smartphone.

Vestea proastă pentru posesorii de smrtphone-uri cu versiunea veche

Din 11 ianuarie 2011, Let’s Encrypt, non-profitul care furnizează certificate de securitate gratuite pentru site-urile web, va renunța la parteneriatul cu IdenTrust, care-i furniza chei pentru certificatele de securitate DST Root X3. Certificatele DST Root X3 sunt încă folosite de smartphone-urile cu Android 7.1 (sau mai vechi) pentru a accesa site-urile cu HTTPS. Aceste smartphone-uri nu va vor mai putea accesa site-urile care folosesc certificatele DST Root X3.

Un număr mare de smarphone-uri care folosesc folosesc Android 7.1 nu pot accesa site-urile cu HTTPS

Dintre acestea, 33,8% folosesc Android 7.1 ori o versiune chiar mai veche. Asta înseamnă că peste 1 miliard de smartphone-uri nu vor mai putea accesa site-urile cu HTTPS care folosesc certificatele Let’s Encrypt de la începutul anului viitor. Let’s Encrypt este cel mai mare furnizor de certificate de securitate.
Peste 47 de milioane de domenii folosesc certificatele Let’s Encrypt, aproape de 30% din totalul site-urilor (158,7 milioane) care folosesc o companie cunoscută pentru furnizarea certificatelor. Există și o veste semi-bună pentru cei care intră sub incidența acestor schimbări. Site-urile în cauza vor putea fi accesate cu Firefox, care folosește propriul sistem de securitate. Însă, asta este o soluție limitată doar la browser-ul web și nu ajută la conținutul furnizat în afara acestuia, informează profit.

Vă prezentăm şi un Top 10 țări cu smartphone-uri 

1. China (782+ milioane de utilizatori)
2. India (386+ milioane de utilizatori)
3. SUA (235+ milioane de utilizatori)
4. Brazilia (91+ milioane de utilizatori)
5. Rusia (84+ milioane de utilizatori)
6. Indonezia (67 + milioane de utilizatori)
7. Japonia (peste 65 de milioane de utilizatori)
8. Mexic (peste 60 de milioane de utilizatori)
9. Germania (peste 57 de milioane de utilizatori)
10. Marea Britanie (peste 46 de milioane de utilizatori)