Marco Rubio, alesul lui Trump ca șef al diplomației, despre schimbarea politicii externe a SUA

Marco Rubio, alesul lui Trump ca șef al diplomației, despre schimbarea politicii externe a SUA

Miercuri, cu ocazia audierii vizând confirmarea numirii sale, Marco Rubio, un senator din partea statului Florida, a promis ca, în calitate de viitor secretar de stat, să pună în aplicare programul președintelui-ales, Donald Trump, legat de „întâietatea Americii”, el afirmând că viitoarea administrație va pune interesele Americii „înaintea oricăror alte interese”.

În fața comisiei senatoriale pentru politică externă, Rubio a declarat că interesele naționale ale SUA nu reprezintă o abordare depășită, ci o schimbare necesară a politicii externe, el stabilind astfel tonul ideilor sale călăuzitoare în calitate de șef al diplomației, transmite newsweek.

De ce contează asta

Confirmarea lui Marco Rubio ar marca un moment important al carierei sale politice. Născut în Miami, într-o familie de imigranți cubanezi, dacă va fi confirmat, el ar deveni prima persoană de origine latino-americană care ar deveni secretar de stat.

Relațiile sale cu Trump s-au schimbat mult după ce, în 2016, ei au fost rivali în cursa prezidențială, în cursul campaniei vizând realegerea lui Trump, ei trecând de la niște vajnici adversari la niște aliați politici.

Care sunt prioritățile lui Marco Rubio în materie de politică externă?

Pe vremuri o stea în ascensiune a Tea Party din 2010, poziția lui Rubio în privința imigrației s-a schimbat în decursul anilor.

Sprijinul său de la început pentru acordarea cetățeniei imigranților fără acte a lăsat locul unei linii mai dure, în concordanță cu opiniile lui Trump despre controlul frontierelor și despre deportări, el devenind astfel un susținător de prim ordin al platormei politice a președintelui-ales.

Donald Trump alegerile

Donald Trump Sursa foto: X

Ce ar fi de știut

Spre deosebire de mulți dintre aleșii lui Trump din cadrul viitorului cabinet, e de așteptat ca Rubio să se descurce în procesul de confirmare, cu un sprijin venit atât din partea senatorilor republicani, cât și din partea celor democrați, cu toții considerându-l o opțiune „responsabilă” care să poată reprezenta Statele Unite în străinătate.

Cum s-au schimbat opiniile politice ale lui Marco Rubio?

Specializarea lui Rubio în materie de politică externă datează din anii petrecuți ca membru în comisiile pentru politică externă și pentru serviciile de informații, unde el a tras în repetate rânduri un semnal de alarmă cu privire la apariția unor pericole, mai ales în privința Chinei.

Potrivit mărturiei sale din Senat, el intenționează să acuze China că exploatează ordinea mondială în avantajul propriilor interese, avertizând că țara și-a croit „prin minciună, înșelăciune, piraterie și furt” calea spre statutul de superputere, în detrimentul Statelor Unite.

Ce spune lumea

În fața comisiei senatoriale pentru politică externă, Marco Rubio a declarat următoarele: „A pune principalele interese naționale înaintea oricăror alte lucruri, asta nu înseamnă izolaționism. Este înțelegerea de bun simț a faptului că politica noastră externă, bazată pe interesul național, nu este o relicvă depășită. Ordinea mondială postbelică nu este doar una învechită, acum ea devenind o armă folosită împotriva noastră”.

Senatorul democrat din Hawaii, Warren Schatz, care a fost coleg cu Rubio în comisia pentru politică externă, a declarat: “Cred că Marco este un dur, dar el este totodată și un internaționalist și cred că principala sa problemă va fi aceea de a păstra îndeungata tradiție americană bipartizană, indispensabilă în politica mondială“.

Ce se întâmplă acum

Dacă va fi confirmat, rolul lui Rubio se va situa pe locul a doilea după cel al lui Trump, acesta manifestându-și de multă vreme preferința de a apela la duritatea prezidențială ca să poată modela politica externă a SUA.

Totuși, confirmarea lui Marco Rubio va semnala o schimbare în diplomația țării – una care acordă prioritate intereselor SUA și care ar marginaliza diversele parteneriate care, de zeci de ani, au definit politica exteră a SUA.

Un posibil punct mai spinos va fi noua poziție a administrației față de Cuba. Este de așteptat ca Rubio, un vajnic susținător al sancțiunilor dure impuse insulei conduse de comuniști, să se opună recentei decizii a Administrației Biden de a scoate Cuba de pe lista SUA a statelor care sponsorizează terorismul – fiind de așteptat ca echipa lui Trump să schimbe această poziție.

Rolul secretarului de stat a fost de importanță istorică în modelarea politicii externe a Statelor Unite.

Rubio va merge pe urmele unor personalități influente, precum James Baker și Condoleezza Rice, cei doi fiind niște oameni de încredere în materie de politică externă pentru George H. W. Bush și George W. Bush. Deși marcate de niște dure atacuri la persoană în cursul alegerilor republicane din 2016, relațiile lui Rubio cu Trump s-au transformat într-un parteneriat.

Totuși, drumul lui Rubio spre confirmare și mai departe va trebui să navigheze prin complexa dinamică a unei administrații conduse de un președinte cunoscut pentru reacțiile sale imprevizibile în materie de diplomație.

Sursa: RADOR

00:00/01:00
evz
Truvid
auto skip