Topul liderilor PSD şi PNL, după rezultatele de la legerile locale

Topul liderilor PSD şi PNL, după rezultatele de la legerile locale Lansare Marcel Ciolacu Sursa foto: Facebook / PSD

București. Marcel Ciolacu și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale de la finalul anului. El a fost validat la congresul PSD de săptămâna trecută.

Social-democrații se bazează pe forța organizațiilor locale pentru a-și duce candidatul în turul doi al alegerilor prezidențialelor. PSD este considerat cel mai important partid. A demonstrat-o la alegerile locale și, cel mai probabil, o va face și la cele parlamentare.

Liderii PSD pe care se bazează Marcel Ciolacu

Dacă în trecut Moldova era principalul bazin electoral al PSD, în ultimii ani lucrurile s-au schimbat. Odată cu noile generații de lideri locali, puterea social-democraților s-a mutat în zona de sud a țării. Aici se întâlnesc cele mai puternice organizații locale pe care se bazează și Marcel Ciolacu. Ultimul baron moldovean, Dumitru Buzatu, a căzut în urmă cu un an, în contextul unui dosar de corupție.

După alegerile din luna iunie, liderul PSD se bazează pe organizațiile conduse de Corneliu Ştefan (Dâmboviţa), Paul Stănescu (Olt) şi Aladin Georgescu (Mehedinţi). Acestea sunt filalele care au performat cel mai bine la alegerile locale din 9 iunie. Trebuie spus că PSD a obținut peste 50% din voturi la alegerile pentru consiliile județene în zece județe. Iar astfel de performanțe arată forța de care se bucură partidul condus de Marcel Ciolacu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prin comparație, PNL are doar două filiale care au reușit să depășească pragul de 50%. Este vorba despre organizațiile din Giurgiu şi Bihor, conduse de Dan Motreanu şi de Ilie Bolojan.

PSD, Paul Stanescu Sursa foto: EVZ

Clasamentul organizațiilor social-democrate

În iunie, 10 organizaţii ale partidului condus de Marcel Ciolacu au obţinut peste 50% la alegerile pentru  Consiliul Judeţean. Acesta este un indicator care poate măsura influența pe care o are partidul la nivel local, în teritoriu. În baza scorului la consiliile județene, se stabilește strategia pentru viitoarele alegeri.

Pe primul loc, în acest clasament se situează PSD Dâmboviţa, cu un procent de aproape 60%. Președintele Corneliu Ştefan a fost recompensat cu un post de vicepreședinte al partidului, la congres, pentru rezultatele obținute. Pe locul doi s-a situat PSD Olt, filială controlată de Paul Stănescu, secretarul general al PSD.

Locul al treilea a fost obținut de organizaţia Mehedinţi, condusă de Aladin Georgescu. Partidul lui Marcel Ciolacu a obținut scoruri peste 50% în județele Dolj, Galaţi, Brăila sau Buzău.

Marcel Ciolacu și Gabriela Firea

Marcel Ciolacu și Gabriela Firea / Sursa foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Numărul de voturi obținute de oamenii lui Marcel Ciolacu

Procentele sunt înșelătoare, iar ceea ce contează într-o astfel de analiză este numărul de voturi. Pentru a ajunge președinte, Marcel Ciolacu are nevoie de un număr cât mai mare de voturi. Iar la o asemenea analiză, cea care conduce este filiala Bucureşti, condusă de Gabriela Firea, care a obţinut 192.484 voturi, cele mai multe din ţară. Urmează Lia Olguţa Vasilescu care a adus peste 150.000 de voturi pentru PSD Dolj.

Pe locurile următoare, la număr de voturi, s-a clasat Corneliu Ştefan de la Dâmboviţa, iar pe locul trei Paul Stănescu cu organizaţia Olt. Un număr considerabil de voturi au adus Ion Mînzînă (Argeş) şi Ioan Stan (Suceava). Aceștia au reușit să atragă în jur de 120.00 de voturi pentru partidul lui Marcel Ciolacu. La Suceava, Gheorghe Şoldan l-a învins Gheorghe Flutur, câștigând Consiliul Judeţean.

Chiar dacă a obținut un număr mare de voturi, PSD București s-a clasat sub USR, drept care se consideră că a pierdut alegerile. Gabriela Firea a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte la nivel naţional și este posibil să o piardă și pe cea de lider al PSD București. Marcel Ciolacu şi-l doreşte pe primarul Sectorului 4 Daniel Băluţă, conform unor surse.

Lia Olguța Vasilescu

Lia Olguţa Vasilescu. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Clasamentul filialelor pe care se bazează Marcel Ciolacu

Clasamentul filialelor PSD, pe care se bazează Marcel Ciolacu stabilit în funcție de procentul obținut la alegerile locale pentru Consiliul Judeţean asrată astfel:

  1. Dâmboviţa - 58,92% (134.462 voturi). Lider: Corneliu Ştefan
  2. Olt - 58,59% (120.062 voturi). Lider: Paul Stănescu
  3. Mehedinţi - 55,87% (67.516 voturi). Lider: Aladin Georgescu
  4. Teleorman - 55,66% (92.578 voturi). Lider: Adrian Gâdea
  5. Galaţi - 55,52% (117.864 voturi). Lider: Dan Nica
  6. Dolj - 54,8% (150.759 voturi). Lider: Lia Olguţa Vasilescu
  7. Buzău - 54,8% (104.192 voturi). Lider: Lucian Romaşcanu
  8. Brăila - 50,78% (63.568 voturi). Lider: Mihai Tudose
  9. Călăraşi - 50,53% (66.459 voturi). Lider: Vasile Iliuţă
  10. Vâlcea - 50,38% (86.805 voturi). Lider: Constantin Rădulescu

Clasamentul filialelor partidului condus de Marcel Ciolacu, după numărul de voturi obținute la Consiliul Judeţean:

  1. Dolj - 150.759 voturi. Lider: Lia Olguţa Vasilescu / Claudiu Manda
  2. Dâmboviţa - 134.462 voturi: Lider: Corneliu Ştefan
  3. Olt - 120.062 voturi. Lider: Paul Stănescu
  4. Argeş - 119.576 voturi. Lider: Ion Mânzână
  5. Suceava - 119.402. Lider: Ioan Stan
  6. Galaţi - 117.864 voturi. Lider: Dan Nica
  7. Buzău - 104.192 voturi. Lider: Lucian Romaşcanu
  8. Prahova - 97.465 voturi. Lider: Virgil Nanu
  9. Teleorman - 92.578 voturi. Lider: Adrian Gâdea
  10. Iaşi - 87.604 voturi. Lider: Bogdan Cojocaru - 27.77%

Tabăra PNL

În tabăra PNL, doar două filiale au reuşit să depăşească pragul de 50% la alegerile locale. Liderul cu cel mai mare procent obţinut este Dan Motreanu, preşedintele organizaţiei Giurgiu şi unul dintre cei mai vechi liberali. Pe locul doi s-a clasat un alt lider de tradiţie al PNL: Ilie Bolojan, preşedintele filialei Bihor. Alte două filiale au obţinut peste 40% din voturi: Alba şi Botoşani.
Dan Motreanu

Dan Motreanu. Sursa foto: Facebook

Liberalul Ion Dumitrel conduce CJ Alba din februarie 2005, fiind politicianul cu cele mai multe mandate în fruntea unui judeţ. În topul liderilor PNL a intrat Valeriu Iftime, care a câştigat şefia CJ Botoşani la o diferenţă de doar 200 de voturi. Iftime s-a ”transferat” în politică abia anul acesta din postura de finanţator al echipei de fotbal din Botoşani. Chiar dacă n-au obţinut victorii cu procente foarte mari, Gheorghe Falcă (Arad), Bogdan Huţucă (Constanţa) şi Costel Alexe (Iaşi) rămân lideri incontestabili ai PNL în teritoriu. Paradoxal, în topul celor mai performante organizaţii s-au strecurat şi filiale PNL care au pierdut competiţia locală cu PSD: Suceava, Vrancea şi Caraş-Severin. În schimb, organizaţia Cluj, condusă de facto de Emil Boc, care a învins categoric PSD în judeţ, n-a prins top 10 cu scorul de 32%.
În clasamentul care ţinteşte numărul efectiv de voturi conduce detaşat Ilie Bolojan. Filiala PNL Bihor a primit peste 137.000 de voturi pentru Consiliul Judeţean. Aşadar, potrivit cifrelor, Ilie Bolojan a fost cel mai performant liberal la alegerile locale din luna iunie.
Individual, a obţinut cele multe voturi pentru preşedinţia Consiliului Judeţean dintre toţi candidaţii din ţară, indiferent de partid. Iar ca lider de filială, Bolojan a adus cele mai multe voturi pentru PNL la nivel naţional. Pe locul doi în topul performanţei după numărul de voturi se situează filiala Iaşi, condusă de Costel Alexe, cel care a reuşit să câştige al doilea mandat în fruntea judeţului. Podiumul este încheiat de un învins: Gheorghe Flutur.
Deşi a pierdut, surprinzător, funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur a contribuit cu peste 100.000 de voturi în coşul naţional al PNL. Un alt mare pierzător la locale, Iulian Dumitrescu, şi-a plasat organizaţia Prahova la mijlocul clasamentului PNL, alături de liderul învingător al Clujului, Emil Boc.
De asemenea, Adrian Veştea, preşedintele CJ Braşov, şi Mircea Fechet (Bacău) se numără printre motoarele PNL în perspectiva alegerilor parlamentare şi prezidenţiale din toamnă. Prim-vicepreşedintele PNL Dan Motreanu, deşi s-a clasat pe primul loc ca procent obţinut de filialele PNL, se clasează abia pe locul 11 la numărul efectiv de voturi. Un alt lider liberal cu puternică tracţiune electorală rămâne Hubert Thuma, preşedintele CJ Ilfov. Însă, la fel ca în judeţul Timiş, PSD şi PNL au candidat pe o listă comună în Ilfov, deci nu poate fi împărţită zestrea electorală. În total, alianţa PSD-PNL a primit în Ilfov 127.816 voturi, mai puţin decât a obţinut Ilie Bolojan de unul singur la Bihor.

Revista presei