Marcel Ciolacu, atac la Nicolae Ciucă. Reproșurile pe care le aduce liderul PSD colegului de coaliție

Marcel Ciolacu, atac la Nicolae Ciucă. Reproșurile pe care le aduce liderul PSD colegului de coaliție

Premierul Nicolae Ciucă nu a prezentat nici o analiză în coaliție, cu privire la evaluarea miniștrilor din cabinetul pe care îl conduce. Drept urmare, nu se poate discuta despre nici o remaniere, susține președintele PSD, Marcel Ciolacu. Totodată, Marcel Ciolacu insistă că PSD, partidul pe care îl conduce nu dorește să renunțe la taxa de solidaritate despre care spune că va finanța proiectele din sănătate și educație.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că, deși la finalul lunii iunie trebuia realizată evaluarea miniștrilor, premierul Nicolae Ciucă nu a venit în coaliție cu o această analiză. Drept urmare, nu se poate discuta despre vreo remaniere.

„Primul ministru face analiza miniștrilor, asta dacă vrem să trăim într-o țară normală. Momentan, primul ministru nu a venit cu o analiză în privința vreunui ministru”, a spus Marcel Ciolacu, președintele PSD.

Nicolae Ciucă le-a transmis colegilor săi din PNL, reuniți în ședință, că evaluarea miniștrilor săi se va încheia până la finalul acestei săptămâni. El a precizat că lucrează la evaluare pebntru a o finaliza la vreme. Nicolae Ciucă și-a informat colegii de partid, în acest context, că Guvernul este mobilizat pentru a finaliza toate jaloanele asumate prin PNRR până la finalul acestei luni, joi, 30 iunie.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Am decis să finalizăm această evaluare, urmând ca până la finalul acestei săptămâni să o închidem și să mergem mai departe”, a spus premierul Nicolae Ciucă, în fața liberalilor.

PSD nu renunță la taxa de solidaritate

Totodată, președintele PSD Marcel Ciolacu insistă asupra taxei de solidaritate, redenumită taxă pentru sănătate și educație. El a explicat că pe timpul pandemiei unele companii au făcut profituri excepționale în România. Iar din banii făcuți în România, trebuie plătite toate impozitele, a spus Ciolacu, care a vorbit și despre o directivă europeană.

„Au avut niște profituri excepționale pe perioada pandemiei, pe perioada crizei energetice și acele companii ar fi trebuit să întoarcă...fiindcă s-a mărit cifra de afaceri. Mi-aș fi dorit să venim cu o taxă către educație și sănătate. Nu am convenit-o până acum în coaliție. Cei de la PNL au părerea lor. (...) Este pe o perioadă limitată de timp, cum a fost și pandemia asta. Este o Directivă Europeană astfel încât companiile să plătească acolo unde au profit, să nu se mai scoată profitul din țara respectivă, lucru care se întâmplă și în România. (...) Banii îi faci în România, aici plătești toate impozitele”, a spus Marcel Ciolacu.

PNL nu este de acord cu această taxă, așa cum a reieșit și din discuțiile interne din ședința care se desfășoară la această oră. De altfel, conducerea PNL respinge aproape toate propunerile de modificare ale reglementărilor de fiscalizare propuse de PSD. Liberalii nu sunt de acord nici cu introducerea impozitului progresiv și nici cu alte majorări de taxe.

Măsuri fiscale luate în calcul de coaliție

PNL și PSD intenționează să mărească accizele la alcool și tutun, să aplice TVA de 19% pentru băuturile cu zahăr și să mărească impozitul pentru jocurile de noroc la 40%. Liberalii și social-democrații au convenit să scutească de impozit salariile din agricultură și construcții până la 10 mii de lei. În prezent, pragul de la care se aplică aceste scutiri este de 30 de mii lei.

Coaliția mai ia în calcul să impoziteze dividendele cu un procent mai mare, de 8 la sută, de la 5 la sută. Acest procent va fi aplicat inclusiv companiilor der stat.

De partea cealaltă, în ședința PSD, ministrul finanțelor Adrian Câciu, a propus, pe lângă majorarea impozitului pe dividende de la 5 la 8%, creșterea accizei cu 6 bani pe produsele din tutun, majorarea accizei la alcool cu 20%, și o majorare a TVA-ului pentru sectorul HORECA de la 5 la 9%. Informațiile au fost prezentate pe surse din PSD.