Proteste încheiate. Ce prevede acordul semnat de Marcel Ciolacu şi reprezentanţii fermierilor şi transportatorilor
- Alexandru Stan
- 2 februarie 2024, 20:09
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a semnat un acord ce pune capăt protestelor fermierilor, în urma unor discuții purtate la Palatul Victoria. Premierul speră că se vor găsi soluțiile optime și corecte pentru revendicările lucrătorilor din domeniul agriculturii și transportului. Din Franța până în România, fermierii au spus că se confruntă cu scăderea prețurilor de vânzare, cu creșterea costurilor pentru producție și datorii, cu reglementări severe privind protejarea mediului și comercianți puternici care dețin monopolul pe piață.
Pe 2 februarie, la Palatul Victoria, premierul României și reprezentanții fermierilor și transportatorilor au semnat un acord prin care protestele de la Afumați, din București și din alte județe sunt încheiate pentru o nouă rundă de negocieri.
Marcel Ciolacu a semnat un acord cu fermierii
Marcel Ciolacu a decis instituirea unui Comitet interministerial cu reprezentanți ai ministerelor de resort și ai fermierilor și transportatorilor, la nivelul Cancelariei Prim-Ministrului.
Premierul speră că se vor găsi soluțiile optime și corecte pentru revendicările lucrătorilor din domeniul agriculturii și transportului.Acordul a fost semnat de Marcel Ciolacu, de Florin Barbu, ministrul Agriculturii, de Mihai Ghiciu, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, și de Daniel Botănoiu, consilierul de stat al Cancelariei Prim-ministrului.
Decizia guvernului privind înființarea Cometului interministerial va fi publicată luni, 5 februarie, în Monitorul Oficial.
Protestele fermierilor continuă în Vestul Europei
Parisul a fost sub asediu. La Bruxelles, fermierii belgieni au dat foc în fața Parlamentului European, chiar înainte de începerea summit-ului Consiliului European, în cadrul căruia se încearcă acordarea unui ajutor financiar pentru Ucraina.În România, după ce fermierii au defilat cu tractoare și tiruri la Timișoara, București și Vama Siret și și-au strigat nemulțumirile, acum, protestele par să înceteze.
În țări precum Grecia, Germania, Portugalia, Polonia și Franța, guvernul a fost luat prin surprindere săptămâna aceasta de blocarea circulației în Paris. Guvernul de la Berlin elimină treptat scutirile fiscale pentru motorină pentru a echilibra bugetul, în vreme ce Țările de Jos vor să reducă emisiile de azot și carbon. Sute de tractoare au sufocat joi centrul orașului Bruxelles, iar fermierii furioși au aruncat cu ouă spre clădirea Parlamentului European, când europarlamentarii discutau despre ajutorarea Ucrainei și apărarea Europei în cazul unui război cu Federația Rusă. Problemele din agricultură nu a fost pe ordinea de zi a liderilor UE.
Fermierii nu sunt de acord. În România, mii de fermieri și transportatori au ieșit în stradă să-și exprime nemulțumirile față de creșterea prețurilor la carburant, asigurări, inspecțiile tehnice la tractoare. Guvernul Ciolacu a încercat să le ofere o subvenție de 100 euro la hectar cultivatorilor, echivalarea permisului auto la categoriile B și B1 pentru a conduce tractoare și scuturi de la înmatriculare. Fermierii spun că soluțiile propuse de guvern sunt insuficiente.
Revendicările fermierilor: Costurile cresc, prețurile scad
Din Franța până în România, fermierii au spus că se confruntă cu scăderea prețurilor de vânzare, cu creșterea costurilor pentru producție și datorii, cu reglementări severe privind protejarea mediului și comercianți puternici care dețin monopolul pe piață.
Costurile fermierilor, în special pentru energie, îngrășăminte și transport, au crescut în multe țări UE, în special după invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022. În același timp, guvernele și comercianții cu amănuntul, ținând cont de efectul crizei costului vieții asupra consumatorilor, au a luat măsuri pentru a reduce creșterea prețurilor la alimente.
Prețurile au scăzut cu aproape 9% în medie între al treilea trimestru al anului 2022 și aceeași perioadă a anului trecut, potrivit analizelor Eurostat. Europenii s-au lovit cu o penurie puternică de măsline, iar valoarea acestora a crescut atât de mult în țări precum Spania, încât că supermarketurile și-au securizat stocurile cu cheie sau lacăt pentru a preveni furtul și vânzarea acestora pe piața neagră. Importurile sunt, de asemenea, un obstacol, în special în Europa Centrală și de Est, unde un val de produse agricole ieftine din Ucraina a dus la scăderea prețurilor și au crescut resentimentele față de concurența neloială în țări ca Polonia, Ungaria și Slovacia, potrivit The Guardian.