Focuri la Parlamentul European. Tensiunea crește de la o oră la asta. Protestul agricultorilor blochează Bruxelles. Foto
- Emma Cristescu
- 1 februarie 2024, 13:37
Fermierii belgieni au dat foc în fața Parlamentului European, chiar înainte de începerea summit-ului Consiliului European, în cadrul căruia se încearcă acordarea unui ajutor financiar pentru Ucraina.
Update.
Protestatarii furioși au tras cu petarde spre forțele de ordine. Alții au aruncat cu ouă în poliție. Manifestanții rămân grupați și întrețin focurile aprinse de ei, în timp ce în zonă se ridică un fum gros. O parte din ei au încercat să intre în Parlamentul European. Scutierii au intervenit cu tunuri cu apă și grenade lacrimogene.
Pe un banner al manifestanților scrie „Dacă iubești pământul, susține-i pe cei care îl gestionează", în contextul în care fermierii din Belgia și din alte țări europene încearcă să se facă auziți de liderii UE care se reunesc la Bruxelles. Pe un alt banner se putea citi: „Fără fermieri, nu există hrană”.
Fermierii care prostestează la Bruxelles au aprins focul în fața Parlamentului European. Câteva sute de tractoare sunt aşteptate să se adune în apropierea clădirii în care se va ține un summit extraordinar al Consiliului European, în cadrul căruia se încearcă acordarea unui ajutor financiar pentru Ucraina. Protestatarii au anunțat că nu vor pleca până nu vor lua măsuri șefii de stat.
Tensiunea crește de la o oră la alta
În cursul acestei dimineți, zeci de tractoare se plimbau prin Bruxelles, iar scopul fermierilor este să „asedieze” clădirea unde va avea loc ședința Consiliului European. Protestele fermierilor au luat amploare în toată Europa. Manifestații de amploare sunt în România, Franța sau Germania. Cu toate astea, cele mai violente sunt la Paris.
Gabriel Attal, premierul Franței: „Agricultura reprezintă forța și mândria noastră. Agricultura are problemele ei și așteaptă răspunsuri și soluții.”
Klaus Iohannis, la Bruxelles
Preşedintele Klaus Iohannis va participa la ceremonia omagială organizată de Comisia Europeană în memoria lui Jacques Delors şi la reuniunea extraordinară a Consiliului European, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.
Principala temă de discuţie a reuniunii Consiliului European este obţinerea unui acord la nivelul Uniunii Europene privind principalele elemente ale pachetului de revizuire a Cadrului Financiar Multianual aferent perioadei 2021-2027. În acest context, cele mai importante decizii vizate sunt cele privind sprijinul pentru Ucraina, pe toate dimensiunile, inclusiv sprijinul militar prin intermediul Facilităţii Europene pentru Pace, în conformitate cu necesităţile Ucrainei.
Ucraina, principalul subiect de discuție la summit
„Preşedintele Klaus Iohannis se va pronunţa pentru o abordare echilibrată şi constructivă, care să permită obţinerea consensului necesar pentru revizuirea Cadrului Financiar Multianual, pe baza elementelor deja agreate cu privire la pachetul de revizuire de către 26 de state membre UE, inclusiv de către România, la reuniunea Consiliului European din decembrie 2023. Obţinerea unui acord la nivelul tuturor celor 27 de state membre UE ar permite ulterior adoptarea rapidă a legislaţiei europene privind sprijinul pentru Ucraina”, arată Administraţia Prezidenţială.