Turnătorie la ANAF, după „model american”. Micii comercianți, principalii vizați

Turnătorie la ANAF, după „model american”. Micii comercianți, principalii vizați Marcel Boloș s-a simțit rău după adoptarea bugetului. Lipsa somnului și-a spus cuvântul. Marcel Bolos Sursa foto: INQUAM_Photos

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, și-a explicat inițiativa cu privire la combaterea evaziunii fiscale cu ajutorul turnătorilor. El a precizat că declarațiile inițiale au fost înțelese greșit și că propunerea sa vizează înființarea unui mecanism de avertizare a integrității fiscale.

Marcel Boloș a dat explicații cu privire la inițiativa de recompensare a celor care denunță faptele de evaziune la ANAF.

Ministrul Finanțelor a declarat că cei ce au cunoștință de asemenea fapte și le denunță ar putea primi o recompensă. Într-o conferință de presă, la Palatul Victoria, oficialul a afirmat că a fost înțeles greșit.

Potrivit spuselor sale, mecanismul propus este inspirat din legislația americană și nu are legătură cu turnătoria și delațiunea dinainte de 1989.

Ne puteți urmări și pe Google News

Marcel Boloș își explică propunerea

Ministrul Finanțelor Publice a venit cu noi precizări legate de propunerea care vizează înființarea unui mecanism inspirat din practica americană.

Boloș a vorbit despre operaționalizarea unor mecanisme de avertizare a integrităţii fiscale anonime.

„Întâi de toate, s-a înţeles greşit că ar fi vorba de turnători şi delaţionişti. Nu este vorba despre aşa ceva. Este un model american şi, dacă vreţi, cu inspiraţie din modelul german, în care s-au pus în implementare, operaţionalizare, mecanisme de avertizare a integrităţii fiscale anonime, în care statele au obţinut mulţi bani de pe urma acestor mecanisme. Este exclus, e o tâmpenie această chestiune cu delaţiunea şi cu turnătoria. Eu îl văd ca un instrument extrem de serios”, a declarat oficialul.

El a dat ca exemplu situația din Grecia unde se poate verifica dacă bonul fiscal a fost emis de o casă de marcat conectată la la sistemul electronic national.

Acest lucru este posibil grație sistemului informatic.

Ministrul finanțelor visează la un sistem eficient

Marcel Boloș a decris sistemul informatic la care a făcut referire drept „extraordinar”. El a spus că ar fi bucuros dacă s-ar putea implementa și în România. Aceasta pentru ca să existe un control mai eficient care a circuitului documentelor fiscale.

„Este un mecanism extraordinar care ajută statul şi m-aş bucura să îl putem implementa, pentru ca prin toate aceste măsuri să nu se creeze circuite paralele prin care noi, deşi implementăm măsura de e-Factură, totuşi în paralel sunt circuite care evită sau, mă rog, prin intermediul cărora se evită sistemul de e-Factură, pentru ca apoi, odată cu aceasta, să nu se plătească impozitele şi taxele datorate bugetului”, a explicat Marcel Boloş.

În opinia lui Marcel Boloș, odată cu implementarea programului e-Factura se va vedea o diminuare a fenomenului de evaziune fiscală.

ANAF

ANAF. Sursa foto: Arhiva EVZ

Marcel Boloș vorbește despre o strategie serioasă

Ministrul Finanțelor susține că România are nevoie de o strategie eficientă menită să combată evaziunea fiscală. De asemenea, face referire la un pachet de măsuri coerente pentru a rezolva această problemă. El a precizat că este nevoie de bani la buget pentru a finanța serviciile publice. Drept urmare, ANAF nu-și poate permite să treacă cu vederea evaziunea fiscală.

 „Aşa că, într-o problemă extrem de serioasă, cum este cea de evaziune fiscală, avem nevoie de o strategie serioasă şi de un pachet de măsuri coerente în care România să aibă de câştigat. (...) Deci sunt adeptul acestui mecanism, acestui, dacă vreţi, instrument informatic. Am spus Statele Unite, am spus Germania îl foloseşte. Să vedeţi cât de eficient este pentru statul german un astfel de instrument”, a explicat ministrul.

El a spus că astfel de instrumente funcționează în mai multe state și permite statului să lupte mai eficient cu evaziunea. Totodată, a explicat că propunerea sa nu are legătură cu delațiunea și turnătoria.

„Franţa îl foloseşte, Canada, Australia, sunt toate state care şi-au creat mecanisme şi instrumente specifice ca să îşi adune banii la buget. (...) Nu avem treabă cu delaţiunea şi cu turnătoria. Mi-a venit să râd când am văzut aceste lucruri care sunt, mă rog, duse într-un ridicol de neexplicat”, a afirmat Marcel Boloş.