Potrivit Legii nr. 207/2015 privind Codul de Procedură Fiscală, ANAF va estima averile românilor bogați, bazându-se pe modificările și completările din ultima vreme. Sunt vizate persoanele care au averi de peste 25 milioane de euro, cu bunuri mobile și imobile, cât și cu afaceri și active financiare deținute, ca să plătească taxe.
Sunt vizați și românii care dețin averi și proprietăți în străinătate.
ANAF va notifica persoanele fizice cu averi mari pentru a-și actualiza declarațiile pe acestea, o procedură care se realizează la un interval de trei ani.
Noi controale fiscale
Persoanele cu averi mari sunt definite, identificate, apoi începe procesul de creare a premiselor legislative și organizatorice. Acestea sunt necesare implementării programului de asigurare a conformării fiscale.
Este până la urmă o metodă de a aduce o tendință globală de abordare fiscală în țara noastră, în care fiecare contribuabil să-și plătească corect dările către stat.
ANAF va putea aplica tratamente fiscale alternative după riscurile identificate, ce pot consta în îndrumarea și facilitarea conformării fiscale voluntare. Apoi, sunt demarate programe de notificare pentru persoanele care trebuie să-și rezolve problemele de neconformare ce le-au fost depistate.
ANAF, Facebook
Ce instituție este responsabilă pentru implementarea măsurilor?
Direcția Generală Control Venituri Persoane Fizice este responsabilă cu implementarea măsurilor prevăzute în proiectul de act normativ, potrivit Playtech.
România intenționează să creeze un cadru fiscal mai eficient prin care persoanele fizice cu averi mari pentru a se conforma fiscal.
Bugetul național este astfel consolidat prin plata corectă a taxelor. Dezvoltarea țării este asigurată pe termen lung, realizabilă numai dacă măsurile vor fi transparente și corecte, în așa fel încât contribuabilii să fie tratați echitabil.